‘Papa leren zeggen’, heet het boekje dat pastoraal werker Arnold Vellekoop schreef. Het gaat over de zoon die verloren was en weer gevonden werd. Wat gebeurt er na zijn thuiskomst? “Mensen blijven zich soms schamen of schuldig voelen, waardoor ze niet van harte ‘papa’ leren zeggen en niet in de identiteit van hun Vader leren leven.”
Arnold groeide op binnen de Hervormde Bond. Toen hij kerkelijk werker was, kwam hij in aanraking met mensen die meer nodig hadden dan gesprekken. Zo verdiepte hij zich in bevrijdingspastoraat. “We zagen iemand die zo bang was gemaakt voor God vanuit zijn opvoeding, dat het ons niet lukte met het Woord en door gesprekken heen om te laten zien wie God was. Wel zagen we verschijningen en bepaalde machten bij diegene en we gingen op zoek naar hoe we die geestelijk konden bestrijden.”
Het maakt iets los in Arnold. “Ik kreeg honger naar meer en wilde Gods Geest leren kennen. Als kerkelijk werker gingen de deuren voor mij wat gemakkelijker open. Ik stapte her en der gebedsdiensten binnen om te leren hoe Gods Geest werkt en wat ik er wel of niet mee kon. Ik maakte een ontdekkingstocht door gewoon meters te maken.”
Identiteit
Arnold is vijfentwintig jaar werkzaam in het pastorale werk en kreeg inspiratie voor het boekje. “Het is niet de lijn van de verloren zoon, maar de lijn van de gevonden zoon. Wat brengt hij mee als hij weer naar huis gaat? Zijn Vader herstelt hem in ere, maar doet hij dat ook vanbinnen bij zichzelf? Veel mensen blijven hangen in systemen van zich schuldig voelen en zich schamen. Er kunnen allerlei dingen in je leven waardoor je niet van harte ‘Papa’ leert zeggen en niet in de diepte van de identiteit van de Vader leert leven. Het boekje laat zien hoe je dingen recht kunt zetten en hoe je je denken kunt vernieuwen.”
Een lange tijd bleef Arnold werkzaam binnen de hervormde kerk. “We onderzochten hoe we het proces vorm konden geven met een team, met goedkeuring van de kerkenraad. We waren hier een van de eersten mee.” Uiteindelijk merkt Arnold dat hij en zijn gezin veranderden. “We voelen ons meer thuis bij levensheiliging en leven met de Geest. In het pastoraat liep ik er tegenaan dat mensen toch heel veel zelf willen blijven doen. Uiteindelijk loop je dan toch vast.” Inmiddels kerkt Arnold bij Mozaïek. Hij is naast pastoraal coach ook voorganger gemeentezorg bij evangelische gemeente Jozua in Alblasserdam.
Sleutels
In het boekje neemt Arnold je mee door het verhaal van de verloren zoon. “Ik leg accenten bij wie wie het eerste ziet. De Vader ziet de zoon het eerst. Vervolgens ziet de zoon dat de Vader naar hem toe rent. Wat kan dit vanbinnen met je doen, dat je de Vader naar jou ziet toe rennen en omarmt als zoon. Wat betekent het dat jij gezien wordt in plaats van dat je zelf knokt om gezien te worden?” Met zijn pastorale achtergrond laat Arnold zien hoe je nieuw leven ontvangt, hoe je Thuis komt en wat de sleutels zijn voor nieuw leven: vergeven, loslaten. “Ik hoop dat het boekje mensen een stapje verder brengt op hun reis om als zoon van Papa die diepe bevestiging te krijgen, want dan wordt leven pas echt leven. Dat is echt mijn verlangen.”
Je kunt het boekje naar aanleiding van Lukas 15 bestellen door een mail te sturen naar Arnold: [email protected] of bekijk zijn website Verbonden met jezelf, God en de mensen om je heen. – Vellekoop Connections