Rachelle Steeds (41) had een aantal jaar geleden veel last van stress klachten. Als de huisarts haar aanraadt om te starten met yoga, vindt ze dat maar niets. “Ik ging uitzoeken wat yoga was en ben zelfs naar Australië gereisd om ‘christelijke yoga’ te bestuderen. Maar ik kwam erachter dat yoga niet christelijk kan zijn.” En toch is het belangrijk voor je lichaam om te rekken, strekken en te ontspannen. “Het is goed voor je spieren, maar ook voor je brein.” In dit artikel deelt Rachelle haar zoektocht naar de manier om een goede rentmeester te zijn over haar lichaam op gebied van beweging.
“Toen ik voor het eerst de opdracht van mijn huisarts kreeg om yoga te proberen, ben ik de basis gaan onderzoeken.” Via internet ontdekte Rachelle dat de betekenis van ‘yoga’ letterlijk ‘juk’ is. “Tijdens de beoefening ervan word je belast met ‘Brahman’, de goddelijke kern uit het hindoeïsme. Het doel van yoga is dat je hierin opgaat en dat je in een meditatieve staat komt. Je richt je volledig op jezelf en je probeert jezelf te ‘legen’.” Dat is tegenstrijdig met wat het christelijk geloof ons leert. “Gods intentie is om mensen te vullen met Hem. We mogen op Hem gericht zijn bij alles wat we doen.” Ook worden er met de bewegingen verhalen uitgebeeld. “Het is een vorm van dans of drama die proberen geweld of bijvoorbeeld de dood te omarmen.”
De oefeningen, muziek en Bijbelteksten die ze samen gebracht hebben, zijn erop gericht je te kunnen ontspannen bij God.
Bewegen voor God
Niet alleen andere godsdiensten gebruiken fysieke bewegingen om mensen te helpen zichzelf te uiten. “In de Bijbel staat ook dat we God mogen aanbidden met alles wat in ons is, ook met ons lichaam. We lezen verhalen over mensen die knielen, hun handen opheffen, op de grond liggen of aan Jezus’ voeten zitten.” Maar voor Rachelle blijft het een vraag hoe ze dit in haar eigen leven kan vormgeven. “Beweging is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik zocht een manier om een christelijke versie van ‘body-fit’ in de sportschool te doen: ik wilde God eren met al mijn bewegingen.”
In haar zoektocht ontdekt Rachelle ‘Tikva’, een initiatief dat is opgezet door een christelijke fysio, een gelovige musicus en een christelijke trainer uit Zweden. “Dit zijn mensen die weten hoe je lichaam in elkaar zit en welke bewegingen kunnen helpen om je bloedsomloop te stimuleren. De oefeningen, muziek en Bijbelteksten die ze samen gebracht hebben, zijn erop gericht je te kunnen ontspannen bij God.” Als ze eraan deelneemt merkt Rachelle hoe haar stijfheid vermindert, hoe de instrumentale muziek haar helpt om tot rust te komen en hoe de Bijbelverzen die worden voorgelezen haar inspireren.
Mensen ontmoeten God, vinden herstel van fysieke en emotionele klachten en raken gemotiveerd om een gezonde levensstijl aan te nemen.
Gods hand
Voor Rachelle is dit een juiste vervanging voor yoga: “Het woord ‘Tikva’ betekent ‘hoop’ in het Hebreeuws: Jezus is onze hoop! Met Hem als fundament van de bijeenkomsten kunnen de Bijbelteksten die worden voorgelezen je opbouwen. En doordat je lichaam ontspant, krijg je ook meer ruimte in je denken.” In 2021 krijgt Rachelle de kans om zelf instructeur te worden. Nu geeft ze zelf Tikva, in het gebouw dat haar familie twee generaties terug heeft bestemd voor Gods werk in Dordrecht. “Mensen ontmoeten God, vinden herstel van fysieke en emotionele klachten en raken gemotiveerd om een gezonde levensstijl aan te nemen. Maar het grootste wonder vind ik hoe niet-christenen worden veranderd in Gods aanwezigheid. Ongelovigen blijven trouw komen en raken nieuwsgierig naar het christelijk geloof.” En dus wordt het tijd om een Alpha-cursus te starten, tussen de Tikva-sessies door. “Mijn grootste droom is om de wereld te bereiken met Gods Woord en om mensen uit te nodigen in Zijn aanwezigheid. Dit is een plek waar levens veranderen.”
Ontdek meer over Tikva via Rachelle’s site.