Lange tijd was ‘the sky the limit’ voor de snelgroeide Mozaiek-beweging in Nederland. Nog altijd gaan er duizenden mensen naartoe, maar de focus ligt nu sterker op deze groep mensen te brengen tot ‘radicale navolging van Jezus’ en discipelschap. Dat gebeurt ook in Almere, waar Arjen ten Brinke dit weekend samen met zijn collega Danielle Rebel weer dertien mensen mocht dopen. “De één komt tot bekering via een Youtube-apologeet, de ander was helemaal klaar met de kerk. In Almere staan de meeste mensen blanco in het geloof.” In dit artikel vertelt Arjen ten Brinke over het werk dat hij God ziet doen in Almere en in Nederland.
Ten Brinke startte Mozaiek in Nijkerk, wat nu een van de grootste Mozaiek-kerken in Nederland is. Maar als inwoner van Almere was het zijn verlangen om een gemeente in Almere te starten. Zo werd hij ‘teruggezonden’, tijdens de coronaperiode. De kerk trapte af met een doopdienst.
“We begonnen in onze woonkamer met een mooie uitdaging. In Almere wonen 220.000 mensen, waarbij de meeste mensen niet bekend zijn met de kerk. Gelukkig zijn er veel hele goede kerkplantingen in Almere, maar deze stad heeft nog veel meer kerken nodig. Almere is weer een hele andere plek dan de biblebelt, naast minder religieus ook veel intercultureler. Wij hebben zelf ook Surinamers en Antillianen in de kerk.”
Middelbare school
De kerk ging vanuit de woonkamer, naar een bioscoopruimte Kinepolis in het centrum. Ook hebben ze nog in een oude nachtclub gezeten, maar dat werkte voor de kinderen niet zo goed. Nu zit de kerk in het Oostvaders College, een middelbare school, in Almere Buiten.
Ten Brinke woont nu zeven jaar in Almere en zit op zijn plek. “Het valt me op dat de mensen hier heel blanco en open zijn. Er ligt geen taboe op het christelijk geloof, je kunt met veel mensen in alle openheid over God praten. Mijn vrouw merkt dat bijvoorbeeld ook op de school waar ze werkt. Het heeft er mede mee te maken denk ik dat Almere geen lange historie heeft, we hebben allemaal iets achtergelaten om hier te komen.”
Rugzakjes
Wel zijn er veel mensen met rugzakjes, gebroken gezinnen en eenzaamheid. Veel van deze mensen weten Moziaek Almere, inmiddels een kerk van zo’n 200 mensen, te vinden. “Dat vinden we ook heel fijn, want we willen graag iets betekenen voor deze mensen.
Vorige week zondag hadden we bijvoorbeeld een doopdienst, en dan komen er hele rauwe bekeringsverhalen voorbij.”
Vorige week zondag hadden we bijvoorbeeld een doopdienst, en dan komen er hele rauwe bekeringsverhalen voorbij. Mensen die veel hebben meegemaakt en diep aan de bodem zaten, en daarom zijn gaan zoeken naar God. Maar ook iemand die op Youtube een video van een apologeet tegenkwam en besefte ‘dat er meer moest zijn.’ Ook opende iemand z’n getuigenis met: ‘Ik ben eigenlijk helemaal klaar met de kerk.’ Vervolgens vertelt hij hoe Jezus toch weer op z’n pad kwam. Ik geniet van die getuigenissen.
We hebben het vaak over ‘hosting His presence’ en dat zie je dan ook. Mensen worden aangeraakt en wij mogen hen begeleiden in het werk, dat God al veel eerder dan toen wij eraan te pas kwamen, in zo’n persoon is begonnen. Ook de Alpha Cursus is hier een mooi onderdeel van.”
Randen van de kerk
Arjen ten Brinke vertelt dat die randen van de kerk hem erg bemoedigen, omdat hij daar ziet hoe God echt bezig is.
Zondag was Tonneke Bijker ook weer op bezoek bij Mozaiek Almere. Tonneke is een oud-programmamaker van de EO, bij wie de eerste doopdienst bij de aftrap van Mozaiek036 in de tuin plaatsvond. Ze maakte de start van Mozaiek036 als kernteamlid mee maar moest een jaar geleden helaas verhuizen. Ze was geëmotioneerd dat nu de zaal bomvol zit, na die doopdienst van een aantal jaar terug.
Landelijk bestuur
Arjen ten Brinke werkt ook drie dagen per week voor Mozaiek Nederland als deel van het landelijk bestuur. Zo is hij goed op de hoogte van wat er op de veertien vestigingen gebeurt. “Sommige kerken zitten nog in de opstartfase, maar we vinden het belangrijk dat elke gemeente snel zelfstandig wordt met eigen opzieners en een eigen verantwoordelijkheid. Kerken zijn wel deel van de mozaiek-beweging en de cultuur daarvan, maar verder autonoom.
In Nijkerk komen elke zondag zo’n 2000 mensen, in Rotterdam ook zo’n 800. Daarnaast is Veenendaal ook helemaal vol. Enkele cijfers die laten zien dat mensen de kerk goed weten te vinden. Maar het is nu belangrijk dat ze bestendig zijn. Daarom hebben we dit jaar de pauze-knop ingedrukt en niet nog meer gemeentes geplant.”
De slogan ‘kom zoals je bent’, heeft ook een diepere laag gekregen. “We zijn de laatste tijd aan de slag gegaan met discipelschap en radicaal navolgen van Christus, met alles wat daarbij hoort. In Almere zijn we bijvoorbeeld bezig met de gaven de Heilige Geest in 1 Korinthe. Voor veel mensen is dat nog nieuw. Naast de zondagochtend, proberen we dit ook toe te passen in kleine groepen. Dat is gewoon mooi.”