Jennifer Deacon is een gepassioneerde plantaardige voedingsdeskundige, chef-kok en coach bij haar eigen bedrijf Floreerkitchen. Haar missie is om mensen te inspireren om een gezonder en gelukkiger leven te leiden door plantaardige voeding toegankelijk te maken voor iedereen. “Ik vind het heel mooi dat de wetenschap ook bewijst wat God in Genesis heeft gezegd wat goed is voor ons lichaam.” Hoewel de meningen sterk verdeeld zijn over dit onderwerp, ziet Jennifer de grote voordelen van een zogenaamd ‘Genesis-dieet’.
Een Keerpunt in het Leven
Jennifer is opgegroeid in Zuid-Afrika. Jarenlang heeft ze in het onderwijs gewerkt, maar voeding en gezondheid hebben altijd haar interesse gehad. Ze ging uitzoeken wat de bijbel zegt over voeding en vond toen ook het Genesis-dieet. “Zo is mijn passie meer gegroeid.” Een zware periode volgde waarin ze voor de tweede keer in een burn-out terechtkwam. “Het lukte me niet om eruit te komen, ondanks hulp van coaches en de huisarts. Totdat ik naar een kerkdienst ging, uitgenodigd door een vriend. Daar werd ik diep geraakt. De spreker sprak iemand uit het publiek aan en zei: er zit iemand in de zaal die het gevoel heeft dat die in een gevangenis zit met de deur open.” Dat sprak Jennifer zo erg aan omdat zij op dat moment heel erg in tweestrijd zat of ze haar werk in het onderwijs moest verlaten en iets voor haarzelf beginnen. “Ik durfde het niet omdat ik bang was dat we het financieel niet zouden redden.” Toch maakt ze de beslissing om naar voren te gaan en voor zich te laten bidden. Echter merkte ze op dat moment niet echt een verandering, totdat ze de volgende ochtend wakker werd. “Ik voelde me totaal anders, alsof een zware last van mijn schouders was gevallen. Ik was zo aan het lachen en stralen dat zelfs mijn man zei: huh wat is er met jou gebeurd?” Daarna wist Jennifer dat het tijd was om haar baan in het onderwijs op te zeggen en haar passie voor voeding en gezondheid te volgen.
God in FloreerKitchen
Jennifer begon zich steeds meer te verdiepen in voeding en volgde een opleiding tot plantaardige chef-kok in Londen. Ze merkte echter dat de opleidingen die ze wilde volgen, vaak niet bestonden en vond daarom dat ze het zelf moest gaan aanbieden. “Ik merkte dat christenen heel veel vragen hebben over wat God zegt voeding en wat daarin goed is.” Dit leidde haar ertoe om een eigen bedrijf op te richten waarin ze niet alleen voedingsadvies geeft, maar ook christelijke voedingslessen en kookworkshops aanbiedt. “Als je gaat zoeken op het internet dan kom je heel vaak bij new age achtige dingen, dat was voor mij een extra drive van ik wil het ook aanbieden vanuit een andere hoek.”
Hij zei: je gaat toch niet paardrijden als je vegan bent. Ik dacht echt waar ben ik nu weer in terechtgekomen?
Het publiek dat Jennifer aantrekt, is divers. In het begin heette haar bedrijf “The Vegan Deacon,” maar ze merkte dat deze naam vooral new age-achtige mensen aantrok. “Ik wilde niet geassocieerd worden met die wereld en besloot mijn branding te veranderen naar FloreerKitchen. Deze naam weerspiegelt beter mijn focus op wat mensen wel kunnen eten en hoe ze kunnen floreren.” Ook merkte dat sommige van haar klanten een beetje doorsloegen in het veganisme en dat als een soort religie gingen zien. Zo had ze een keer een klant die boos werd op een ander persoon omdat diegene ging paarrijden maar zichzelf wel vegan noemde. “Hij zei: je gaat toch niet paardrijden als je vegan bent. Ik dacht echt waar ben ik nu weer in terechtgekomen?” Aldus Jennifer. Vanaf dat moment besloot ze dat ze niet geassocieerd wilde worden met veganisme en besloot de focus meer te leggen op plantbased. “Plantbased is dat je bewust kiest voor meer groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten zoals het Genesis zegt. Het is ook niet erg als je af en toe vlees eet maar de focus ligt meer op het eten van niet bewerkt voedsel.”
In alles wat Jennifer doet, speelt haar geloof een centrale rol. Zo bidt ze altijd voorafgaand aan een cateringopdracht en laat altijd zachtjes worshipmuziek spelen op de achtergrond tijdens de workshops. “Ik ben totaal afhankelijk van mijn geloof en geef een tiende van mijn inkomsten terug vanuit mijn bedrijf. Tijdens kookworkshops bid ik altijd voor de mensen en probeer ik momenten te creëren waarop ik iets over mijn geloof kan delen. Zo vertelt ze over een klant die langskwam die haar de vraag stelde hoe ze is begonnen met Floreerkitchen. “Ik heb haar toen mijn getuigenis verteld en ze vond dat helemaal bijzonder, vooral omdat ze niks over het christendom wist.” Die klant is daarna vaker teruggekomen. “Ik zie het als zaadjes planten voor het koninkrijk van God.”
Obstakels en nieuwe bloei
Net als elke ondernemer ervaart Jennifer met Floreerkitchen, hobbels op de weg. “Ik werk hard en volg Bijbelse principes, maar soms zie ik niet de vruchten die ik verwacht.” Jennifer haar klantenbestand loopt achteruit en heeft altijd net genoeg om van rond te komen. Toch weet ze dat God haar hier heeft geplaatst voor dit seizoen. “Er zijn seizoenen voor alles en daarom is het belangrijk om gewoon gehoorzaam te zijn.” Ze merkt in dit proces van droogte dat God iets nieuws voor haar om de hoek heeft en dat de tijd voor Floreerkitchen bijna klaar is. Jennifer is momenteel namelijk bezig met de ontwikkeling van natuurlijke huidverzorgingsproducten die geïnspireerd zijn door de Bijbelse schoonheidsrituelen van koningin Esther. “Ik werk ik aan producten zonder schadelijke chemicaliën. Mijn droom is om een lijn te lanceren die eind dit jaar klaar is, vergelijkbaar met Rituals maar dan gebaseerd op Bijbelse principes.”
Jennifer hoopt dat door Floreerkitchen christenen haar werk bewuster worden van de Bijbelse richtlijnen voor voeding. “God heeft ons zaaddragende planten en vruchten gegeven die ongelooflijk voedzaam zijn. Als je kijkt naar een sesamzaadje dat zo klein is maar zo sterk is. In 100 gram sesamzaadjes zit tien keer zoveel calcium in eiwitten dan in vlees en eieren.” Jennifer gelooft dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat we zoals in de tuin van Eden zouden leven, maar volgens haar hebben wij mensen dat zelf verpest. “Je zag ook dat de mensen toen heel oud werden. Abrahams favoriete soep was linzensoep en hij is ook heel oud geworden.” Jennifer verteld verder. “Toen zag je dat na de zondevloed God zei dat er nu vlees mag worden gegeten, wat heel logisch is want net na de zondevloed waren er natuurlijk nog geen planten.” Jennifer vindt het heel mooi dat, volgens haar, de wetenschap steeds meer bewijst dat wat God toen in Genesis heeft gezegd eigenlijk nog steeds heel goed is voor ons lichaam.
klik hier voor meer informatie over Floreerkitchen!