Pastor Anne Borkent heeft dit jaar het boek ‘2021, terug naar normaal?’ uitgebracht en ziet hoe er tijdens de verkiezingen veel op het spel staat. “Sinds de coronacrisis zijn onze grondwettelijke vrijheden sterk ingeperkt. Daarnaast zie je ook een tendens vanuit linkse partijen om de godsdienstvrijheid in te perken. Het is belangrijk om goed na denken over onze stem.” In dit interview vertelt hij over het cruciale belang van de komende verkiezingen.
Het boek ‘2021, terug naar normaal?’ wordt goed verkocht, de eerste druk is grotendeels weg en Anne is al bezig met de tweede druk. Inmiddels is het ook in het Engels vertaald en verkrijgbaar als e-book op Amazon. Het is een kritische reflectie op het coronabeleid. “Ik merk dat veel christenen zich afvragen: hoe gaan we hiermee om, als individu of als kerk?”
Je hebt het boek in het najaar geschreven, hoe is de situatie inmiddels?
“We zitten nu zelfs in een strengere lockdown dan toen. Ik schreef het boek in november, toen de winkels nog open waren en er geen avondklok was.”
“In de tweede druk heb ik de meest recente ontwikkelingen eraan toegevoegd. Bijvoorbeeld over de agenda van angst, die je zo duidelijk ziet. Het Duitse Ministerie van Volksgezondheid heeft bijvoorbeeld wetenschappers gevraagd om met de zwartst mogelijke scenario’s te komen, zodat de bevolking angstig zou worden en zich beter aan de maatregelen zou houden. In Nederland heb je soortgelijke signalen.”
“Daarbij gaat het steeds om de Britse variant, gebaseerd op de ‘worst case scenario’s’ van het RIVM, die in de praktijk nooit uitkomen. Dat is wel zorgelijk, want de maatregelen hebben wél veel bijeffecten. Ondertussen worden deze cijfers steeds achteraf naar beneden bijgesteld.”
“Er is een verdriedubbeling van huiselijk geweld, een toename van zelfmoordpogingen, zelfs bij kinderen.”
“Ondertussen is het heftig om te zien dat het maatschappelijk leed toeneemt. Er is een verdriedubbeling van huiselijk geweld, een toename van zelfmoordpogingen, zelfs bij kinderen. Ook is er een toename van veertig procent van levensbedreigende eetstoornissen. Daarnaast gaan het MKB en de horeca kapot.”
“Ik zie dit als het verschuiven van leed. Maar we lossen een groot probleem in de zorg niet op met het creëren van andere grote problemen: economische ellende, jongeren die massaal een burn-out hebben, en de zaken die ik net noemde. Deze situatie wordt daarbij in stand gehouden door angstscenario’s.”
Verwacht je niet dat er nu veel versoepelingen voor de deur staan?
“Als je puur kijkt naar het trackrecord van kabinetsleden, dan niet. Daar kijk ik toch liever naar, dan naar hun blauwe ogen of beloften. We zijn verder dan ooit in de ingeperkte vrijheden, terwijl de coronacijfers veel beter zijn dan een jaar geleden.”
“Vorig jaar was er veel onzekerheid en onwetendheid, dus toen was het logisch dat we voorzichtig waren. Maar dat is nu anders. We zullen moeten leren leven met het virus, geloof ik.”
Hoe denk je dat dit uiteindelijk gaat aflopen, als de politieke verhoudingen zo blijven?
“Je ziet twee dingen, met het oog op de komende verkiezingen. Onze vrijheden staan op het spel, bijvoorbeeld artikel 23, de vrijheid van onderwijs. En ook de godsdienstvrijheid. Dus in die zin geloof ik dat het belangrijk is om op een christelijke partij te stemmen.”
“De tegenstelling tussen arm en rijk neemt toe, waarbij je ziet dat het MKB wegvalt. Als dit lange tijd zo doorgaat, krijg je veel arme mensen en een paar rijke jongens.”
“Aan de andere kant is er een toenemende verlinksing van de politiek. De tegenstelling tussen arm en rijk neemt toe, waarbij je ziet dat het MKB wegvalt. Als dit lange tijd zo doorgaat, krijg je veel arme mensen en een paar rijke jongens. Dat zal dan leiden tot het centraliseren van het gehele sociaal-economische leven, een openlijke wens overigens van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij zijn verbonden met het World Economic Forum, die een Great Reset wil invoeren. Deze gewenste reset is gestoeld op marxistisch gedachtegoed. Dit is geen complottheorie, maar het zijn daadwerkelijke plannen.”
Geloof je dat de verkiezingen effect kunnen hebben?
“Je hoort wel cynisme dat mensen zeggen: ‘Ze doen toch wel wat ze willen.’ In die zin heeft de politiek een grote taak om het vertrouwen terug te winnen. Ik denk wel dat we mensen moeten aanmoedigen om te stemmen. Ik geloof dat elke stem telt. Je ziet dat er ook partijen zijn die tegen de angstscenario’s zijn, waaronder DENK, PVV, PVDD, FVD, Krol en natuurlijk SGP.”
Deze partijen lijken niet groot genoeg om het beleid waar jij bezorgd over bent tegen te houden…
“Tenzij er meer bewustwording komt bij andere partijen en er meer bereidheid komt om uit de crisisstand te komen. Dat is wat ik toch wel hoop. Ik hoop dat de ChristenUnie ook bewuster zal worden van de angstscenario’s die er nu zijn.”
“De SGP pleit wel voor een breder perspectief. Daarnaast komen ze ook op voor godsdienstvrijheid. Dat vind ik in die zin een redelijke optie.”
“Je kunt natuurlijk Forum voor Democratie stemmen puur vanwege de coronamaatregelen. Maar staan ze ook voor je fundamentele waarden als christen? Bijvoorbeeld als het gaat om het leven, of op andere punten?”
“Je kunt natuurlijk Forum voor Democratie stemmen puur vanwege de coronamaatregelen. Maar staan ze ook voor je fundamentele waarden als christen? Bijvoorbeeld als het gaat om het leven, of op andere punten? Ik herinner me dat Van Haga in oktober 2020 ervoor pleitte dat kerken dezelfde behandeling zouden krijgen als theaters; oftewel dat ze moesten sluiten.”
“Ik zou daarom ervoor pleiten om je er goed in te verdiepen en niet slechts op één of enkele standpunten een partij te kiezen.”