Het aantal leefgemeenschappen neemt toe in Nederland, vooral onder jonge mensen. Anna van Veelen-Blomgren richtte er een op in Amstelveen en is een van de auteurs van het rapport over Leefgemeenschappen voor de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen. Dat rapport beschrijft de groei van het aantal religieuze leefgemeenschappen in Nederland. Ze vertelt over de kracht van deze gemeenschappen. “Je houdt elkaar scherp en elkaars geloof levend. In een tijd dat veel mensen het moeilijk hebben, kun je je samen inzetten om er voor deze mensen te zijn.”
Anna vertelt. “Ik woon inmiddels al bijna mijn hele volwassen leven in leefgemeenschappen, in verschillende landen. Inmiddels hebben mijn man en ik een leefgemeenschap mede-opgericht in Amstelveen. We huren daar van de Diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Mijn passie voor leefgemeenschappen begon eigenlijk toen ik door een Bijbelcursus op reis was en te gast was bij een ‘Catholic Worker-gemeenschap’ in Duitsland. Het raakte me erg hoe die mensen leefden. Ze vingen ongedocumenteerde vluchtelingen op en leefde in hechte verbinding met elkaar. Later ben ik als vrijwilliger naar zo’n gemeenschap in Engeland geweest en haakte ik ook in Nederland aan bij een leefgemeenschap.”
“Het is heel gezellig om in een leefgemeenschap te leven. Ik ben een jonge moeder en ik vind het eerlijk gezegd heel fijn dat er volwassenen om me heen zijn waar ik ook mee kan praten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je geloof in de praktijk te brengen.”
Gezamenlijk doel
Anna vertelt dat een van de kernmerken van een leefgemeenschap is dat je een gezamenlijk doel hebt. Je maakt als groep keuzes, waar je je vervolgens aan moet houden. Een van de keuzes die de gemeenschap van Anna heeft gemaakt, is om gezamenlijk te bidden. “We hebben bijna dagelijks een dagsluiting en we hebben ook elke week een viering waar mensen van buiten ook bij kunnen aanschuiven.
Door samen te bidden, heb je een stok achter de deur. We bidden voor elkaar, of voor de buurt. Het mooie is dat we ook heel sociaal gericht zijn. Bijvoorbeeld een sociale moestuin die we bijhouden, waar mensen uit te buurt kunnen komen mee-tuinieren. Zo ontmoet je veel mensen die eenzaam zijn of met iets worstelen. Als iemand het zwaar heeft, bidden we soms ook voor die persoon.”
“In grote steden hebben buurten baat bij deze leefgemeenschappen”
Een van de trends die men ziet onder leefgemeenschappen is dat ze zich vaker op de buurt richten, zegt Anna. “We zien het toenemen. Bijvoorbeeld door buurtmaaltijden, of koffie-ochtenden. In de grote steden hebben veel buurten hier baat bij, ze doen mooie dingen voor de wijk”
Diaconie
In Amsterdam heeft de Diaconie van de Protestantse Kerk veel van hun vastgoed beschikbaar gesteld om diaconaal bezig te zijn, bijvoorbeeld door zulke leefgemeenschappen te faciliteren.“Je kunt natuurlijk niet in je eentje de wereld veranderen, maar met een kleine groep kun je wel op kleine schaal veel uitrichten. Ik denk dat mijn generatie er bewust van is hoeveel onrecht en problemen er in de wereld zijn. Door engagement in een gemeenschap kun je je steentje bijdragen. De meeste mensen die bij religieuze leefgemeenschappen aangesloten zijn, zijn erg naar buiten gericht.”