Na langdurig ziek te zijn geweest stierf Floyd Lee McClung, Jr., leider van wereldwijde zendingsorganisaties, bestsellerauteur en internationaal spreker op zaterdag 29 mei 2021 in Kaapstad, Zuid-Afrika. Sinds 2016 vocht hij tegen de gevolgen van een ernstige bacteriële infectie en een herseninfarct. Hij is lange tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en heeft meer dan vijf jaar niet kunnen spreken. Hij is 75 jaar geworden.
McClung zijn leven was een grote zegen voor Jeugd met een Opdracht in Nederland, en haar bloeiende ministeries hebben veel te danken aan het werk van Floyd en Sally.
In zijn meer dan vijftig jaar fulltime bediening woonde McClung in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika. Hij werkte op elk continent behalve Antarctica. En hij schreef 18 boeken, waaronder de internationale bestseller ‘Het Vaderhart van God’.
McClung, een onvermoeibare reiziger en spreker, sprak en doceerde op meer dan 100 universiteiten en universiteitscampussen. Hij reisde naar meer dan 190 landen, had tientallen tv-optredens en zag zijn leven en werk in talloze publicaties, waaronder Time Magazine en The New York Times.
Na zijn eerste jaar aan de Taylor University in Indiana te hebben doorgebracht, stapte McClung in 1964 over naar het Southern California College (nu Vanguard University), waar hij werd verkozen tot voorzitter van de studentenraad en aanvoerder van het basketbalteam. Hij studeerde af in 1967 met een Bachelor of Arts in New Testament Studies.
McClung ging samen met Jeugd met een Opdracht (YWAM) op zendingsreizen tijdens schoolpauzes van de universiteit. Tijdens een voorjaarsvakantie in 1965 in Las Vegas, Nevada, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Sally. Ze verloofden zich in 1966 in Jamaica.
Omdat daten niet was toegestaan tijdens outreaches, vroeg Floyd Sally ten huwelijk door haar een briefje te overhandigen terwijl ze in de rij stond voor een drankje na een bijeenkomst. Ze reageerde de volgende dag met een eigen briefje. Ze trouwden het jaar daarop en vierden hun huwelijksreis door een zendingsreis naar het Caribisch gebied te leiden.
“Ons huwelijksleven was vanaf de eerste dag vol avontuur,” zei Sally, “hoewel ik een huwelijksreis met 75 jonge mensen niet voor iedereen aanbeveel!”
Zomerreizen
Terwijl ze pas getrouwd waren, reisden de McClungs door Amerika om jonge mensen te rekruteren voor zomerse zendingsreizen naar het Caribisch gebied. In 1971 verhuisden ze, na een jaarlange wereldwijde outreach, naar Centraal-Azië, waar ze missionaire gemeenschappen in India en Afghanistan leidden langs de hippie route die door veel jonge westerlingen werd gevolgd.
Nederland
In 1973 verhuisden ze naar Nederland, waar ze leidinggaven aan het werk van ‘de Ark’, twee woonboten afgemeerd achter het Centraal Station van Amsterdam die dienden als een outreach-centrum voor hippies en drugsverslaafden.
Na ‘de Ark’ pionierde McClung met andere bedieningen in Nederland, de beroemdste op de Wallen in Amsterdam, maar ook Heidebeek in Heerde. Ondertussen bleef hij groeien in zijn internationale leiderschapsrol in YWAM. Hij diende totaal 35 jaar bij YWAM, waarvan 18 jaar in Nederland en bijna acht jaar als YWAM’s International Executive Director.
Invloedrijke leider
De medeoprichters van YWAM Loren en Darlene Cunningham zeiden: “Floyd McClung was een belangrijke en invloedrijke leider, die vele jaren in YWAM diende. Hij pionierde met ministries in Afghanistan, India, Nepal, Nederland, Californië, Colorado en andere locaties. Zijn leven, zijn onderwijs, zijn boeken, zijn leiderschap en zijn goddelijke invloed hadden een grote invloed op YWAM.
Hij heeft zoveel blijvende vrucht – zowel binnen YWAM als onder degenen die tot Jezus kwamen door de initiatieven die hij leidde. Alleen de eeuwigheid zal de diepte en breedte van zijn nalatenschap onthullen.”
Verenigde Staten
In 1991 verhuisde McClung terug naar de Verenigde Staten en startte de eerste van vele leiderschapstrainingsprogramma’s. In 1993 richtten Floyd en Sally samen ‘All Nations’ op, een internationaal netwerk voor leiderschapstrainingen en gemeentestichting. Hun visie voor ‘All Nations’ was “om te zien dat Jezus door alle volkeren van de aarde wordt aanbeden, en het bereiken van de armen en onbereikten”.
Aanvankelijk onder de paraplu van YWAM, werd ‘All Nations’ uiteindelijk een onafhankelijke organisatie en heeft nu honderden full- en parttime werknemers in meer dan 40 landen over de hele wereld.
McClung verliet YWAM om zich aan te sluiten bij Metro Christian Fellowship (MCF) in Kansas City, Missouri, waar hij voorganger was van 1999-2005. Sinds 2006 wonen en werken de McClungs in Zuid-Afrika, waar ze pionierden met een nieuwe ‘All Nations’ bediening die nu werkers uitzendt door heel Afrika en in de hele wereld.
Wereldveranderaar
Don Stephens, oprichter van ‘Mercy Ships’, herinnerde zich zijn tijd als McClungs medewerker in hun vroege jaren bij YWAM. “Floyd McClung was een wereldveranderaar van de hoogste orde. In zijn torenhoge, 2 meter lange, gestalte bevond zich een hart, ziel en geest van zachtaardigheid, aangescherpt door actief te luisteren naar de problemen van onze generatie. Floyd had het zeldzame vermogen om intieme vriendschap en vertrouwen te bieden. Hij inspireerde duizenden door zijn profetisch spreken en schrijven. Het was één van de grote voorrechten van mijn leven om zijn collega en vriend te zijn geweest.”
Boeken
In zijn lange carrière schreef McClung 18 boeken, talloze boekjes en talloze inleidingen, voorwoorden, essays, artikelen en hoofdstukken voor boeken en andere publicaties. Van zijn meest bekende titel, ‘Het Vaderhart van God’, zijn naar schatting meer dan twee miljoen exemplaren verkocht in bijna 40 talen.
Andere werken van hem zijn ‘Living on the Devil’s Doorstep’ (NL titel: Werken voor God op de stoep van de duivel), ‘Learning to Love People You Don’t Like’,’ Follow and Leading Like Jesus’.
Grote impact
“Duizenden mensen van over de hele wereld kunnen getuigen van de grote impact die Floyd op hun leven had”, zegt Sally. “Terwijl hij is vertrokken om bij de Heer te zijn, is zijn stem niet stil. Zijn boeken en opnames van zijn onderwijs zullen mensen blijven inspireren en uitdagen. Zijn nalatenschap gaat door…
De dag dat Floyd ziek werd, sprak hij met een groep ‘All Nations’ studenten. In wat een profetisch woord bleek te zijn, vroeg hij hen: “Als ik niet door kan gaan, zullen jullie de race dan afmaken?” Zijn gebed zou zijn dat duizenden gehoor zullen geven aan de oproep om de naties in te gaan.”
Tekst: Jeugd met een Opdracht Nederland