Als christenen hebben we het voorrecht om de Bijbel te gebruiken om ons krachtig en vruchtbaar te maken. Ik merk dat dit voor (jonge) gelovigen een zoektocht is. Ze willen wel, maar ze weten vaak niet hoe. Dit blijkt ook uit het onderzoek van de NBG. ‘Opvallend is dat bijna de helft van de christenen de Bijbel niet of nauwelijks opendoet. ‘ In gesprekken met (jonge) gelovigen merk ik dat de meesten wel verlangen om meer de Bijbel te lezen. Toch komt het tot hun eigen frustratie vaak niet van. Door allerlei (digitale) prikkels worden (jonge) gelovigen steeds weer afgeleid. Hun goede voornemens worden iedere keer vooruitgeschoven. Dit is jammer want verbinding met God bouw je op door regelmatig in zijn Woord te zijn. Jezus zei zelf: ‘Als u mijn woorden vasthoudt, bent u werkelijk volgelingen van mij.’
Tekst: Corstian van Westen
Ik moedig jonge gelovigen altijd aan om een visie te hebben om bezig te zijn met de Bijbel. Als je geen concreet plan hebt, dan is de kans groot dat je de Bijbel gaat verwaarlozen. Maak een realistisch doel, met kleine stappen. Een hardloper rent niet van de een op de andere dag de marathon. Welk tijdstip kun jij apart zetten om actief met de Bijbel bezig te zijn? Zorg voor een afspraak met je zelf. Ontwikkel een ritme. Er zijn Bijbel- leesroosters en Bijbel Apps die je kunnen stimuleren om actief met de Bijbel bezig te zijn. Je kunt je gaan verdiepen in bepaalde thema’s of Bijbelse personages. Het kan helpen om verschillende Bijbelvertalingen te gebruiken.
Door de Bijbel leren we onszelf kennen en ontdekken we Gods plan met ons leven. Het is een spannend, eerlijk en betrouwbaar boek. Goede daden worden openlijk erkend en tegelijk worden de slechte daden niet onder de mat geveegd. Het is een boek anders dan alle andere boeken. Het zijn niet zomaar zwarte letters op wit papier. Gods Woord is springlevend! Zijn Woord brengt overal waar het komt vernieuwing. Het is sterker dan de leugens van de vijand. Alle donkere gedachten over onszelf beginnen weg te smelten door in het Woord te zijn.
De woorden van God zijn altijd betrouwbaar; zij geven wijsheid en kracht. Het is belangrijk dat we ons de kracht van Gods Woord realiseren.
De Bijbel is een bovennatuurlijk boek. Als we Gods Woord lezen gaan we Gods bovennatuurlijke wereld binnen. God wil door zijn woord ons wijsheid, kracht, hoop en moed geven. God heeft zijn Woord gegeven zodat we kunnen bouwen aan een intieme hartsrelatie met God. We willen groeien in onze toewijding aan God, omdat we een relatie hebben met de heerlijkste, de meest indrukwekkende en de meest liefdevolle Persoon in het hele universum. Jezus! Niets is te vergelijken met het voorrecht deze Persoon te kennen. We leren Hem kennen op grond van Zijn woord. Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.
Krachtige gebedsvorm
Om geestelijke groei en doorbraken te zien is het goed om regelmatig te lezen in Gods Woord.
En ja, dat vraagt discipline en toewijding. Onze relatie met God is gebaseerd op genade en niet op werken, zeker! Maar dat neemt niet weg dat je intieme wandel met God iets is waar je actief tijd in zal moeten steken. Ik kan je alleen maar aanraden: neem tijd voor Gods spreken door zijn Woord! We kunnen de thermostaat van Gods liefde niet warmer of kouder zetten, die is onvoorwaardelijk. Door de Bijbel te lezen kunnen we ons wel meer bewust worden van deze geweldige liefde. Door Gods Woord kunnen we zijn liefde ontvangen, en diep tot ons door laten dringen dat Hij van ons houdt. De Bijbel geeft ons op allerlei gebieden wijsheid en inzicht. Door het toepassen van Gods wijsheid kunnen we krachtig leven. De Bijbel is vanuit liefde geschreven en is een reflectie van Gods goedheid en liefde. Het allerbelangrijkste is daarom om het hart van God in de Bijbel te zoeken en te proeven. De nadruk ligt duidelijk niet op de wetten en regels, maar op het hogere doel: God wil dat zijn doel met ons leven tot volle ontplooiing komt. Hij heeft ons lief en daarom heeft Hij richtlijnen opgesteld om ons te leiden naar het allerbeste in het leven. Als God ons een richting wijst, dan is het altijd de juiste richting. Zijn wil is altijd het beste voor ons.
Als je een Bijbeltekst een aantal keer hardop voorleest, is de kans groot dat je het gaat onthouden. Door het hardop lezen van de Bijbeltekst zal je ziel zich vullen met kracht en moed. Op deze wijze gebruikt God zijn Woord zodat jij krachtig met goede vruchten in het leven kan staan. Het hardop belijden (‘proclamatie’) is ook een vorm van aanvallend gebed in de geestelijke wereld. De vijand wil dat we vol stress, paniek en angst leven. Door het belijden en/of zingen van Gods Woord zaai je Gods waarheid in de onzichtbare bovennatuurlijke wereld.
Deze wereld is realiteit. De bovennatuurlijke wereld is een andere wereld dan onze natuurlijke wereld, maar het is geen denkbeeldige wereld. Proclamatie is een gebedsvorm die het mogelijk maakt om allerlei situaties onder het gezag van Jezus te brengen.
Bijbels mediteren
Het Bijbels mediteren is langzaam een Bijbelgedeelte lezen, soms een aantal keer achter elkaar. Je neemt het Woord tot je en overdenkt het, opnieuw en opnieuw. Mediteren is niet hetzelfde als studeren. Het gaat niet alleen om informatie maar vooral om hart transformatie. Bijbels mediteren is het herhalen, inprenten en het herkauwen van Gods Woord. De sleutel tot geestelijke ontwikkeling ligt niet in je inspanningen, maar in rust met de Hemelse Vader. Groei komt voort uit een besef dat de Vader hartstochtelijk van ons houdt en dat we geroepen zijn om van Hem te houden. Een heerlijke rustgevende manier is het drinken uit Gods Woord. Het is voor mij belangrijk om de tijd te nemen en de rust te zoeken om luisterend te bidden over Gods Woord. Het aantal verzen dat ik lees is niet het allerbelangrijkste. Het gaat om diepte en kwaliteit, niet om hoeveelheid tekst. Mijn verlangen is, om geraakt, ontroert en geactiveerd te worden door Gods Woord.
Daarom lees ik het liefst de Bijbelgedeelte hardop op, dan dringt het dieper tot me door. Ik vraag vaak aan God, wat wilt u zeggen tot mij door dit Bijbelgedeelte? Als ik in een actieve bui ben, schrijf ik langzaam de Bijbeltekst een aantal keer op. Geleidelijk begint de schoonheid van de tekst op dieper niveau tot me door te dringen. Gelukkig de mens die vreugde vindt in de woorden van de Heer, ze steeds weer overdenkt, overdag en ‘s nachts. God roept ons op om te ‘kauwen’ op Gods Woord. Kauwen en herkauwen. Mocht je het je afvragen: Bijbelse meditatie is heel wat anders dan het mediteren zoals je dat tegenkomt in het boeddhisme. Die meditatie is gericht op het uitblussen van je verlangens en het leeg maken van jezelf. Bijbelse meditatie betekent juist dat je je richt op de volheid van God en zijn Woord. Het is verrassend hoe vaak ik juist met deze specifieke tekst later iemand kan inspireren. Niet alleen gelovigen, maar soms ook ongelovigen!
God spreekt door zijn Woord
De Bijbel is vanuit liefde geschreven en is weerspiegeling van zijn liefde. Ik kan ervan genieten om tot rust te komen bij een krachtige en hoopvolle Bijbeltekst. Het ‘rusten in Gods Woord’ voelt dan als het ontspannen zitten in warm bad. Als ik de Bijbel lees kan het gebeuren dat ik niet verder kom dan een aantal verzen. Er is regelmatig een tekst die me ‘opeens’ opvalt. De tekst voelt nieuw, fris en krachtig. Het raakt me. De tekst heeft er altijd al gestaan, maar nu springt die van de bladzijde af. De inhoud kan een waarschuwing, een belofte, een bemoediging of een advies zijn. Vraag jezelf biddend af waarom de tekst je raakt. Wat kan het beteken voor je situatie? Raakt God deze tekst jou voor jezelf of mag je deze tekst doorgeven aan iemand anders? God gebruikt zijn Woord om onze levens te leiden. Door regelmatig in Gods Woord te zijn maakt Hij de bedoelingen voor je leven duidelijk. Als we zijn Woord tot ons nemen dan zal dit ook keuzes van ons vragen. De Bijbel zal tot je gaan spreken om bepaalde dingen juist wel of niet te doen. De Bijbel is bij uitstek geschikt om ons te helpen bepalen welke keuzes we in het leven moeten maken om te wandelen in onze bestemming.
Doe de Bijbel open
Het is zijn Woord wat ontembare passie voor het oprukkende Koninkrijk van God vrijzet. Kijk naar Lukas 24. De twee Emmaüsgangers waren twijfels . Als Jezus plotseling bij hen is, begint Hij gelijk het Woord te onderwijzen. De twee beginnen dankzij Jezus het Woord te begrijpen.
Met als gevolg dat hun harten beginnen te branden voor de Koning.
Ze raken in vuur en vlam voor Hem. Dit is de kracht van Gods Woord. Het mooie van dit verhaal is dat ze samen waren! Er is kracht in het samen ontdekken van Gods Woord en er gehoorzaam aan te zijn. Je hebt meer kans om je Bijbel te blijven bestuderen als je dat samen met iemand doet. De ontmoeting met andere gelovigen rondom een opengeslagen Bijbel schept een band. Mijn ervaring leert dat zo’n bijeenkomst ook weer doorwerkt in de dagen daarna. Ga met elkaar langzaam, liefdevol en luisterend lezen wat er staat. Ga elkaar bevragen en uitdagen om het praktische te maken. Welke concrete actie kun je uit het gedeelte halen? Over welk levensgebied mag je leren om verantwoordelijkheid nemen? Vraagt God een nieuwe geloofstap? We zijn geroepen om elkaar aan te moedigen om te doen wat het Woord zegt.