Een grote christelijke belangenorganisatie in het VK heeft een gebedscampagne gelanceerd. Het is een reactie op de dreigende overheidswetgeving die gericht is op het verbieden van wat spottend ‘bekeringstherapie’ wordt genoemd. Als zo’n verbod van kracht wordt, kan het geestelijken verbieden om te bidden voor mensen die worstelen met aantrekking tot hetzelfde geslacht en genderverwarring. Dat meldt The Christian Post.
De ‘Let Us Pray‘-campagne van het Christian Institute werd gelanceerd op 15 oktober. De campagne komt op het moment dat de Britse regering blijft zeggen dat ze van plan is de ‘conversietherapie’ te verbieden. Wel moet nog bepaald worden welke soorten therapie of counseling onder dit label vallen. Sommige kerken vrezen dat ook gebed verboden zal worden.
‘Conversietherapie’
“‘Conversietherapie’ is een brede overkoepelende term die wordt gekozen door LHBT-campagnevoerders. Onder ‘conversietherapie’ vallen groteske illegale aanvallen zoals ‘corrigerende verkrachting’ en medische kwakzalverij zoals elektrische ‘schoktherapie’. Maar de actievoerders willen veel verder gaan”, staat op de website van het gebedsinitiatief van het Christian Institute.
Het hogere doel van de voorgestelde regeringswetgeving, is dat kerken en bedieningen stoppen met het bepleiten van de historische seksuele ethiek van hun geloof, zegt de groep. Prediking, pastorale zorg en zelfs ouderschap kunnen verstrikt raken in dit nieuwe beleid. “Het zou niet illegaal moeten zijn voor christenen hun geloof te onderwijzen, of voor mensen voor hun vrienden te bidden”, verklaart de website.
“Niemand ontkent dat sommige mensen die zich identificeren als LHBT in het verleden zijn mishandeld en soms nu nog. Als christenen veroordelen wij elke vorm van misbruik. We verwelkomen LHBT-mensen in onze kerken, net zoals we iedereen verwelkomen’, luidt een bericht van 15 oktober.
Gebrek aan duidelijkheid
Als de regering de uiting van bijbelse seksuele ethiek strafbaar stelt, zou zij de verplichtingen schenden die zijn uiteengezet in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, merkt de groep op. Het aanhoudende gebrek aan duidelijkheid over het voorgestelde verbod geeft zorgen over de vraag of gebed in de wetgeving zal worden opgenomen.
In juni zei David Walker, de anglicaanse bisschop van Manchester, tegen The Guardian dat wie het verbod op conversietherapie overtreden, vervolgd moeten worden. Hij benadrukte echter dat hij niet degenen bedoelde die ‘zachtaardig, niet-dwingend gebed’ gebruiken. Hij doelde op de soort “waar er een niveau van machtsongelijkheid en een niveau van dwang is.”
Aan de basis van de kloof tussen theologisch orthodoxe christenen en LHBT-activisten die pleiten voor het verbod, ligt de kwestie over wat een mens fundamenteel definieert. Traditionele kerken hebben van oudsher geoordeeld dat iemands seksuele neigingen en handelingen niet de optelsom of bepalende kenmerken zijn van diens identiteit. Een al lang bestaande schriftuurlijke norm zou moeten worden gevolgd met betrekking tot seksualiteit.
LHBT-activistengroepen beweren vaak dat elke poging om bepaald gedrag aan te vechten, neerkomt op een aanval op ‘wie je bent’. Vooral als iemand te maken heeft met ongewenste seksuele aantrekkingskracht of geslachtsverwarring,
In reactie op de uitzondering voor ‘zachtaardig’ gebed die bisschop Walker in juni noemde, zei de anglicaanse LHBT-activist Jayne Ozanne tegen de Guardian dat alle gebeden ‘die tot doel hebben iemands aangeboren seksualiteit of genderidentiteit te veranderen of te onderdrukken, onmetelijke schade veroorzaken’. Dat zou zijn ‘omdat het afkomstig is van een plaats – hoe goed bedoeld ook – die zegt dat wie je bent, onaanvaardbaar en verkeerd is’.”
Eind maart liet de Britse premier Boris Johnson in een brief aan de Evangelische Alliantie weten dat hij niet wilde dat predikanten strafrechtelijk werden gestraft.
Gecriminaliseerd
“Zoals de regering in 2018 duidelijk heeft gemaakt, zullen we – nadat we voor het eerst onze toezegging deden om een einde te maken aan de conversietherapie – volwassenen blijven toestaan passende pastorale ondersteuning te krijgen (inclusief gebed), in kerken en andere religieuze instellingen, bij het onderzoeken van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit,” zei Johnson. Hij voegde eraan toe: “Net als u, wil ik niet dat geestelijken en kerkleden worden gecriminaliseerd voor normale niet-dwingende activiteiten.”
De directeur van het Christian Institute, Colin Hart, zei in een verklaring dat de doelen van degenen die aandringen op het verbod ingrijpend zijn. “Privé gebed, evangelisatie, ouderschap, pastoraal advies, prediking en onderwijs, lidmaatschap van een kerk, doop, etc. zouden allemaal in gevaar worden gebracht door een al te breed verbod,” zei Hart.
Hij voegde eraan toe dat deze dingen tot de gewone zaken behoren die kerken doen en niet gecriminaliseerd mogen worden. “We willen de vrijheid van het evangelie beschermen. Politici mogen niet toestaan dat activisten zorgen over echt misbruik uitbuiten om hun eigen agenda’s tegen christenen te bevorderen.”
Lees hier het originele artikel.