Dinsdag vond het politieke debat plaats over de invoering van 2G, het systeem waarbij mensen alleen een coronapas krijgen als ze gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze hersteld zijn van corona. VVD en D66 blijken de enige partijen te zijn die volledig vóór 2G zijn. De CU sluit een 2G-systeem niet volledig uit. “Ik vind het in de huidige situatie lastig om over een maatregel te zeggen: dit never nooit niet”, reageerde Mirjam Bikker (CU) in het debat op de vraag van PvdA’er Attje Kuiken of de CU G2 helemaal uitsluit. Toch ziet de partij veel liever 1G als alternatief, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, maar mensen alleen op bepaalde plekken naar binnen mogen als ze negatief getest zijn op corona. Dat is dan ook waar de CU zich hard voor maakte tijdens het debat.
De SGP liet tijdens het debat weten zich “ernstige zorgen te maken over de koers van het kabinet”. De partij is van mening dat de uitbreiding van de coronapas en de aankondiging van een ‘2G-beleid’ ongevaccineerden buiten spel zet.
“En wie zal zeggen voor hoelang? De onderbouwing voor de coronapas als de ruggengraat van het coronabeleid is mager”, zei SGP-Kamerlid Chris Stoffer in het coronadebat. “Juist mensen die al kwetsbaar zijn, worden extra getroffen.
Wat betekent het bijvoorbeeld voor mensen die zich niet kúnnen laten vaccineren vanwege een aandoening of beperking? En welke gevolgen heeft het voor werknemers, zoals zorgwerkers, ZZP’ers en flexwerkers? En kunnen we ondernemers de uitvoering en handhaving van zo’n 2G-beleid wel in de schoenen schuiven?”
Heldere, principiële grens
Stoffer wees zijn collega’s in de Tweede Kamer erop dat negen maanden geleden de Kamer “unaniem een heldere, principiële grens” trok. De grens dat testen altijd een alternatief moet blijven.
Er werd toen gezegd: ‘Een vaccinatiebewijs mag in geen geval als exclusief toegangsbewijs voor voorzieningen of locaties worden’. “Ik roep al mijn 149 collega’s op: houdt halt bij deze grens. Zeg néé tegen 2G”, drukte Stoffer hen op het hart.
Vervolgens sprak hij over de koers die de SGP in plaats van 2G voor ogen heeft. Hij wees daarbij o.a. op het naleven van de basisregels, het verstevigen van de zorg, goede ventilatie en het beschikbaar stellen van innovatieve geneesmiddelen. Hij liet weten dat de SGP in ieder geval voor regels is die “doeltreffend en langdurig vol te houden zijn”.
“Ik wil eerlijk zijn. Voor ‘samen leven met het virus’ bestaat geen blauwdruk. De SGP heeft de wijsheid ook niet in pacht”, besloot Stoffer. “Wel hebben we perspectief geschetst. Samen verantwoordelijkheid nemen. Op een manier die vol te houden is. Morgen, volgende maand en volgend jaar. Deo volente!”
Bekijk hier de bijdrage van Chris Stoffer aan het coronadebat over 2G: