Nederland kent verschillende Bijbelscholen, elk met hun eigen focus en kracht. Een van die scholen is De Royal Mission School in Drachten. De school bestaat al sinds 2008 en heeft sinds 2013 een eigen gebouw. Maar eerder dan een Bijbelschool zou Fedor Christiaanse het een vormingsschool noemen. Fedor, die leiding geeft aan de school, vertelt: “Het is vooral een vormingsschool waar studenten worden gevormd in karakter, in relatie met Jezus en in relatie met mensen om hen heen. Dit altijd vanuit de focus op het Koninkrijk van God: zoals in de hemel, zo ook op de aarde!”
Elke student heeft daarbij een eigen coach met wie de student kan bespreken waar hij/zij tegenaan loopt in dit vormingsproces. “Studenten gaan bij ons eigenlijk op kamers en leren zelfstandig worden”, vertelt Fedor.
“Ik herinner me dat een moeder haar dochter kwam brengen en zich toen realiseerde: ‘Mijn dochter gaat op kamers, ik moet haar nu echt loslaten’. Studenten leren verantwoordelijkheid te dragen. Het schuurt soms, maar is ook mooi om te zien.”
Waar studenten veel van leren, is dat ze vanuit verschillende gezinsculturen en gewoontes bij elkaar komen wonen. “Coaching is dan ook een groot thema bij ons”, geeft Fedor aan. “Hoe geef ik het aan als ik iets niet prettig vind? Maar ook: hoe leer ik de ander waarderen? Studenten worden heel erg bepaald bij hun eigen gewoontes en gedragingen.”
Dienen in de maatschappij
De vorming vindt niet alleen intern plaats door samen te leven in een gemeenschap van jongeren. Studenten dienen ook in de maatschappij. “Er is bijvoorbeeld een groepje dat stage loopt bij het Leger des Heils”, vertelt Fedor. “Zij draaien mee in ‘de woonkamer’. Daar komen mensen om koffie te drinken en hun verhaal kwijt te kunnen.
Je ziet dat dat studenten raakt. Zelf zijn ze soms in een veilige omgeving opgegroeid en hier zien ze mensen die uit een heel andere omgeving komen. Ook mogen ze mee op huisbezoeken. Zo krijgen ze meer zicht op hoe de maatschappij in elkaar zit.”
“zelf zijn ze soms in een veilige omgeving opgegroeid en hier zien ze mensen die uit een heel andere omgeving komen.”
Er is ook een groep die bij het christelijke Gomarus college uitreikt. “Die groep kreeg eens de opdracht: ga maar gebedsgroepen opzetten op de school. Ook mogen ze Youth Alpha geven. Met dat soort opdrachten worden ze in het diepe gegooid. Wat doe je bijvoorbeeld met vierdeklassers die niet gemotiveerd zijn om te luisteren? Zo leren ze veel.”
Een andere groep gaat aan de slag bij stichting Present. “Stichting Present brengt vraag en aanbod bij elkaar. Bijvoorbeeld, mensen die een helpende hand willen bieden, kunnen aan de slag bij mensen die thuis vastgelopen zijn en het bijvoorbeeld nodig hebben dat hun tuin met achterstallig onderhoud wordt opgeknapt.”
Studenten doen dan iets praktisch voor een ander. “Zo was er een vrouw die geen vloer in haar huis had; ze leefde op het beton”, geeft Fedor als voorbeeld. “Ook was ze een verzamelaar en was er grote opruiming nodig in haar huis. Voor de studenten was het confronterend om met zo’n leefomgeving in aanraking te komen. Tegelijkertijd vonden ze het mooi dat ze echt een verschil konden maken.”
Behalve uitreiken in de directe omgeving, gaan studenten met Royal Mission ook nog naar het buitenland.”We maken met de studenten een zendingsreis naar het buitenland waar we als groep ter plekke gaan dienen.”
Onderwijs
Naast het vele leren in de praktijk, is er dagelijks onderwijs op de school. Martin Dol, medeoprichter van de Royal Mission School zorgt voor het onderwijsprogramma. “Het is goed doordacht en doorleefd, omdat het jaar op jaar aangescherpt wordt” vertelt Fedor enthousiast. “De onderwerpen beslaan elk aspect van het leven en helpen de studenten in alles een discipel van Jezus te zijn.
Er zijn lessen over relatie met Jezus, over hoe je met God spreekt, maar ook over hoe je omgaat met je lichaam, je denken en je relaties.Daarnaast worden de studenten helemaal ondergedompeld in de Bijbel met o.a. lessen over de Evangeliën en de Pentateuch.We leggen de Bijbel naast elk aspect van het leven en kijken ernaar hoe we met elk aspect in het Koninkrijk van God kunnen leven.”
Allerlei denominaties
“Het is een verrijking dat we jongeren uit allerlei denominaties op de school hebben”, gaat Fedor verder. “Sommigen komen uit vrij traditionele kerken. Onder hen zijn er bijvoorbeeld die niet zo bekend met de geestelijke wereld, maar juist wel weer heel sterk zijn op praktisch gebied.
Anderen komen uit charismatische gemeentes en zijn al veel bekender met de geestelijke wereld. Voor hen is de uitdaging soms meer: als je met beide voeten in de modder staat, hoe ga je dan om met een conflict?
Het gaat er niet alleen om dat je de geestelijke wereld kent, maar ook dat je karakter gevormd wordt. Op die manier kun je de roeping en zalving dragen die God je geeft.”
De lessen zijn overigens niet alleen theoretisch, maar ook creatief en praktisch ingesteld. Zo zijn er fotografielessen en zijn er lessen in straatevangelisatie waarbij studenten met voorganger en evangelist Jan de Haan de straat op gaan. “Op die manier houden we rekening met de verschillende manieren waarop studenten leren.”
Financieel
Wat je financiële achtergrond ook is, dat zou nooit een blokkade moeten vormen om je op te geven voor de Royal Mission School, stelt Fedor. “We hebben studenten met allerlei achtergronden. Sommige hebben ouders die de volledige school in een keer kunnen betalen. Anderen nemen een bijbaan om zelf bij te verdienen.”
Die mogelijkheid is er, doordat de school van maandag tot en met donderdag is. Van vrijdag tot en met zondag hebben studenten de mogelijkheid om te werken en sociaal betrokken te zijn bij hun kerk.
“We hebben al vaak gezien dat God voorziet voor studenten. Als ze het kenbaar maken in hun omgeving, zien we regelmatig dat mensen het mooi vinden wat ze doen en dan financieel helpen. Kortgeleden was er een jongedame die nog geld nodig had voor de zendingsreis. Haar ongelovige opa en oma hadden toen 500 euro naar haar overgemaakt. Ze stond helemaal te stralen!”
Het is niet altijd zo dat studenten het bedrag automatisch binnen een paar maanden binnen hebben. “Soms is het moeilijk en in dat opzicht is de school ook financieel vormend voor jongeren. Maar we hebben nog nooit meegemaakt dat een student het aan het eind van de school niet kon betalen.
Als school helpen we studenten ook bij het zetten van die financiële stap en kijken we er samen naar hoe dingen op te lossen zijn”, vertelt Fedor.
VIP-dag
Voor jongeren die willen kijken of de Royal Mission School misschien iets voor hun is, worden er speciale VIP-dagen georganiseerd. “Jongeren die belangstelling hebben, kunnen zo’n dag meelopen terwijl de school in bedrijf is. Ze kunnen dan lessen mee volgen en proeven aan elk aspect van de school.”
De eerstvolgende VIP-dag is 7 april. Voor wie eerder een kijkje wil nemen, is er 8 maart al een open dag waar jongeren een rondleiding door de school kunnen krijgen en getuigenissen kunnen horen. De studenten zelf zijn in die periode op zendingsreis naar Roemenië.
Alles eruit halen
Fedor besluit: “Als jongeren echt op zoek zijn en gevormd willen worden in hun karakter, relaties en geloof in God en daar bewust voor willen kiezen, zijn ze van harte welkom. Wij willen hen dan ook in alles supporten. Als je het echt wilt, ga je alles eruit halen!”
Klik hier voor meer info over de Royal Mission School.