Vrijdag 18 september is er het Bijbelse ‘bazuinenfeest’, een dag die waakzaamheid symboliseert, juist ook richting de komst van Jezus. Voorganger Bert Vlasman viert dit feest al een aantal jaren en moedigt christenen aan om dit ook te doen. “Dit feest staat voor ‘een afspraakje hebben met God’, en Hij verwacht dat we komen”, zegt hij. Vlasman organiseert vrijdagavond een event naast het Malieveld, in het teken van bazuinendag.
Bert legt de betekenis van het feest uit. “In het Joods betekent dit ‘YomTeruach’, wat letterlijk ‘dag van het blazen’ betekent. Het woord ruach zit hierin, wat ‘geest’ en ‘adem’ betekent. Dit is een heel belangrijk feest. In de Bijbel zijn er diverse feesten al vervuld, zoals Pesach en ook het Wekenfeest, dat op Pinksteren duidt. Maar de najaarsfeesten zijn nog niet vervuld; de Bazuinendag, de grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest. Die zullen pas door de wederkomst vervuld worden. Daarom is deze dag heel relevant voor christenen.”
Klaarmaken voor de strijd
Vlasman vertelt meer over de betekenis van het blazen op de bazuin. “Het is een aankondiging, je zegt ermee; er gaat iets groots gebeuren. Dat duidt op Jezus’ terugkomst. Het staat ook voor een ‘klaarmaken voor de strijd’, en het ‘oproepen tot oorlog’. Ook wanneer koningen werden gekroond werd er op de bazuin geblazen, evenals toen God met zijn wetgeving kwam.
Op de dag van de opname zal er weer op de bazuin geblazen worden; dat is de laatste bazuin, zoals geschreven in 2 Thessalonicenzen 6, waarbij staat dat wij bij deze bazuin opgewekt worden en Hem tegemoet gaan in de wolken. Ook 1 Korinthe 15 vers 52 verwijst daarnaar.”
Eindtijd
Het bazuinenfeest staat in nauw contact met de eindtijd, zegt Bert. Het motiveert je om er klaar voor te zijn. “In Openbaring staat ook beschreven dat er bij de laatste zeven bazuinen enorme rampen gaan gebeuren, waarbij een derde van de bomen en de vissen etc. doodgaan.” Hoewel Bert geen voorspellingen wil doen, sluit hij het niet uit dat de eerste bazuin van de zeven bazuinen zal samenvallen met deze bazuinendag en dan elk jaar met bazuinendag een volgende bazuin. “Ik kan dat niet bewijzen, maar ik vermoed dat er veel staat te gebeuren, de komende tijd.”
“Ik kan dat niet bewijzen, maar ik vermoed dat er veel staat te gebeuren, de komende tijd.”
“Als je kijkt naar het vredesakkoord tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, dan is dat voor mij ook iets om alert op te zijn. Er staat namelijk over Israël geschreven dat er een tijd van schijnvrede aan zal komen, voordat het losbarst.”
Hoewel bazuinendag aanstaande vrijdagavond gevierd wordt, valt het officieel samen met de nieuwe maan. En aangezien je niet kunt voorspellen wanneer de nieuwe maan er is, kan het ook zijn dat het feest officieel pas aanstaande zaterdagavond is.
Feest
Inmiddels heeft Bert Vlasman al vier jaar achter elkaar bazuinenfeest gevierd. “Twee keer vierden we het in Boskoop, op een grote avond met muziek en veel eten.” Aanstaande vrijdag viert hij het op een veld ‘de Koekamp’ naast het Malieveld.
Hij vertelt hoe het eruit ziet. “We nemen onze sjofar en trompetten mee. We proclameren een Bijbeltekst en blazen vervolgens op de bazuin. Dat hopen we anderhalf uur te doen.”
“hier zegt God als het ware, als hij je ziet: ‘Hé, er staat er één te blazen, het trekt Mijn aandacht.’”
Betekenis
Bert vertelt over de mooie, intieme betekenis die dit feest heeft. “In Numeri 10 vers 10 staat in de Wilibrord-vertaling mooi beschreven: ‘Als je de bazuin blaast, dan geef Ik speciale aandacht aan jou.’ Natuurlijk kun je zeggen dat Hij altijd aandacht geeft, ik ben namelijk Zijn geliefde kind. Maar hier zegt God als het ware, als Hij je ziet: ‘Hé, er staat er één te blazen, het trekt Mijn aandacht.’”
“Deze feesten bevatten ook het woord ‘moadim’, wat letterlijk betekent: ‘een date met God’. God heeft een afspraakje met je. Deze feesten zijn afspraakjes, waarbij ik geloof dat God verwacht dat je dan komt. Je krijgt dan zijn speciale aandacht, mooi hè?”
“Dit triggerde me enorm, ik dacht: ‘Hier wil ik me naar uitstrekken.’ Ik wil op het afspraakje van de Heer zijn. Het raakt mij dat Hij ervan geniet als ik sta te blazen.”
Sjofar
Bert blaast overigens niet alleen tijdens dit feest op de sjofar, hij doet dat vaker, ook tijdens bijeenkomsten. Hij vertelt wat dit betekent. “In de Bijbel staat dat Gods stem klinkt als een bazuin. Ik geloof dat als je op de bazuin blaast, dat impact heeft op de hemelse gewesten. Het klinkt als: ‘God is aan het spreken’, ook de duivel hoort dat.”
“Zo is het ook met de sjofar, als die tekeergaat, dan is het een verlengstuk van Gods mond.”
“Mijn mond is niet hetzelfde als Gods mond, maar als je de woorden van God spreekt, dan gebeuren er dingen. Zo is het ook met de sjofar, als die tekeergaat, dan is het een verlengstuk van Gods mond.”
Bert gaat aansluitend ook meedoen met de tien dagen bidden en vasten. Hij vindt de bazuinendag een prachtige aankondiging hiervan. “We hopen flink wat “heilige herrie” te maken en ik hoop ook dat veel christenen dit jaar mee gaan doen en zullen komen op ‘Gods afspraak’. Nergens in de Bijbel staat dat het een feest is voor de Joden. Nee, het is een Bijbels feest.”
“Vervolgens gaan we tien dagen bidden en vasten. Een tijd van verootmoediging en wakker worden.”