Sinds de coronacrisis is aangebroken, krijgt voorganger Joshua Kotadiny van Saved City Church uit Amsterdam veel telefoontjes van mensen die meer willen weten van de Bijbel. De aanmeldingen voor de dienst zijn zo hoog, dat ze vaak mensen moeten weigeren. “Nu mensen met hun rug tegen de muur staan, vluchten ze naar de kerk.”
Kotadiny vertelt. “De lockdown biedt veel meer kansen dan dat we zelf denken. Als we naar het nieuws kijken, dan zijn we bang om te horen dat er minder mensen de kerk in mogen. Maar eigenlijk moet het ons vertrouwen en geloof als christen sterker maken. Vooral als leider. Ook ik ben in de afgelopen tijd sterk gegroeid in mijn geloof. Ik voel die urgentie.”
“Vroeger waren veel mensen niet geïnteresseerd in de tekenen der tijden, maar nu beseffen ze: ‘Wat hier staat geschreven, zien we voor onze ogen plaatsvinden.’ Nu zijn mensen hongerig om alles van het woord te horen”, geeft Joshua aan.
Aanmeldingen
Of er genoeg mensen in de kerk zitten, daar hoeft Kotadiny zich niet druk om te maken, vertelt hij. “Wekelijks melden mensen zich meteen aan via de site. Soms moet ik zelfs mensen weigeren. We zitten meestal al boven de dertig mensen, dus het kan niet te ver oplopen. Voor een jonge kerk zoals wij zijn, is dit een bijzondere en overweldigende tijd.”
“Mensen zijn zó hongerig. Als we een zondag hebben gehad, melden ze zich meteen weer aan.”
“Mensen zijn zó hongerig. Als we een zondag hebben gehad, melden ze zich meteen weer aan.” Joshua merkt op dat statistisch zo’n 13 procent van de Amsterdammers eenzaam is. Dat zijn er zo’n 100.000, waaronder ook veel jonge mensen. Daardoor ontstaat er een grote honger naar God. Niet voor niets dat mensen zich ook laten dopen.
“In de coronatijd hebben we veel nieuwe bekeerlingen gezien. Afgelopen zondag hadden we een doopdienst waar een handvol mensen zich liet dopen. Een Surinaamse vrouw die zich liet dopen, zat diep in het occultisme. Vanwege haar achtergrond had ze nooit iets met Jezus te maken gehad. Maar haar hele familie heeft haar leven aan Jezus gegeven en ze komen allemaal naar de gemeente.”
Identiteit in Christus
Een andere jongen die zich liet dopen, leefde veel in het nachtleven, zegt Joshua. “Hij jaagde altijd op vrouwen en had veel relaties. Maar hij miste een vaderfiguur. Zijn identiteit in Christus was er niet. Hij had het nodig dat God zijn identiteit bevestigde. Nu heeft hij geen drang meer om dat in het nachtleven te zoeken.”
“Het mooie is dat hij vol onder de tattoos zit en echt duidelijk van de straat is. Vorige maand gaf hij zijn leven aan Jezus. Nu mocht ik hem dopen. Ik doopte hem samen met een andere jongen, die ik vorig jaar heb gedoopt. Het is mooi dat de jongen die we vorig jaar doopten, destijds lid van een Molukse motorbende, nu echt een discipel is die andere mensen verder helpt.”
“De mensen zijn welkom zoals ze zijn, maar God verandert hen door dopen en door discipelschap.”
Daarbij was er ook iemand die zich spontaan liet dopen. “We hadden extra handdoeken en shirts klaarliggen en God overtuigde haar om zich te laten dopen.”
“De mensen zijn welkom zoals ze zijn, maar God verandert hen door dopen en door discipelschap.” Honderden en duizenden mensen zullen nog tot geloof komen, zegt hij. “Hoe meer restricties er zijn, hoe meer we groeien.”
Groei
Het doet hem denken aan Exodus 1 vers 12. “Er staat geschreven dat hoe meer het volk werd tegengehouden door de Farao, hoe harder ze groeiden. Dat gebeurt ook in Amsterdam, we zien jongeren en jongvolwassenen die naar de gemeente komen, terwijl ze daarvoor geen interesse hadden.”
“De nachtclubs en de sportscholen zijn dicht, de restaurants zijn gesloten. Maar naar de kerk kunnen ze wel komen. Veel Amsterdammers staan met hun ruggen tegen de muur. Ze benaderen mij of bellen me, of voegen me toe op social media. Het zijn drukke tijden!”