Terwijl de euforie rondom livestream-diensten groot was in de eerste ‘corona-weken’, concluderen inmiddels vooraanstaande voorgangers en opiniemakers dat het effect op lange termijn vaak negatief is. Journalist Leo Fijen schreef hier een boekje over, ‘kerk in tijden van corona’. Tegenover het RD vertelt hij: “De betrokkenheid heeft een flinke dreun gekregen. We zullen opnieuw moeten beginnen.”
Terwijl de kijkcijfers van online diensten niet altijd slecht zijn en ook de kijkcijfers van de online mis op zondag verdubbelde, plaatst de katholieke Fijen hier een kanttekening bij. “De nieuwigheid is er af. De betrokkenheid van kerkgangers piept en kraakt in deze crisis.”
Kleine kringen
Diverse voorgangers en wetenschappers komen aan het woord. De één is nog redelijk te spreken over online diensten, de ander spreekt over ‘slecht zanggeluid’ en ‘middelmatige preken’, terwijl theologiedocent Anton ten Klooster opmerkt dat de sacramenten gemist worden in de kerk. “Dit gat is niet te dempen.”
Bram van de Beek, emeritus hoogleraar theologie in Amsterdam, geeft aan dat online diensten niet helpen. “Dat is geen kerkdienst. Dat is op afstand een kerkdienst bekijken.” Hij doet een pleidooi voor huiskringen, die goed aangestuurd worden door de leiding van de gemeente.
Creatieve initiatieven
Tegelijkertijd ontstaan er ook veel creatieve initiatieven van kerken die naar buiten trekken of huisbijeenkomsten houden. Revive schreef diverse keren over kerken die de gebaande paden verlieten en hier een sterke beweging van God zagen plaatsvinden. Zie hier en hier.
Klik hier om het hele verhaal te lezen in het Reformatorisch Dagblad.