‘Deze boerderij is niet van ons, het is Gods boerderij’
Een aantal jaar geleden kregen Henk en Klaasje het op hun hart om een zorgcamping te beginnen. God leidde hen heel specifiek bij het kopen van een boerderij: “Zonder God hadden we dit absoluut nooit gekund. Deze boerderij is niet van ons, maar van God. Het is Gods boerderij.”
Hun eerste zomer op de boerderij was bijna zes jaar geleden. “We kregen het idee om mensen die geen geld hebben voor een vakantie, uit te nodigen en het op de boerderij gezellig te maken. De gasten waren ontzettend blij en dankbaar dat ze hier gratis mochten kamperen.
Family Ministries
We merkten dat hier echt vraag naar was en wilden ermee doorgaan. Maar het was erg intensief; we waren veel bezig met praktisch werk en het bieden van een luisterend oor. We wisten: dit kunnen we niet alleen.” Via een vriendin kwamen ze in contact met Family Ministries van Jeugd met een Opdracht Heidebeek. “Zij zijn ons gaan ondersteunen; in samenwerking met hen begonnen we met gezinsweken voor mensen met een kleine beurs.”
Henk en Klaasje genoten ervan om de mensen op hun camping te ontvangen. Maar ondertussen werd Klaasje ook geconfronteerd met de noden die er waren: “ ’s Ochtends liep ik weleens over de camping en zag ik de mensen ontbijten. Maar dat was geen lekker voedzaam ontbijt. Ze hadden bijvoorbeeld alleen een fles cola en ontbijtkoek.
Keuken
Ik dacht toen: ik wil iets met lekker eten doen, voor de mensen koken. We baden voor voorziening en zo kwamen er mensen die de bouw van een keuken sponsorden, de plaatselijke bakker doneerde brood en van de Jumbo kregen we groenten. Dat was heel bijzonder. We zijn toen van de gasten wel een klein tarief gaan vragen voor hun verblijf, maar we merken dat ze het fijn vinden om een kleine bijdrage te geven.”
Tieners
Hoewel de vakantieweken voor gezinnen goed liep, merkte Klaasje dat de ouders iets misten voor hun kinderen. “Je ziet bij gezinnen met een kleine beurs vaak dat er kinderen zijn met een beperking. Op een gegeven moment kwamen de ouders naar me toe en vroegen: “Zouden jullie niet iets voor onze tieners kunnen organiseren?”
Er is bijna niets voor deze groep in Nederland. Ik heb toen een training gevolgd bij de christelijke stichting No Apologies en in samenwerking met hen zijn we begonnen met zomerkampen voor tieners met een beperking. In zo’n week geven we weerbaarheidstrainingen die gefundeerd zijn op de Bijbel.”
Ook het tienerkamp werd een groot succes en deze zomer organiseren Henk en Klaasje voor het eerst zelfs drie soorten kampen: een gezinskampweek (regulier en voor gezinnen met een kleine beurs), een tienerkamp en een verdiepingsweek voor mensen die dieper willen gaan met hun geloof.
Vonken
Van de gasten krijgen Henk en Klaasje bijzondere reacties: “Iedereen die hier komt zegt Gods aanwezigheid en rust te ervaren op het terrein. Zo was er een gezin dat veel strijd had om hier te komen. De man hoorde altijd stemmen in zijn hoofd. Vanaf het moment dat ze ons terrein op kwamen, had hij geen last meer van die stemmen. Zo ontdekte hij: die stemmen horen niet bij mij! Een andere keer was er een gezin dat in scheiding lag. Tijdens het gezinskamp hier hebben ze elkaar weer gevonden. Aan het einde van de week sprongen de vonken weer over.”
Naast het organiseren van zomerkampen vangen Henk en Klaasje soms mensen op die tijdelijk een plek nodig hebben. “We hebben een tijdje zendelingen uit Tsjechië opgevangen die daar uit huis gezet waren. Ook hebben we een keer een vrouw opgevangen die heel angstig was door een situatie met haar buurman.”
“Uit het niets kan God geven om te delen. Dat zien we hier ook echt gebeuren.”
Opvangboerderij
Toch moeten ze nog vaak nee zeggen. “Dat gaat ons aan het hart”, zegt Klaasje. “Een hele winter in een caravan is ook moeilijk voor mensen.” De toekomstvisie is daarom duidelijk voor het echtpaar: “Een opvangboerderij met appartementen waar we mensen kunnen opvangen. Na de zomervakantie komt hier een bouwbedrijf appartementen bouwen tegen een gereduceerde prijs.”
Met zo’n groot en bewogen hart voor mensen, is de naam die Henk en Klaasje voor de boerderij gekozen hebben, niet verwonderlijk: Elisa Hoeve. Klaasje: “Elia was een profeet van de wet, maar Elisa was een profeet die de nood van mensen zag. Dat is ook onze insteek. Hij was bijvoorbeeld bij de weduwe waar het wonder gebeurde van de vermenigvuldiging van de olie in kruiken. Uit het niets kan God geven om te delen. Dat zien we hier ook echt gebeuren.”
“Ons werk betekent ook gehoorzaam zijn aan God als anderen zeggen: “Je bent gek als je dat doet.” “
Diep
Toch gaat de weg niet altijd over rozen. “Het lijkt allemaal heel leuk en mooi, maar het gaat soms heel diep. Die kant ziet niet iedereen. We lopen niet alleen op water, we springen ook in het diepe. Zo is er veel bureaucratie bij het bouwen en de financiën. En een van de keren toen we een kamp zouden organiseren, hadden zich maar twee gezinnen opgegeven. Vrijwilligers die zouden helpen, haakten daarom af.”
Toch hadden Henk en Klaasje het op hun hart om de week door te laten gaan, dus zetten ze in hun eentje door. Uiteindelijk gaven nog drie gezinnen zich op. “We hadden een hele gezegende week en hebben nu nog steeds contact met die mensen. Ons werk betekent ook gehoorzaam zijn aan God als anderen zeggen: “Je bent gek als je dat doet.” ”
Doorzetten
Tegen mensen die ook een droom of visie van God hebben gekregen, zouden Henk en Klaasje willen zeggen: “Absoluut doorzetten. Geef niet op, want het ontmoedigingsbeleid ligt klaar aan de andere kant. Blijf geloven dat het Gods werk is en kijk of je mensen om je heen krijgt die in je geloven en je ondersteunen.”
Henk besluit: “Ik leer ook veel over doorzettingsvermogen van de mannen en vrouwen van God die Hij in de geschiedenis in opwekkingen gebruikte. Zoals Evan Roberts bij de opwekking in Wales. Vaak kijken we alleen naar de opwekking zelf, maar kijk eens naar wat er aan vooraf ging. Hoe mensen van tevoren baden en doorzetten. Die verhalen zijn enorm inspirerend.”
Klik hier voor meer info over Elisa Hoeve.