Voorganger Wietse van der Hoek is een echte bouwer. Hij kwam in 2017 naar Hoogeveen en zag het als belangrijk doel om de gemeente in beweging te krijgen. “Als mensen binnenkomen, zeg ik: ‘Leuk dat je hier in de gemeente komt. Wat gaan we aan jou hebben?’ Ik ben zelf geen fan van een podiumcultuur, het is belangrijk om sámen te groeien.” In dit artikel vertelt Wietse over hoe de baptistengemeente een gestaag groeiende kerk is met impact op de buurt waarin ze wonen.
“Ik ben in 2017 naar deze gemeente gekomen met de roep: ‘Help ons bouwen.’ Ik ben echt een bouwer, ik wil een klus hebben. In de afgelopen jaren hebben we nieuwe stippen op de horizon gezet en samen gekeken naar waar God ons heen roept. We zijn een grote gemeente met meer dan 300 bezoekers en de kerk heeft in de afgelopen decennia veel vrucht gedragen. Er zijn ook andere gemeenten uit de gemeente ontstaan.
Als je bouwt, dan neem je niet snel genoegen met hoe het er nu voorstaat. Maar je stelt meer vragen: waarom doen we dit, wat zijn onze doelen? Je kunt ons typeren als ‘gereformeerde baptisten’, gereformeerd vanwege de Bijbelse uitgangspunten zoals gesteld in de Reformatie en Baptist vanwege de werkwijze van de gemeente en de doop. Daar hoort boven alles bij dat je iedere keer aan God vraagt: ‘Heer, wat wilt U voor deze gemeente?’”
Handelend aantreffen
Volgens Wietse is een valkuil van veel christenen dat ze kijken naar wat andere mensen doen. Bijvoorbeeld Mozaïek, of Bethel in Drachten. Dat helpt de gemeente vaak niet verder. “Wat anderen doen, moeten zij weten. Zij lopen met de talenten die zij gekregen hebben. Maar wij moeten gericht zijn op de vraag welke talenten God aan óns heeft gegeven. Wat doen we met datgene wat God ons geeft en waartoe Hij ons roept? Ik vind Mattheus 24: 44 – 46 een mooi gedeelte en het vormt een onderdeel van mijn roeping in deze Eindtijd waarin we leven.
Als Jezus terugkomt, wil Hij ons handelend aantreffen, zoals beschreven staat in de gelijkenis van de talenten. Dat is mijn drijfveer in deze eindtijd. Waarover ben je aangesteld? Sowieso over je gezin, of in mijn geval ook over een gemeente.”
“We zijn als gemeente aan elkaar gegeven om samen God groot te maken, maar ook om een impact te hebben op onze omgeving.”
“We zijn als gemeente aan elkaar gegeven om samen God groot te maken, maar ook om een impact te hebben op onze omgeving. En in ons geval is dat Hoogeveen en omstreken. Dat is belangrijk. Soms stel ik lastige vragen, dat vindt niet iedereen even leuk. Maar het hoort bij het bouwen.”
Podiumcultuur
Van der Hoek is wars van een podiumcultuur en wil het podium zo laag mogelijk houden. Hij legt uit: “Wij zijn als gemeente sámen geroepen, niet alleen de voorganger of het muziekteam. Ik ben niets meer dan een gemeentelid, en mijn gebed heeft ook niet persé meer uitwerking dan het gebed van een gemeentelid. Iedereen die gelooft in Jezus mag erbij horen, maar ook is het de bedoeling dat iedereen participeert in de navolging van Jezus.
Als mensen komen, zeg ik: ‘Oké, leuk dat je hier komt, maar wat gaan we aan jou hebben? Wat heeft de Heer aan jou gegeven?’ Mensen mogen best nee zeggen, maar het is goed om bewust te zijn van wat je te brengen hebt. Dat past ook goed bij de Drentse cultuur. Mensen voelen zich gewaardeerd.”
Oog voor de mens
“Een van de dingen waar ik dankbaar voor ben, is dat we als gemeente leren om de Heere Jezus van harte lief te hebben, maar ook oog te hebben voor de mensen waar Jezus zoveel van houdt. Misschien wel de mensen die niet in het perfecte plaatje passen. De gescheiden moeder met twee bonuskinderen en tattoo’s op haar arm. Helaas denken we als christenen te snel dat zulke mensen ‘de dienst verontreinigen.’ Dat is vreselijk. Toch hing dat luchtje bij ons ook wel. Als gemeente hebben we echt geleerd om hier anders in te staan. Al gaat dat nog steeds met vallen en opstaan.”
Tegelijkertijd praten we hier geen zonden goed, we praten niemand naar de mond. Wel willen we eerlijk zijn over de worstelingen die we zelf ook hebben. Zo ga je samen naar Jezus toe om je te buigen voor Hem.”
Naar buiten gericht
De gemeente in Hoogeveen is steeds meer naar buiten gericht. De kerk heeft gesprekken met de buurtregisseur of stelt het gebouw beschikbaar voor bijvoorbeeld avonden over verkeersveiligheid. “Dan zit de hele wijk opeens in je kerk, dat is geweldig.”
“We proberen een laagdrempelige kerk te zijn, maar wel vanuit een hoge moraal.”
“Het verlagen van de drempel werpt z’n vruchten af. We hebben een hele goedlopende alpha cursus met zo’n 25 mensen. Ook daar staan we naast elkaar. Er komen ook asielzoekers en Oekraïners. We hebben trouwens laatst vijf vrachtwagens met voedsel naar Oekraïne gestuurd. De gemeente rent daarvoor. We proberen een laagdrempelige kerk te zijn, maar wel vanuit een hoge moraal.
Zo worden er regelmatig mensen gedoopt en klinken er getuigenissen waar iedereen van onder de indruk is. Bijvoorbeeld ex-moslims, of ex-criminelen. Er komt van alles binnen! Ons verlangen is dat ze de Here Jezus persoonlijk leren kennen, hun leven aan Jezus geven, wedergeboren worden en als discipelen van Jezus door het leven gaan!”