Siroos Torabi wilde zijn land Iran graag verlaten en besloot voor een goed asielverhaal om christen te worden. Hij ging de Bijbel lezen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op lastige vragen. Desondanks begon de Bijbel op een dag tot hem te spreken. “Ik had een zware alcoholverslaving, maar toen ik de Bijbel las, stopte ik met drinken.” Hij vertelt hoe God zijn leven compleet veranderde.
Siroos vertelt over zijn levensloop. “Ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen. In 1995 vluchtten we van Iran naar Nederland. Ik had een eigen zaak in Iran, maar omdat ik me bekeerde tot het christendom en mijn zoon over Jezus sprak op school, moesten we gaan. Op afvalligheid van de islam staat in het land namelijk de doodstraf.”
“Ik was misschien vijf maanden gelovig, maar ik had al zoveel rust in mijn hart. We wisten dat ons leven in de handen van de Heer was.”
Desondanks was hij een vermogend man. Alles wat hij wilde – zoals dure spullen en een mooi huis – had hij. Maar Siroos verkocht alles. “Ik was misschien vijf maanden gelovig, maar ik had al zoveel rust in mijn hart. We wisten dat ons leven in de handen van de Heer was.”
Open voor het evangelie
Overigens was de grote opwekking die momenteel plaatsvindt in Iran toen nog in een pril beginstadium. “Die opwekking kwam pas vanaf 1998, toen Iraniërs plotseling erg open waren voor het evangelie. “Juist door de opleving van het regime in Iran, zijn mensen sceptischer geworden tegenover de islam.”
Siroos vertelt dat zijn bekering tot het christendom zeker niet oprecht begon. Hij zag het christendom als middel om een verblijfsvergunning te krijgen in een ander land. “In Iran zag ik geen toekomst meer voor mijn kinderen. Een vriend van ons uit Zweden raadde me toen aan om een bekeringsverhaal te verzinnen, zodat je duidelijk kunt maken dat je gevlucht bent.”
Hij besloot zich er goed in te verdiepen. “Omdat je er vragen over krijgt, ben ik de Bijbel goed gaan lezen en ging ik zelfs naar de kerk. Twintig jaar eerder zocht ik al naar God, maar toen vond ik Hem niet. Dus toen besloot ik gewoon een goed mens te zijn en dat als uitgangspunt van mijn leven te nemen.”
Alcohol
Desondanks had Siroos wel een probleem, hij was alcoholverslaafd. “Dat maakte mij een verschrikkelijke man. Ik kon niet stoppen met drinken en als ik dronken was, gaf ik mijn vrouw en kinderen veel ellende. Totdat ik in de Bijbel las en in Mattheus 5 en 6 las: ‘Niet alles wat de mond in gaat is onrein, maar wat eruit komt.’ Die tekst veranderde alles.”
“Daarna had ik plotseling geen verlangen meer naar alcohol. Dat was een groot wonder en het veranderde de situatie in mijn leven.”
Daarna had ik plotseling geen verlangen meer naar alcohol. Dat was een groot wonder en het veranderde de situatie in mijn leven. Mijn vrouw merkte het ook. Ze had echt een hekel aan mij vanwege dat wat ik haar vijftien jaar lang had aangedaan. Ze wilde ook niet emigreren, omdat ze dan met mij in een vreemd land zou zitten. Terwijl ze in Iran nog bij haar familie terechtkon, als ik het te bont maakte.”
Hele gezin
Maar na mijn bekering merkte ze dat ik volledig anders was en ook niet meer met verkeerde vrienden omging. Ze wilde weten hoe dit kwam. Toen zei ik: ‘Je moet de Bijbel eens lezen, dan kom je erachter.’ Toen ging ze ook de Bijbel lezen, evenals mijn kinderen die ook zo blij waren met de verandering in het gezin. Binnen anderhalve maand veranderde de Bijbel ons hele gezin. Ik begon met de verkeerde bedoelingen, maar we hadden allemaal ons hart aan Jezus gegeven.”
Zijn kinderen waren zo enthousiast, dat ze op school over Jezus begonnen te vertellen. “Toen sprak de meester ons aan. Hij zei: ‘Je zoon spreekt over vreemde dingen, waar zijn jullie mee bezig?’ Toen besefte ik dat we moesten vertrekken uit Iran, het werd gevaarlijk.
Nadat de familie teruggestuurd werd uit Moskou, kwamen ze bij een tweede poging in Nederland terecht. Daar kreeg Siroos een cultuurshock. “We aten elke dag een broodje kaas met melk. Ik moest enorm wennen. Gelukkig vind ik een broodje kaas met melk nu wel lekker.”
Mooie baan
Siroos kreeg een mooie baan bij een telecommunicatiebedrijf en werd uiteindelijk een specialist in communicatie. Deze kunde bracht hij de kerk in en gaf daar cursussen. Siroos werd ook oudste en uiteindelijk voorganger in de kerk. Dit deed hij echter niet lang. “Ik ben meer een leraar, daar houd ik enorm van. Voorganger is minder iets voor mij.
“Er zijn best veel Iraniërs die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Dat ze het christendom als middel zagen om naar Nederland te komen. Maar inmiddels zijn ze echt tot bekering gekomen.”
Siroos ziet in Nederland veel Iraniërs tot bekering komen. “Er zijn best veel Iraniërs die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Dat ze het christendom als middel zagen om naar Nederland te komen. Maar inmiddels zijn ze echt tot bekering gekomen.”
Hij heeft ook veel contact met Iraniërs in Iran. “We hebben diensten in Iran via YouTube of Instagram, of op Zoom. Soms duren deze diensten meer dan vier uur. Dan zijn we bezig om God te ontmoeten en voor elkaar te bidden. Daar is een groot enthousiasme voor. God is bezig onder het Iraanse volk!”