Pastor Anne Borkent van C3 Rivers in Arnhem en Nijmegen ziet als voorganger veel gevolgen van de lockdowns die er sinds maart 2020 waren. Hij kreeg hulpvragen van mensen die depressief waren, hun gezondheid achteruit zagen gaan of zelfs poogden zelfmoord te plegen. “De gevolgen zijn desastreus. Ik zag dat juist de strenge maatregelen mensen ziek maakten.” Hij heeft hier nu een boek over geschreven, getiteld ‘2021, terug naar normaal?’ waarin hij christenen handvatten geeft om juist in deze tijd in ziel, geest en lichaam gezond te blijven.
Hij vertelt over de aanleiding van het boek. “Het was in november dat ik eens niet in slaap kon vallen en dacht: ‘Wat gebeurt er allemaal in de wereld?’ Ik moest eraan denken hoe de lockdown eerst vier weken zou duren om de zorg op adem te brengen, maar inmiddels lange tijd voortduurt.” Hij besloot er een boek over te gaan schrijven.
“Inmiddels hebben we de mondkapjesplicht en merk je dat er steeds meer vrijheidsbeperkende maatregelen komen. De gevolgen ervan zag ik duidelijk in mijn omgeving. Depressies, zelfmoordpogingen, tot zelfs een daadwerkelijke zelfmoord. Dat was niet vanwege corona, maar vanwege de coronamaatregelen.”
Daarnaast merkte Borkent ook hoe veel kerken volledig meegaan in alle maatregelen en adviezen, zonder hun cruciale functie vervolgens goed te kunnen vervullen. “De lockdown heeft ervoor gezorgd dat veel christenen zijn weggevallen van het geloof. Het lukte hen niet om hun relatie met God alleen vol te houden. De kerk is juist geroepen dat gat op te vullen.”
“De lockdown heeft ervoor gezorgd dat veel christenen zijn weggevallen van het geloof. Het lukte hen niet om hun relatie met God alleen vol te houden.”
“Daardoor ben ik gaan denken: ‘Wat is nu eigenlijk gezondheid?’ Ik wil mensen hierbij helpen, zonder te polariseren. Want polarisatie is er al genoeg. Het is juist belangrijk om raakvlakken te zoeken.”
Onjuiste uitgangspunten
In zijn boek begint Borkent met het geven van zes onjuiste uitgangspunten over de wereld en de mens in de wereld die er leven onder christenen. Door deze uitgangspunten raken veel mensen in de war. Hij geeft enkele voorbeelden.
“Veel mensen denken bijvoorbeeld dat de mens intrinsiek goed is. Ze zijn daarom heel verbaasd over wat er in de wereld gebeurt. ‘Hoe kunnen mensen zoiets doen?’, hoor je dan. Hier zit een humanistisch denkbeeld achter. Namelijk de goedheid van de mens. Terwijl de Bijbel leert dat de gevallen mens geïnfecteerd is door het virus van de zonde.”
“Het idee dat alle leiders en machthebbers goed zijn en alle media waarheid verspreiden, is ook niet Bijbels. Daarom is het ook realistisch om er rekening mee te houden dat er samenzweringen kúnnen zijn. Bijvoorbeeld door groeperingen die corona willen gebruiken om hun agenda er doorheen te duwen.”
Volgens Borkent – die schrijft dat hij niet ‘achter elke boom een demon’ ziet – is het belangrijk om een Bijbels wereldbeeld te hebben en je bewust te zijn van het belangrijkste virus dat rondwaart: de zonde. Daarbij geeft hij aan hoe Efeze 6:12 beschrijft hoe onze strijd niet tegen mensen is, maar tegen geestelijke machten in de hemelsferen.
Geestelijke ogen
Vervolgens acht hij het belangrijk om ook met geestelijke ogen naar de maatregelen te kijken. “Achter elke realiteit zit een geestelijke realiteit. De wereld wordt veelal bestuurd door mensen die niet in God geloven. Ze houden zich voornamelijk bezig met het lichamelijke, terwijl de Bijbel de mens beschrijH als een ‘3-in-1-wezen’.”
“De Bijbelse definitie van gezondheid gaat ook over gezondheid in je ziel en je geest. Daarom is gezamenlijk bidden bijvoorbeeld supergezond. Ook bij de waterdoop of bidden met handoplegging vaart de mens wel. Deze dingen komen niet overeen met de corona-adviezen, maar ze zijn wel supergoed!”
“Is het gezond om 1,5 meter afstand te nemen, of is het lichamelijk veel beter voor iemand om geknuffeld te worden en gebed te ontvangen door handoplegging?”
“De afweging is dan: wat is werkelijk gezond? Is het gezond om 1,5 meter afstand te nemen, of is het lichamelijk veel beter voor iemand om geknuffeld te worden en gebed te ontvangen door handoplegging?”
Brandhaarden
Desondanks circuleren ook de bekende voorbeelden van kerken die corona-brandhaarden werden. Hoe kijkt Borkent hier tegenaan? “Dat is een goeie vraag. Ik zou zeggen dat het wel belangrijk is om thuis te blijven als je ziek bent. Daarnaast vind ik het ware vrijheid als mensen vrij zijn om te kiezen welk risico ze lopen. Als mensen naar voren komen voor gebed met handoplegging, dan kiezen ze er zelf voor.”
“Ik vind ook dat je alert moet blijven, maar de verhalen over besmettingen in de kerk worden vaak opgeblazen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat kerken juist zeer veilige plekken zijn. In ons gebouw staat het raam altijd open en blazen we met een machine verse lucht naar binnen. Daarnaast zitten we op anderhalve meter afstand van elkaar.”
“Vergelijk dat maar eens met Schiphol, waar mensen hutjemutje in een vliegtuig gaan zitten zonder anderhalve meter afstand. Ik geloof dat de weerstand tegen de kerk ook geestelijk is, omdat de vijand niet wil dat mensen samenkomen en dat er voor mensen gebeden wordt.”
“De kerk heeft heel veel antwoorden te bieden en een boodschap van hoop. We moeten niet onderschatten hoe cruciaal belangrijk hun aanwezigheid is.”
“De kerk heeft heel veel antwoorden te bieden en een boodschap van hoop. We moeten niet onderschatten hoe cruciaal belangrijk hun aanwezigheid is.”
Drie opties
Anne vertelt tot slot dat vrijheid het hoogste goed is. Daarom bieden ze bij hun kerk C3 Rivers meerdere opties aan voor mensen om deel te zijn van een kerkdienst:
1) Livestream
2) Komen en in een zaal zitten waar niet gezongen wordt maar waar je via het scherm mee kunt kijken
3) In de zaal zitten waar wel gezongen en gepreekt wordt
Hoewel C3 Rivers hiermee niet iedereen heeft blij kunnen maken – en er ook enkele leden zijn vertrokken – zagen ze vooral veel nieuwe leden die zich aansloten bij de kerk.
Over 2021 is Borkent hoopvol. “Sowieso zie je dat God altijd zijn kerk bouwt. De kerk is er over 2000 jaar nog en het is een plek waar mensen bekrachtigd worden door God. Ondanks de uitdagingen die deze tijd heeft, weet ik dat God van elke dorre plek een bron kan maken.”
Voor meer informatie over het boek ‘2021. terug naar normaal?’, bezoek 2021terugnaarnormaal.nl