De Kerk van Engeland roept christenen over de hele wereld op om zich te “bekeren” voor wat zij eeuwen van “anti-judaïsme” en antisemitisme noemt. Dat meldt The Christian Post. Een speciale dienst die zondag werd gehouden in de Christ Church Cathedral in Oxford, markeerde de 800e verjaardag van de Synode van Oxford. Die verbood interacties tussen christenen en joden in Engeland, legden van tienden op en verplichtten joden om speciale identificatiebadges te dragen.
Aartsbisschop Justin Welby schreef op Twitter dat de dienst “een gelegenheid was om te gedenken, te bekeren en opnieuw op te bouwen”. “Laten we bidden dat het de christenen van vandaag inspireert om hedendaagse vormen van anti-judaïsme en antisemitisme te verwerpen, en om het geschenk van onze joodse buren te waarderen en te ontvangen”, zei Welby.
Tijdens zijn opmerkingen tijdens de dienst sprak bisschop Michael Ipgrave van Lichfield over hoe sommigen zich afvroegen waarom de kerk zich zou moeten verontschuldigen voor iets dat gebeurde voordat zij bestonden.
Berouw
“Dit is niet echt een kwestie van excuses aanbieden, het is een kwestie van berouw”, zei hij. “En bekering wordt beschreven door de Kerk van Engeland in haar meest recente rapport als … ‘Waar de aanhoudende gevolgen van zonden uit het verleden door leden van het ene Lichaam van Christus nog steeds worden gevoeld en waar die zonden niet tot een einde zijn gekomen, daar zijn de leden van het lichaam van Christus hier en nu verplicht om Gods genade te zoeken.”
“Dat is waar we ons als christenen vandaag de dag bevinden. We moeten erkennen hoe onze geschiedenis heeft bijgedragen aan de leer van minachting die vijandigheid en lijden voor onze Joodse broeders en zusters veroorzaakte”, voegde hij eraan toe.
Naast Welby en een rooms-katholieke bisschop, trok de speciale dienst de aanwezigheid van de orthodoxe rabbijn Ephraim Mirvis, de opperrabbijn van de United Hebrew Congregations of the Commonwealth.
Hoopvol
Mirvis ging naar verluidt de kathedraal van Oxford niet binnen voor de dienst, maar vertelde een menigte die zich buiten had verzameld, dat hij hoopvol was dat christenen en joden zouden kunnen samenwerken om “haat, racisme en onverdraagzaamheid” te bestrijden.
“Laten we niet vergeten dat we nog steeds onderweg zijn. Er moet nog zoveel gebeuren”, zei Mirvis tijdens het evenement. “Laten we ervoor zorgen dat we het joods-christelijke begrip versterken, dat we vieren wat we gemeen hebben”, voegde hij eraan toe.
Ongeveer 3.000 Joden werden in 1290 door koning Edward I uit Engeland verdreven en mochten tot bijna 400 jaar later niet terugkeren. De Kerk van Engeland werd opgericht in de jaren 1530, eeuwen na de synode van Oxford in 1222.
‘Gods onfeilbare Woord’
Een document uit 2019 dat is uitgegeven door de Kerk van Engeland zegt dat “Anglicanen elke kijk op het jodendom als ‘een levend fossiel, simpelweg vervangen door het christendom’, moeten verwerpen”.
In het document, getiteld ‘Gods onfeilbare woord’, stond vermeld: “Christenen hebben in het verleden negatieve stereotypen van Joodse mensen herhaald en gepromoot, en hebben daardoor bijgedragen aan ernstig lijden en onrecht.
Ze hebben de christelijke leer gebruikt om Joods lijden te rechtvaardigen en in stand te houden. Bijvoorbeeld door te leren dat Joodse mensen lijden en zouden moeten lijden, omdat ze schuldig zijn aan de moord op Christus, de goddelijke Zoon van God. Of omdat ze hebben geweigerd de Messias te verwelkomen”. Het document roept christenen op tot “ berouw voor de zonden van het verleden” en “om dergelijk misbruik van de christelijke leer te verwerpen”.
Lees hier het volledige artikel.