De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) hebben een brief gestuurd aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Daarin verzoeken ze de overheid om geen vaccinatiedwang of –drang toe te passen. De GGiN zijn ontsteld over uitspraken van De Jonge m.b.t. het overwegen van maatregelen die een “zeer vergaande beperking voor niet-gevaccineerden tot gevolg hebben”. Dat meldt het RD.
Schrijvers van de brief namens de GGiN, zijn O.M. van der Tang, die voorzitter is van het deputaatschap kerk en overheid, en A. Fokker, die secretaris is. In een gisteren verschenen uitgave van een blad van de GGiN ‘De Wachter Sions’ staat de brief volledig afgedrukt.
De GGiN maken zich zorgen over de steeds duidelijker wordende vaccinatiedrang die vergaande gevolgen voor ongevaccineerden heeft. Ook spreken ze hun zorgen uit in de brief over maatregelen waarbij “niet-gevaccineerden in feite hun dagelijks werk wordt ontnomen”.
Betrouwbaar
Eerder stelden de GGiN het juist erg op prijs dat minister De Jonge in het begin zich zo duidelijk en krachtig uitsprak tegen elke vorm van vaccinatiedwang en –drang. Nu het beleid steeds meer richting vaccinatiedwang verschuift, benadrukken ze in de brief echter hun grote zorg.
De GGiN herinneren de minister van VWS dan ook aan zijn eerdere uitspraken – dat vaccinatie altijd vrijwillig hoort te zijn – en zich hieraan te blijven houden. “De overheid moet betrouwbaar zijn en zich aan haar woord houden.”
Daarnaast benoemen ze in de brief de polarisatie die ontstaat in de maatschappij tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Ze geven aan dat die gecreëerd wordt door het beleid van de minister.
Een ander bezwaar in de brief, is dat er in het beleid geen rekening wordt gehouden met mensen die zich niet kunnen laten vaccineren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn om medische redenen of mensen die gewetensbezwaren hebben. Het kerkgenootschap geeft aan het respect voor gewetensbezwaarden te missen bij de minister.
Schuld belijden
Aan het eind van de brief schrijven de GGiN dat we bij het nemen van onze verantwoordelijkheden altijd moeten erkennen dat we afhankelijk zijn van Gods zegen. Ze roepen dan ook op om als kerk en regering samen schuld te belijden naar God toe.
„Er is alle reden om ons gezamenlijk diep te verootmoedigen, en de Heere bij de voortduur om vergeving te vragen. Excellentie, wij zijn er diep van overtuigd dat Gods zegen alleen in die weg te verwachten is.”
Lees hier het volledige artikel.