Albanië is één van de armste landen van Europa. Frits bezoekt het land voor het eerst in 1991, slechts enkele dagen na de revolutie. Nu, 33 jaar later keert hij terug met een missie: Veel mensen worden slachtoffer van mensenhandel. “Ik heb daar diverse reizen gemaakt en ongeveer negen jaar gewerkt. In 1989 net na de Roemeense revolutie was ik ook al in Roemenië actief geweest. Ik heb de overgang naar meer vrijheid meegemaakt en gezien wat deze vrijheid met zich meebracht, zoals armoede onder jongens en meisjes die in de prostitutie terechtkwamen, vaak gekidnapt en makkelijke doelwitten.”
Hart voor de mens
Zich inzetten voor deze landen is echt iets wat op Frits zijn hart ligt. Hij heeft al jarenlang een roep voor Oost-Europa. Vroeger was hij lange tijd bestuurslid en heeft hij veel energie gestoken in Albanië. Hij denkt dat het zo’n 24 jaar geleden is dat hij voor het laatst in Albanië was. “Albanië een van de meest donkere landen van Oost-Europa? Nee, dat denk ik niet. Ze staan daar best positief in het leven.” Na de kidnapping worden de mensen over heel Europa verspreid. “In Brussel zag ik meisjes in dunne kleding lopen terwijl het koud was, terwijl jongens dikke jassen droegen. Dat valt op. Ik raakte geïnteresseerd en ontdekte dat veel van deze meisjes ook in andere Europese landen rondliepen, zoals Duitsland, België, Italië, Frankrijk en Griekenland.”
Het jongetje, dat nu nog 5 jaar oud is maar wiens zus al 20 is, zal later wraak willen nemen
Veel Albanese jongens hebben relaties met Roemeense vrouwen. Dit fenomeen lijkt ook in België voor te komen, volgens Frits. De reden hiervoor is simpel: kom niet aan hun eigen familie. Familie is van groot belang voor Albanezen. Dus als iemand een meisje ontvoert en haar hier in de prostitutie brengt, zal diegene zijn hele leven op zijn hoede moeten zijn. “Het jongetje, dat nu nog 5 jaar oud is maar wiens zus al 20 is, zal later wraak willen nemen. Zijn zus is immers ongewild in deze situatie gebracht, waardoor de ontvoerder zijn hele leven achter zijn rug zal moeten kijken.”
Tijd voor verandering
Voor een oriëntatiereis heeft Frits contact gehad met Stichting Dorcas en Stichting Hoop voor Albanië. Ze hebben al eerder samengewerkt en dat verliep heel soepel. Met weinig contacten ging Frits naar Albanië en werd hij betrokken. “Ik wilde daar politici spreken, mensen die echt iets te zeggen hadden, maar dat lukte niet direct.” Toen heeft hij iemand gebeld die vroeger bij Europa Christian Political Movement werkte in Brussel, bij ECPM, en daarmee kreeg hij goede contacten. Hij kwam in contact met een journalist en een communicatiedeskundige die eerder bij een ministerie werkte. “Ik had echt de sleutelfiguren te pakken die veel contacten hadden in verschillende ministeries. Hierdoor begon ik enthousiast gesprekken te voeren.”
Zo sprak hij sprak met president Municipal Council van Tirana, Romina Kuko en plaatsvervangend minister van binnenlandse zaken van Tirana. Zij heeft connecties met alle ministeries en is president van een anti-mensenhandel organisatie. Ook is ze een expert in de veiligheidssector met lange ervaring in openbaar bestuur en internationale samenwerking. “Iedereen was meteen enthousiast om samen te zitten, een conferentie te organiseren en ideeën uit te wisselen.” Frits was hier ontzettend blij mee, vooral omdat hij goede netwerken vond voor de bewustwording van mensenrechten, en dan vooral vrouwenrechten. “Het was bijzonder om de juiste mensen te vinden. Ik vind het belangrijk dat lokale initiatieven ter plaatse worden ontwikkeld. Zo’n netwerk moet flexibel zijn en zich aanpassen aan de behoeften daar.” Zegt Frits.
Naast de grote steden, hoopt Frits ook de kleine dorpjes te bereiken. “Ik heb al rondgelopen inderdaad soort dorpjes en dan denk je ja wat is de toekomst die van deze meiden Er is niks precies geen supermarkt geen bankpasje geen bank het toilet in een houten hokje met een zeiltje ervoor.” Vaak is er in de kleine dorpjes veel verschil tussen arm en rijk. Aan de ene kant is prostitutie verboden, maar aan de andere kant zie je dat veel jonge meiden rondrijden in extreem dure auto’s, wat daar wel op duidt.
“Op deze plekken is er wel een vorm van opvang op een paar locaties, maar dat werkt niet echt goed samen.” Daarom sprak Frits met World Vision, die meteen wilden helpen en hier actie op wilden ondernemen. “Het is echt dringend nodig. Ik sprak met iemand die een soort commissaris van de koning is, hoewel de functie anders is. Deze persoon was heel enthousiast en bood aan om alle juiste contacten te leggen en de boel in beweging te zetten. Het is heel belangrijk om betrokken te zijn bij de leefomstandigheden daar.”
Veel mensen waren enthousiast en boden aan om te helpen met klein materiaal voor de dorpen. Dit zou enorm helpen. Er zijn veel mensen die daar actief zijn, maar het is lastig omdat het buiten de Europese Unie valt en daarom illegaal is om zo te werken.
Niet te snel oordelen
Frits gelooft dat het belangrijk is dat we niet te snel oordelen over anderen. De Bijbel leert ons dat we niet moeten oordelen, omdat we zelf ook niet geoordeeld willen worden. Dit geldt ook voor mensen die in de prostitutie zitten, verslaafd zijn of dakloos zijn. “Ik geloof niet dat iemand er bewust voor kiest om verslaafd te raken of in de prostitutie te belanden. Daarom vind ik het belangrijk om iedereen als mens te benaderen, ongeacht hun situatie. Het is belangrijk om voorbij de oppervlakte te kijken en te zien wie mensen werkelijk van binnen zijn.”
Dit is iets wat hij ook tijdens zijn algemene training heeft geleerd: wanneer we naar mensen kijken, moeten we hen op een andere manier zien. Wanneer hij in Albanië is, bijvoorbeeld, ziet hij mensen op een andere manier. “Ik vond het heel bijzonder om daar in een kerk te spreken voor mensen die daar niet zo vaak komen. Het is opmerkelijk hoe een land dat in 1991 is geopend, nu zo’n ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het is echt speciaal om daar terug te zijn en te kunnen spreken.” Frits streeft ernaar om nu een conferentie te organiseren in Albanië om meer bewustzijn te creëren en actie te ondernemen.
meer informatie? Bezoek de website van stichting Bright Fame