Als je moeite hebt om goed met je geld om te gaan, maar het lijkt alsof je vele uitgeven en te weinig sparen niet verandert, dan is er hoop. U kunt je financiële problemen in 11 stappen oplossen door verder te kijken dan je gedrag, naar de houding erachter. Vervolgens mag je vertrouwen op Gods hulp om die houding te veranderen in een houding die Zijn wijsheid weerspiegelt. Hier zijn 11 stappen om je financiële problemen op te lossen door je houding ten opzichte van geld te veranderen:
1: Overwin de houding van “Had ik maar meer geld”.
Hoewel het normaal is dat je meer geld wilt als je financiële problemen hebt, is het belangrijk om in gedachten te houden dat simpelweg meer geld krijgen je problemen niet oplost. Je zou veel meer geld in je leven kunnen krijgen (van een grote belastingteruggave tot een genereus kerstcadeau) en toch in financiële problemen komen als je de manier waarop je met geld omgaat niet verandert. Wat belangrijk is, is niet hoeveel geld je verdient, maar wat je kiest om te doen met het geld (van welk bedrag dan ook) dat je hebt. Dus verschuif je focus van het veranderen van je inkomen naar het veranderen van jezelf.
“Neem persoonlijke verantwoordelijkheid voor de financiële fouten die je in het verleden hebt gemaakt en leer ervan.”
Vraag God om je te laten zien welk ongezond gedrag je moet veranderen (zoals overbesteding, onderplanning, te veel geld lenen en te weinig sparen) en om je te helpen dat gedrag te veranderen door je onderliggende houding te veranderen. Neem persoonlijke verantwoordelijkheid voor de financiële fouten die je in het verleden hebt gemaakt en leer ervan. Kies ervoor om jezelf te vergeven voor je fouten, en om andere mensen te vergeven die financiële fouten hebben gemaakt die van invloed zijn geweest op je leven. Verheug je op een gezondere financiële toekomst.
2: Overwin de houding “Ik verdien een traktatie”.
Deze houding stimuleert je om impulsieve aankopen te doen om jezelf te belonen voor hard werken of om jezelf een andere emotionele bevrediging te geven, zoals comfort of stressverlichting. Realiseer je echter dat als je dingen impulsief koopt, je veel geld verspilt, aangezien je kleine uitgaven oplopen tot grote bedragen. Het geld dat je momenteel impulsief uitgeeft om uit te geven aan kleine lekkernijen (van snoeprepen of kopjes koffie tot nieuwe outfits of gadgets) kan je helpen te sparen voor meer zinvolle aankopen die veel meer waarde aan je leven zouden toevoegen.
“Besteed wat tijd aan het nadenken over waaraan je je geld het liefst zou willen besteden, en waarom.”
Besteed wat tijd aan het nadenken over waaraan je je geld het liefst zou willen besteden, en waarom. Verduidelijk de dromen en doelen die je zou willen nastreven zodra je genoeg geld hiervoor hebt gespaard – en herinner jezelf dan aan die dromen en doelen, om jezelf te motiveren om af te zien van impulsieve uitgaven en het geld dat je eerder lichtzinnig zou hebben uitgegeven, toe te wijzen aan besparingen in plaats daarvan.
3: Overwin de houding “Het zal mij niet gebeuren”.
Het is verleidelijk om niet na te denken over je noodkosten totdat je ermee te maken hebt. Maar aangezien het leven onvoorspelbaar is, zul je onvermijdelijk te maken krijgen met uitgaven die je niet had verwacht – van auto- of huisreparaties tot ziekenhuisrekeningen voor bezoeken aan de eerste hulp. In plaats van schulden te maken wanneer de nood toeslaat, kun je dergelijke uitgaven goed beheren als je er van tevoren voor hebt gespaard.
Werk om minstens drie tot zes maanden inkomen opzij te zetten voor een noodspaarfonds. Houd hierbij rekening met vier verschillende financiële prioriteiten: regelmatige facturen (die zowel urgent als belangrijk zijn), doelen (uitgaven die je het komende jaar wil plannen en die belangrijk maar niet urgent zijn, zoals vakanties), lekken (impuls aankopen die urgent lijken maar niet belangrijk zijn) en verspilling (uitgaven die niet urgent of belangrijk zijn, zoals geld besteed aan alcohol of gokken). Anticipeer op de geschatte financiële kosten van belangrijke aankopen waarvoor je geld wil sparen en stel vervolgens specifieke besparingsdoelen voor elk van deze aankopen.
4: Overwin de “ik doe alsof ik het maak” -houding.
Deze houding leidt ertoe dat je dingen koopt, simpelweg omdat ze je rijk laten lijken, in plaats van vanwege hun intrinsieke waarde. Bid om het vermogen om de psychologische behoeften te overwinnen die dit gedrag in je leven mogelijk maken (van het willen van een persoonlijk gevoel van voldoening door wat je koopt, tot het proberen om sociaal indruk te maken op andere mensen door een beeld van rijkdom). Oefen het ontwikkelen van een tevreden houding door regelmatig te focussen op de goede aspecten van wat je al hebt en je gedachten af te leiden van wat je niet hebt. Negeer advertenties zoveel mogelijk; onderscheid in plaats daarvan wat je voor jezelf wilt, op basis van je eigen waarden.
5: Overwin de houding van “Ik kan het niet betalen”.
Als je je schuldig voelt of schaamt wanneer je geld uitgeeft, ondanks het feit dat je daadwerkelijk kunt veroorloven wat je koopt, lijd je mogelijk aan deze houding van ‘ik kan het niet betalen’. Erken dat het oké is om dure artikelen en ervaringen te kopen die voor jou zinvol zijn en die je geen schulden zullen bezorgen.
“Als je zuinigheid een negatieve invloed heeft op je leven of je relaties met andere mensen, vraag God dan om je te helpen vrijgeviger te worden.”
Als je zuinigheid een negatieve invloed heeft op je leven of je relaties met andere mensen, vraag God dan om je te helpen vrijgeviger te worden. Maak er dan een gewoonte van om via je kerk en liefdadigheidsinstellingen meer aan anderen te geven, en dingen te kopen die je vooral zelf leuk vindt.
6: Verander de nutteloze gedachten in je geest.
Onderzoek eerlijk de gedachten die door je heen gaan over geld en daag ze regelmatig uit om te onderscheiden of ze de Bijbelse waarheid weerspiegelen. Als dat niet het geval is, vervang dan opzettelijk onnauwkeurige, nutteloze gedachten over geld door echte en gezonde gedachten.
7: Weerstaan aan druk om ongezonde financiële keuzes te maken.
Bid om de wilskracht die je nodig hebt om je te verzetten tegen het onverantwoord uitgeven van geld. En als je in de verleiding komt, vraag God dan om je op dat moment te helpen. Ontwikkel strategieën om je te helpen je geld goed te beheren, zoals het sluiten van creditcards en het betalen van voornamelijk contant geld voor je aankopen. Blijf toegewijd aan blijvende verandering.
8: Maak een bestedingsplan.
Plan hoe je het geld dat je hebt wilt uitgeven, geven en investeren. Dit is vergelijkbaar met een budget, maar in plaats van je te concentreren op je financiële beperkingen, richt een bestedingsplan zich op uw financiële doelen. Vermeld je voorspelbare maandelijkse uitgaven (zoals boodschappen en energierekeningen), je voorspelbare niet-routinematige uitgaven (zoals vakanties en nieuwe kleding) en je onvoorspelbare uitgaven (noodgevallen).
9: Betaal schulden af.
Werk ijverig om al je schulden af te betalen door je op één schuld tegelijk te concentreren. Maak een lijst van je schulden in volgorde van het verschuldigde bedrag (ongeacht de rentetarieven) en werk vervolgens door de lijst, waarbij je eerst de leningen met het laagste saldo afbetaalt en doorgaat – een voor een – naar de hoogste saldoschulden totdat ze allemaal volledig zijn betaald.
10: Verlaag uw uitgaven in de toekomst.
Wees creatief om je uitgaven zo laag mogelijk te houden, van het gebruik van kortingsbonnen tot het kopen van verschillende artikelen tijdens de seizoenen waarin ze te koop zijn.
11: Houd jezelf verantwoordelijk.
Houd regelmatig je uitgaven bij en bestudeer waar je geld naartoe gaat, zodat je je uitgaven kunt blijven aanpassen aan je waarden. Start vandaag een financieel dagboek over hoe je deze stappen gaat ondernemen en houd een logboek bij van hoe je het doet! Sla jezelf niet in elkaar als je faalt, sta op en probeer het opnieuw. Financiële wijsheid kost tijd om te oefenen en te leren.
Deze blog is geschreven door Carrie Rocha van PocketYourDollars.com