CU-Kamerlid Eppo Bruins zit in de eindsprint van de verkiezingscampagne en met zijn zevende plaats op de lijst, is hij hoopvol om weer verkozen te worden als Kamerlid. “Als kleinste regeringspartij hebben we naast kritiek ook zeker veel waardering gekregen. Dat zie je terug aan het feit dat we er goed voorstaan in de peilingen.” In dit interview vertelt Bruins over de campagne, de afgelopen vier regeringsjaren, het coronabeleid en zijn verlangen voor Nederland.
Het zijn spannende tijden voor de ChristenUnie. Ze zitten middenin de campagne, die anders is dan anders. “Normaal trok je veel met elkaar op als campagneteam, maar door de coronaregels zijn we nu los van elkaar. Een keer per week zie je elkaar op het beeld via een zoomsessie. Maar we zijn echt kleine zelfstandigen.”
Jullie staan er goed voor in de peilingen, hoe is de stemming binnen het team?
“Ja, dat is best bijzonder. We waren de kleinste regeringspartij en van tevoren weet je niet zeker in hoeverre je je geluid kunt laten horen. Maar mensen hebben gezien dat het duidelijk is waar we voor staan en dat we knokken voor onze principes. Ik ben dankbaar dat dit goed is overgekomen! We zijn zeker vol goede moed.”
“De stemming is goed. Je ziet veel leuke appjes voorbijkomen van collega’s die posters opplakken, of in een debat zijn. En elke dag zie je Gert-Jan Segers voorbijkomen op tv, dat is ook leuk!”
Je staat zelf op plek 7, erop of eronder, hoe ben je eronder?
“Ik heb er wel geloof voor dat ik nog niet klaar ben in Den Haag. Zeven zetels is volgens de peilingen goed mogelijk, dus daar knokken we samen voor. Het zou echt kunnen gebeuren. Ik verwacht dat het aantal zetels zal uitvallen tussen de zes en de acht.”
“Voorkeursstemmen is voor mij nagenoeg onmogelijk. Ik ben een man en ook niet een uitgesproken regio-kandidaat. Daarnaast was ik in de afgelopen periode veel met technische onderwerpen bezig, niet het type onderwerpen waar je de populariteitsprijzen mee wint.”
“Ik heb enorm goede mensen boven me op de lijst staan, dat zijn waanzinnig gave mensen en een eer om met hen verkiesbaar te zijn.”
“Ik heb enorm goede mensen boven me op de lijst staan, dat zijn waanzinnig gave mensen en een eer om met hen verkiesbaar te zijn. Op plek vijf staat mijn beleidsmedewerker Pieter Grinwis, bijvoorbeeld. Dat vind ik mooi. Over mijn eigen toekomst ben ik niet zo bang, God heeft altijd goed voor me gezorgd.”
Hoe kijk je terug op de afgelopen regeringsperiode?
“We zijn dankbaar. We hebben op de site 178 typische ChristenUnie-punten bijgehouden. Dat zijn resultaten die we hebben geboekt, waarvan er al veel in het regeerakkoord zaten. Je zag de kleur en de geur van de ChristenUnie naar voren komen..”
“Voorbeelden hiervan zijn het kabinet veel geïnvesteerd heeft in onderwijs; werkdrukvermindering, lerarensalarissen, 1,9 miljard ging er structureel extra heen. Dat is in de afgelopen jaren nooit zoveel geweest. We horen dit ook terug van de leraren, dat is tof!”
Jullie hebben ook typische CU-punten in kunnen brengen, zoals op medisch-ethisch terrein, kun je daar voorbeelden van geven?
“Vorige maand zei een VVD-Kamerlid in het RD liever niet met de ChristenUnie verder te willen in een coalitie. Dat leidt tot stilstand, zei ze. Nou, dat vat ik op als compliment. Zo is er in deze periode geen levenseindewet gekomen. Terwijl ons initiatief ‘Waardig Ouder worden’, voor goede ouderenzorg en tegen eenzaamheid, wél integraal in het regeerakkoord terecht is gekomen.
Daarnaast is de prostitutiewet van Gert-Jan Segers – waarbij het strafbaar gesteld wordt als je een prostituee bezoekt waar je aan kan zien dat die niet vrijwillig daar zit – al door de Tweede Kamer gekomen. ”
“Ook op het gebied van jeugdzorg en schulden en armoede hebben we veel mooie maatregelen ingebracht. Er is daarbij veel werk gedaan door staatssecretaris Blokhuis om een rookvrije generatie te krijgen.”
Wat zijn voor jou de pijnlijkste compromissen?
“Het pijnlijkste is toch wel dat we geen meerderheid hebben gevonden om de vluchtelingen van het kamp Moria goed op te vangen. Uiteindelijk hebben we honderd kinderen kunnen opvangen, maar dat is alsnog beschamend weinig.”
We zitten nog steeds middenin de coronacrisis, een zeer belangrijk onderwerp tijdens deze verkiezingen, wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
“We zullen moeten leren leven met het virus. Steeds meer mensen worden gevaccineerd en dat zien we als een vooruitgang, daarnaast komen er ook meer goede medicijnen op de markt. Nu is er moed nodig om waar kan weer open te kunnen, vooral als het gaat om jongeren en ondernemers, die willen we zeker helpen.
We ervaren dat er nu, mede dankzij medicijnen als virusremmers, een kantelpunt komt, waarbij ook een kleiner deel van de besmette mensen in het ziekenhuis en op de IC’s komen. Er breekt een nieuwe tijd aan.”
Tegelijkertijd versoepelt het kabinet mondjesmaat, in hoeverre steunen jullie dit?
“Als je verantwoordelijkheid draagt, ben je ook verantwoordelijk voor de risico’s. Je hebt ‘roepers’ in de Kamer die vinden dat alle maatregelen geschrapt moeten worden, maar als het uit de hand loopt, zijn zij niet verantwoordelijk.”
“Daarom kiezen we er met het kabinet voor om stapje voor stapje open te gaan. We zien nu wel de ruimte om daar vooruitgang in te boeken. Maar als je het onbesuisd zou doen en de ziekenhuizen lopen overvol en er zijn extreem veel doden, dan zijn we daar niet mee geholpen.”
Tegelijkertijd zei Segers laatst in een interview dat hij bij Rutte de droom mist voor de nieuwe generaties. Deze nieuwe generaties betalen een hoge prijs voor de maatregelen – waarbij ze opgezadeld zitten met hoge schulden. Zijn jullie zelf er genoeg geweest voor deze generatie?
“We erkennen zeker dat de crisis, met de maatregelen erbij, een knauw is voor de jongeren. Daarom zeggen we juist als ChristenUnie: de scholen moeten snel weer open. De basisscholen zijn in totaal maar een paar weken dicht geweest. Het hoger onderwijs is nog dicht, waardoor jongeren vereenzamen. We gaan ervoor dat, als het veilig kan, die ook zo snel mogelijk weer opengaan.”
“Daarnaast zetten we ons steeds in voor de financiële positie van jongeren. Tijdens deze crisis, maar al eerder sloten we een coalitie om de basisbeurs terug te laten keren. En bovenal hebben jongeren aandacht en liefde nodig, die ook uit de samenleving moet komen. Zorg voor elkaar moet centraal staan.”
Wat is het perspectief waar Segers het over had?
“Rutte richt zich vooral op het aantal IC-bedden, terwijl de ChristenUnie in de Kamer en achter de schermen ook veel wijst op het psychische en sociale leed. Dat moet altijd meegewogen worden bij besluiten, bijvoorbeeld als het gaat om het hoger onderwijs. We dringen erop aan dat ze weer fysiek bij elkaar kunnen komen, al zijn het kleine stapjes. Het kan niet veel langer meer duren.”
“En of dat coalitie of oppositie is…laten we eerst de verkiezingsuitslag afwachten. We lopen niet weg voor verantwoordelijkheid.”
Waar zijn jullie doelen voor de komende vier jaar?
“In ons verkiezingsprogramma hebben we ambitieuze plannen neergelegd. We gaan voor minder flexibilisering op de arbeidsmarkt, meer betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens, en we willen het leenstelsel voor studenten afschaffen, zodat ze niet met een berg schulden komen te zitten.”
“En of dat coalitie of oppositie is…laten we eerst de verkiezingsuitslag afwachten. We lopen niet weg voor verantwoordelijkheid. Hoewel oppositie voor ons privéleven natuurlijk lekker zou zijn”, lacht hij.
Wat is je gebed voor Nederland?
“Eenheid! Ik zie dat corona zo’n sterke tweespalt heeft gebracht tussen kerken en families. Veel ruzie is helaas ook één van de gevolgen van de pandemie.”