Sandy Middleton en zijn gezin gaan samen met een team een nieuwe locatie van de kerk GODcentre starten in België. De eerste ‘interesse-meeting’ is al geweest en daar kwamen wat geïnteresseerden op af. “We merken dat veel Belgische christenen goed op de hoogte zijn van wat er in Nederland gebeurt. Het beeld bestaat dat God in Nederland meer aan het werk is”, vertelt Sandy. Hij vertelt over de start in België.
“We hebben een onderkomen gevonden in de wijk Wilrijk in Antwerpen en een paar maanden terug hebben we de eerste interesse-meeting gehad. Daar kwamen al wat mensen uit Antwerpen en omstreken op af. Eind januari is de tweede meeting. In maart gaan we definitief starten.”
Sandy vertelt hoe de roeping begon. “Ik zit in de muziek, ben coach en in de coronatijd dacht ik er vaak aan om wat anders te doen. Daarbij was ons huis aan de kleine kant en wilden we graag verhuizen. Toen zijn we gaan bidden en toen kregen mijn vrouw en ik los van elkaar België op ons hart als plek om misschien te gaan wonen of werken.
Verhuizen
Niet veel later waren we in gesprek met onze pastors Arno en Vanessa van der Knaap van GODcentre en spraken we over wat we als echtpaar nog meer konden doen in de gemeente. Toen zei pastor Arno: ‘Is het niet tijd voor jullie om te verhuizen?’ Toen we spraken over België, kwam hij met de overtuiging dat het goed zou zijn als wij GODcentre Antwerpen zouden starten. Hij had Belgïe en met name Antwerpen al een tijdje op het hart om daar een nieuwe locatie te starten. We gingen bidden en ervoeren er rust over.”
“Onze huwelijksreis was een knipoog van boven”
“Onze huwelijksreis in 2007 was ook in Antwerpen en het is een knipoog van boven dat we hier weer zijn.” Ook hun kinderen zijn enthousiast om naar België te gaan.
Reactie
De reactie die Sandy veel krijgt, is dat het moeilijk is om in België iets te starten. Ook van Belgische mensen zelf hoort hij dat. “Ze zeggen dat het hier ‘harde grond’ is. Ik ervaar dat zelf niet per se. In Mattheus 9 ging Jezus rond en zei: ‘De oogst is groot, maar de arbeiders zijn er weinig’. Hij was met ontferming bewogen met de mensen. Zo zie ik het ook. De oogst is er al, de potentie is er. Maar je hebt mensen nodig die vanuit bewogenheid gaan arbeiden.”
“Ik besef heus wel dat de rode loper niet wordt uitgerold voor ons. Ik sprak laatst in een kerk en mensen komen niet spontaan naar je toe of zijn niet in eerste instantie enthousiast dat je komt. ‘Ga eerst maar eens beginnen’, is de houding. Er zijn vaker buitenlandse initiatieven geweest, maar het kwam vaak niet van de grond.”
“Het beeld bestaat dat er in Nederland meer geestgevulde kerken zijn waar je een goede boodschap kan vinden.”
“Tegelijkertijd zien we onder jongeren wel een honger naar verandering en opwekking.”
“Ik merk dat veel christenen in België naar Nederland kijken. Het beeld bestaat dat er in Nederland meer geestgevulde kerken zijn waar je een goede boodschap kan vinden.”
Genoeg kerken
Ook in Antwerpen zijn er zo te zien genoeg kerken, die allemaal op hun manier hard aan het werk zijn, benadrukt Sandy. “Ik was pas bij een bijeenkomst van Lighthouse Church in Antwerpen, waar leiders vanuit Vlaanderen en Wallonië waren voor gebed. Ik zag een verlangen naar samenwerking en opwekking. Toch zijn kerken, misschien in vergelijking met Nederland, meer op zichzelf.”
“Ons verlangen voor Antwerpen is om mensen te bereiken die Jezus nog niet kennen. We zijn er niet op uit om mensen uit andere kerken weg te trekken. We gaan voor verbinding: verbinding van mens tot God en van kerken met elkaar.”