Deze week begint Nederland met vaccineren tegen het coronavirus. In diverse werkgebieden is er sprake van drang, zo niet dwang, om hieraan mee te doen. Bijvoorbeeld in de zorg. Moet je je dat verplicht laten vaccineren? Nee, zegt arbeidsjurist Pascal Besselink
Tegenover RTL Nieuws vertelt Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS dat je werkgever je niet mag verplichten. “In Nederland hebben mensen recht op bescherming van de lichamelijke integriteit en daar hoort de keuzevrijheid voor een vaccinatie bij”, legt hij uit. Ontslaan om deze reden mag dus niet, evenals een sollicitant weigeren enkel omdat deze niet gevaccineerd is.
“Die ziekte-uren moet je gewoon uitbetalen.”
Salaris
Momenteel gaan er verhalen rond van werkgevers die dreigen om salaris in te houden bij ziekte van iemand die zich weigert te vaccineren. Maar ook dit is niet toegestaan, zegt Besselink. “Die ziekte-uren moet je gewoon uitbetalen.”
De enige uitzondering is er als er bewijs is voor opzettelijk handelen, maar die lat ligt volgens de jurist heel hoog. Dat geldt niet voor het bezoeken van een feestje, bijvoorbeeld.
Verzoek
Hoewel aandringen van de werkgever om je laten vaccineren niet mag, is een vriendelijk verzoek wel toegestaan. Alleen is dat juridisch al snel discutabel, vindt Besselink.
“Omdat een werknemer afhankelijk is van zijn baan kan hij het al snel als sociale druk voelen, zeker als een verzoek meerdere keren wordt gedaan.”
“Omdat een werknemer afhankelijk is van zijn baan kan hij het al snel als sociale druk voelen, zeker als een verzoek meerdere keren wordt gedaan.”