Er vindt een diepgaande, geestelijke transformatie plaats onder de inheemse bevolking van het Amazonegebied in Brazilië. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 14.500 mensen gedoopt. Het doel dit jaar is om 30.000 mensen te dopen. “Er is sprake van een geestelijke revolutie.”
Voorganger Josué Bengtson doorkruist al tientallen jaren het gebied om het goede nieuws te brengen aan de inwoners. Hij begon als missionaris en is nu voorganger van een van de Foursquarekerken, waar hij medeoprichter van is. Het Amazonewoud beslaat meer dan zes miljoen vierkante kilometer in Zuid-Amerika en zestig procent van het regenwoud ligt in het noordwesten van Brazilië. Er wonen ongeveer dertig miljoen Amazonebewoners.
“De begintijd was beslist veel moeilijker dan het nu is. Toen we begonnen met evangeliseren, hadden we maar een paar medewerkers. In sommige gebieden moesten pastors tien tot vijftien kilometer lopen om een kerkgebouw te openen. Inmiddels hebben middelgrote gemeentes een eigen kleine boot. Eeuwenlang had de katholieke kerk bijna het monopolie in het Amazonegebied in Brazilië. Vandaag de dag is de evangelische aanwezigheid in het gebied onmiskenbaar. Alleen al in deze regio zijn 3200 Foursquare-gemeenten te vinden.
Grootste uitdaging
Esequiel Santo is ook al lange tijd als zendeling werkzaam in het gebied. “Ik was vijftien jaar oud toen God me riep om de onbereikte volkeren van de Amazone te bereiken.” Santo bracht tweeëndertig jaar door als zendeling in het binnenland van de jungle. “Een van de grootste uitdagingen was het isolement en het wennen aan het leven tussen de inheemse riviergemeenschappen,” vertelt Santo. “Maar God was met ons in het werk. We zagen levens veranderen. Zoveel mensen hoorden het evangelie en nu zien we de vruchten.”
Santo zegt dat het delen van het evangelie hier vol uitdagingen kan zitten. “Ik kom uit Rio de Janeiro en omdat ik me geen vliegticket kon veroorloven, moest ik zes dagen met de bus naar Belem. Vanaf daar ging ik nog eens zes dagen per boot naar de rand van het Amazonegebied,” vertelt hij. “Daar aangekomen duurde het minstens vijftien dagen om met een kano de Solimõesrivier en de Purusrivier op te peddelen tot we de afgelegen gemeenschappen bereikten waar we werkten. Soms duurde het alleen al vijfendertig dagen om in deze afgelegen gebieden te komen.”
Gemeenschapsbanden versterken
José Eustaquio Alves, een vooraanstaand Braziliaans socioloog, zegt dat evangelische kerken hier baat hebben bij voorgangers of zendelingen zoals Santo, die langdurig in het gebied wonen en die de gemeenschapsbanden versterken en groei bevorderen. “De katholieke kerk heeft veel moeite om nieuwe priesters op te leiden, dus het is heel gewoon om katholieke kerken in het Amazonegebied te zien, maar er zijn niet genoeg priesters om gemeenten te leiden,” zegt Dr. Alves. “Een priester gaat eens per maand of eens per drie maanden naar het Amazonegebied en is vaak ver weg van de gemeenschap. Evangelische kerken daarentegen leiden snel pastors op die voor lange tijd in de gemeenschap integreren.”
De Braziliaanse senator en evangelische dominee Damares Regina Alves ziet deze beweging als een wonder dat niet alleen de spirituele praktijken verandert, maar ook een gevoel van gemeenschap en empowerment bevordert.
“Jarenlang keken mensen naar de Amazone en zagen ze alleen maar rivieren en bomen. Vandaag de dag beginnen mensen zich te herinneren dat er mensen wonen voor wie gezorgd moet worden, die het evangelie moeten horen en van wie het leven een transformatie nodig heeft. De kerk zorgt voor deze revolutie,” zegt Alves.
Generatiebepalend
Kerkteams uit de grote steden van Brazilië sturen vrijwilligers naar het gebied om educatieve, humanitaire en medische missies uit te voeren. Dit helpt vaak om mensen kennis te laten maken met de boodschap van het evangelie. Deze voorgangers, missionarissen en vele anderen die in deze uitgestrekte regio werken, geloven dat de verschuiving meer is dan alleen een verandering in religieuze praktijken – het is een beweging die het spirituele en sociale landschap van de regio voor de komende generaties opnieuw zal bepalen.
Bron: CBN News