In Hongarije is het behoud van christelijke waarden een prioriteit van de regering. Het helpen van vervolgde christene is een morele verplichting. “Hongarije is een christelijk land”, vertelde Tristan Azbej in een gesprek met CBN News.
Hij is staatssecretaris voor de hulp aan vervolgde christenen. Het is bewonderenswaardig hem te horen spreken over de nationale toewijding van Hongarije aan bijbelse principes in de huidige maatschappij.
“We proberen de sociale leer van het christelijk geloof en de Bijbel in ons beleid te implementeren. Een deel daarvan is de bescherming van de menswaardigheid en de menselijke vrijheid. Ook de bescherming van de heiligheid van het gezin en het huwelijk horen daarbij.” Dat zei hij tijdens een recent interview in Washington.
‘Hongarije helpt’
Zijn positie in de Hongaarse regering bestaat met maar één doel: het helpen van vervolgde christenen over de hele wereld via een programma met de naam ‘Hongarije helpt’.
“Christenen vormen de meest vervolgde religieuze groepering ter wereld”, legt Azbej uit. “Er zijn 340 miljoen mensen die worden gediscrimineerd of bedreigd of die genocidale aanvallen meemaken vanwege hun geloof in Christus”, vervolgt hij.
In vier jaar tijd heeft Hongarije een kwart miljoen vervolgde christenen ondersteund en 67 kerken in Libanon helpen herbouwen. Ook heeft het land de christelijke stad Telskuf in Irak volledig herbouwd nadat die door ISIS was vernietigd.
“900 gebouwen raakten beschadigd. Jihadisten gebruikten de kerk daar voor schietoefeningen”, legt hij uit. Van de 1300 christelijke families die zijn gevlucht, zijn er 1000 teruggekeerd. Zij noemen hun dorp nu de ‘Dochter van Hongarije’.
Voorbeeld
De aanpak van Hongarije is eenvoudig. Azbej en zijn team reizen naar plekken waar christenen pijn lijden. Daar bieden ze hun hulp aan. “Vervolgde christenen zijn volledig geschokt dat er iemand in de wereld is die echt om hun geloof geeft.”
De afgelopen maanden heeft hij zeven landen op vier continenten bezocht. “Het feit dat iemand uit de westerse wereld deze vraag stelt, is belangrijker en geeft meer kracht dan wat dan ook”, zegt hij.
Azbej was op de internationale bijeenkomst voor religieuze vrijheid die plaatsvond in Washington. Hij zei dat hij hoopt dat meer regeringen het voorbeeld van Hongarije zullen volgen om vervolgde christenen te helpen.
Bijbelse waarden verdedigen
Hongarije heeft in toenemende mate te maken met kritiek van de Europese Unie en LHBT-activisten vanwege de traditionele waarden die het land nastreeft.
De spanningen laaiden deze zomer op toen Hongarije een wet aannam om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan ongepaste seksuele content. Daaronder viel ook homoseksuele content. Daarnaast legde het land het behoud van rechten van ouders vast om de volledige zeggenschap over de seksuele opvoeding van hun kinderen te behouden.
De uitvoerende macht van de Europese Unie heeft juridische stappen ondernomen tegen de wet. Zij vindt dat deze de LHBT-gemeenschap discrimineert.
“Hongarije heeft niet uitgelegd waarom de blootstelling van kinderen aan LHBTIQ-content als zodanig schadelijk is voor hun welzijn, of niet in overeenstemming is met de belangen van het kind.” Dat legt de EU uit in een verklaring. In die verklaring geeft ze Hongarije twee maanden de tijd om te reageren.
“We zien een sterke lobby in de Europese Unie om genderideologie door de richtlijnen en de wetgeving van de Europese Unie te krijgen. Het is zo’n sterk initiatief dat het uiteindelijk in de lidstaten van de Europese Unie verplicht geïmplementeerd zal worden. Dus we hebben deze maatregel genomen om ons rechtssysteem te beschermen tegen die lobby die volledig vreemd is aan de waarden van het Hongaarse volk”, zegt Azbej.
De grondwet van zijn land, aangenomen in 2011, is in overeenstemming met de christelijke leer. “We hebben in onze grondwet bevestigd dat het huwelijk tussen één man en één vrouw is en dat het leven vanaf de conceptie moet worden beschermd.”
Onlangs heeft Hongarije de wet aangepast om te bevestigen dat een moeder een vrouw is en een vader een man. “Het lijkt vreemd dat dit in een grondwet moet worden opgenomen”, zegt hij.
Gezegend
Azbej zegt dat hij bij zijn bijzondere baan – buiten de politiek om – zoveel meer heeft ontvangen dan hij heeft gegeven. “Ik heb echte geloofshelden ontmoet in de vervolgde christelijke gemeenschappen. Uit hun getuigenissen en geloof heb ik zoveel kracht gehaald. Dit, ondanks alle bedreigingen en de vernedering waarmee ze worden geconfronteerd. Dat was voor mij een ware geloofservaring”, zegt hij.
“Dus misschien zijn het niet wij, westerse christenen, die de vervolgde broeders en zusters in het Midden-Oosten en Afrika steunen. Zij steunen ons. Ze hebben een boodschap van het behouden van ons geloof en het behouden van onze identiteit in Christus “, vervolgt hij. Het is een boodschap die Hongarije ter harte neemt. Azbej toont de liefde van Jezus namens Hongarije aan de christelijke broeders en zusters die overal ter wereld lijden.
“Op onze afdeling hebben we nooit motivatieproblemen, omdat al mijn collega’s het belang van deze missie volledig begrijpen”, zegt hij.