De komst van de lockdown was voor aanbiddingsleiders Reni en Elisa Krijgsman niet gemakkelijk. Hun optredens vielen weg en veel van hun werk kwam stil te liggen. Reni: “Maar we gaven God de ruimte om voor ons te zorgen, zonder in paniek te raken. Dat heeft Hij op zo’n mooie manier gedaan! We hebben Gods trouw gezien.” In dit interview vertellen ze over God als voorziener, persoonlijke aanbidding, en hoe Reni en Elisa leerden hoe je mensen kunt meenemen in aanbidding via het tv-scherm.
Reni en Elisa Krijgsman vertellen dat het best prima met hen gaat, ondanks dat het ook een vervelend jaar was. “Dat zat hem erin dat we de optredens missen, juist omdat het fysieke samenzijn extra impact heeft. Er zit kracht in het samenkomen. Dat mis je nu! We leiden wel aanbidding via het beeldscherm, maar dan heb je minder contact. Gelukkig is God niet veranderd, Hij is trouw en dat ervaren we sterk!”
Sinds maart 2020 werden door de coronamaatregelen de optredens van Reni en Elisa stilgelegd. Aangezien de meeste kerken ook geen camera-apparatuur hadden, hadden ze ook weinig online-aanbiddingsdiensten. “Toen leefden we met z’n allen in de veronderstelling dat in september alles wel weer open zou gaan. Dat leek in september ook even, maar al snel ging het de verkeerde kant op.” Gelukkig kregen wel meer kerken livestream-apparatuur, zodat ze om muzikanten te steunen hen ook uitnodigden.
Inkomsten
Toch vertelt Elisa dat het wel even schrikken was. “Reni heeft ook nog een andere baan, maar ik leef volledig van muziek. Dus als die inkomsten grotendeels wegvallen, is het even spannend.” Toch ervoeren ze sterk de trouw van God. “Het is wel een test: hoe reageren wij, ook als aanbidders, als er een noodsituatie komt? Waar is God dan en wat kunnen wij op dat moment met het geloof?”
“We gingen niet in paniek eigen oplossingen zoeken of op alternatieve wijze inkomen proberen te krijgen.”
Reni vertelt dat ze God bewust de ruimte gaven om die uitdaging over te geven aan Hem. “God zegt in Zijn Woord dat er geen mus van het dak valt, zonder dat Hij het weet. Ook als meer dan de helft is weggesaneerd, dan weet Hij ervan. Dus kozen we ervoor om Hem te vertrouwen. We gingen niet in paniek eigen oplossingen zoeken of op alternatieve wijze inkomen proberen te krijgen. Nee, we zochten Hem en luisterden naar Zijn stem. Zo heeft Hij voor ons gezorgd. We zagen daadwerkelijk hoe mensen giften overmaakten, of vrijwillige bijdragen gaven bij huiskamerconcerten! Het was Zijn trouw!”
Aanbidding
Ook de manier van gezamenlijke aanbidding veranderde sterk sinds 2020. Elisa vertelt hoe hij ‘het hart van aanbidding’ bij mensen zag, ook in de afgelopen periode. “Het is nogal wat dat we in een tijd leven waarin gezamenlijke aanbidding verboden is. Zingen mag niet meer. Het gaat niet zozeer om het zingen, maar wel om het gezamenlijke belijden van God. Samen zingen bindt nogal, dat heeft God in de hele natuur gelegd. Het gemeenschappelijke, verbindende, wordt daarmee ontnomen.”
“Wat ik hoop, is dat wanneer het weer richting het normale gaat, christenen de aanbidding meer gaan waarderen. Waar het misschien een routine was geworden, dat daar een besef komt dat we beseffen hoe kostbaar gezamenlijke aanbidding eigenlijk is. Ik hoop en geloof dat de intensiteit van onze gezamenlijke aanbidding daarmee sterker zal worden.”
Creatieve
Reni: “Onze persoonlijke aanbidding naar God blijft onveranderd. Dat is het liefdeshart van jou naar God. Maar de gezamenlijke aanbidding is wel veranderd. Veel mensen zijn aan huis gebonden. Ik vind het mooi hoe Elisa manieren heeft ontwikkeld om daarin toch interactief te zijn met de mensen thuis.”
Eén van de dingen die heel belangrijk is, vertelt Elisa, is dat je je publiek opzoekt. “Als je een livestream hebt op YouTube, open ik de chat en voordat we beginnen vraag ik mensen om getuigenissen, dankpunten of gebedspunten te sturen. Zo heb je contact met elkaar.”
“Daarbij kiezen we ervoor om te zoeken of God iets wil zeggen tegen de mensen en dat geven we dan tijdens de set door.” Reni: “Daarbij vraagt Elisa ook vaak om verzoeknummers, waar we bij huiskamerconcerten alle vrijheid in hebben. En hij nodigt mensen uit om tijdens de aanbidding te gaan staan.”
“Onze verantwoordelijkheid is om mensen mee te nemen voor Gods troon. Of iemand daarin ‘instapt’, is vervolgens aan die persoon.”
Elisa: “Ik heb een groot voorstellingsvermogen. Ik kan me goed voorstellen hoe mensen dan meekijken en vervolgens voor hun scherm God staande aanbidden. Zodat het niet een soort show wordt van ons.” Reni: “We hebben nooit een onderzoek gedaan of mensen dat ook daadwerkelijk doen, maar dat is niet onze verantwoordelijkheid. Onze verantwoordelijkheid is om mensen mee te nemen voor Gods troon. Of iemand daarin ‘instapt’, is vervolgens aan die persoon.”
Reni en Elisa hebben op 20 maart een worshipweekend namens stichting Opwekking. Dat is wegens corona een dag geworden en geheel online. Daar worden ook de nieuwe opwekkingsliederen opgenomen.
Ook organiseren ze van 17 tot 19 september weer de conferentie Hemeltijd, waarbij ze hopen dat ze dan weer bij elkaar kunnen komen.
Voor meer informatie over Reni en Elisa, klik hier.
[/mepr-show]