“We hebben afspraken met elkaar gemaakt over uitgaan en de thuiskomst tijd besproken… maar mijn puber komt structureel te laat thuis!” “Mijn dochter is prachtig!! Maar ze is zelf zo onzeker over haar uiterlijk. Hoe kan ik haar helpen en bemoedigen?” Zomaar wat vragen die ik als gezins- en opvoedcoach regelmatig hoor van ouders met pubers in huis. En laten we eerlijk zijn: dit zijn niet de makkelijkste gezinssituaties. De puberteit is écht een nieuwe fase waar je in belandt.
Door Linda de Groot, Christelijke gezins- en opvoedcoach op www.christelijkopvoeden.nl
Toch vind ik het altijd zo jammer dat er een negatieve sfeer om die puberteit heen hangt. We praten over pubers alsof ze een ander soort wezen zijn met specifieke handleidingen (oke, misschien een iets aangepaste handleiding ;-)) en ouders ‘bemoedigen’ elkaar door te zeggen dat deze fase vanzelf een keer overgaat.
Ja natuurlijk heeft de puberteit zijn uitdagingen en eerlijk is eerlijk, het gaat niet vanzelf. Maar laten we ook met elkaar kijken naar de mooie en bijzondere kanten van deze fase waar jij als ouder op een bijzondere en unieke manier inzage en (een kleintje beetje) invloed op hebt!
Dinsdag 23 april geef ik samen met schrijver en spreker Willemijn de Weerd een online masterclass over het thema ‘Jij en je tienerdochter’. In deze masterclass nemen we jou mee in onze expertise als hulpverlener en onze eigen ervaringen als moeder van tienerdochters.
Iedere puber is anders, ieder ouder is anders, iedere combinatie is weer anders!
Wel zijn er 3 universele principes die we met je willen delen om in verbinding te blijven met je tiener:
1. Creëer gezamenlijke activiteiten: Zoek naar dingen die jullie allebei leuk vinden zodat je 1-op-1 tijd hebt met je tiener. Druk bezette agenda’s zorgen er vaak voor dat deze tijd schaars is; maar plan het in zodat jullie band versterkt en je gesprekken met elkaar kunt voeren in een ontspannen omgeving.
2. Luister : Neem de tijd om echt naar je tiener te luisteren zonder direct advies te geven of te oordelen. Laat haar haar gedachten en gevoelens delen zonder ze te onderbreken. Dit kan haar het gevoel geven dat haar stem wordt gehoord en ze serieus wordt genomen.
3. Respecteer de zoektocht naar autonomie en geef ze de ruimte. Deze fase is bedoeld om zoek te gaan naar hun eigenheid. Geef je tiener de vrijheid om eigen interesses en activiteiten te verkennen, terwijl je tegelijkertijd beschikbaar blijft voor begeleiding en support.
Meer van deze praktische tips + onze eigen herkenbare verhalen delen Linda en Willemijn met je tijdens de online masterclass.
Meld je snel aan op www.christelijkopvoeden.nl