Als je een Amerikaan (of Europeaan) bent, is het gebruikelijk om op een bepaalde dag direct of indirect in contact te komen met het evangelie of het christendom. Bijna 70% van de Amerikanen identificeert zich als christen, hoewel dat aantal volgens opiniepeilingen snel daalt. Dat meldt The Christian Post.
Maar als het om de rest van de wereld gaat, zijn er grote groepen mensen die nog nooit naar de kerk zijn geweest, de Bijbel hebben gelezen of zelfs de naam van Jezus kennen. Deze bevolkingsgroepen worden beschouwd als de ‘onbereikten’, zegt The Joshua Project.
The Joshua Project is een christelijke organisatie die wereldwijde evangelisatie-inspanningen onder 17.000 bevolkingsgroepen volgt. Van de ongeveer 7,7 miljard mensen op de planeet worden er meer dan 3 miljard als onbereikbaar of minst bereikt beschouwd.
Daarvan zijn ongeveer 7.000 bevolkingsgroepen gecategoriseerd als onbereikt. Dat betekent dat minder dan 2% zich identificeert als evangelisch christen en minder dan 5% zich identificeert als iemand die enige vorm van de christelijke religie claimt.
Uit bronnen m.b.t. onderzoeken over onbereikte bevolkingsgroepen blijkt dat er minimaal 2% van een populatie nodig is om een hele groep te bereiken. In totaal vormen de onbereikten van de wereld bijna 42% van de wereldbevolking, volgens de wereldwijde evangelisatiebediening East-West.
Factoren
Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat deze groepen niet worden bereikt, waaronder fysieke, politieke en culturele barrières. Veel van deze bevolkingsgroepen leven in grotendeels ontoegankelijke gebieden of uithoeken van Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daardoor is de toegang voor evangelisten buitengewoon moeilijk.
Maar behalve de fysieke barrières worden zendelingen vaak geconfronteerd met culturele en politieke ontberingen – inclusief vervolging – puur voor het verspreiden van het evangelie in vijandige landen en gebieden.
De religies van de islam, het hindoeïsme en andere domineren doorgaans in de meeste landen waar onbereikte bevolkingsgroepen wonen. Andere culturen hebben de neiging om bekering tot het christendom of andere religies af te keuren.
Deze factoren verklaren waarom sommigen de inspanning helemaal vermijden: van de ongeveer 400.000 christelijke zendelingen wereldwijd, richt slechts 3,3% zich op onbereikte bevolkingsgroepen. De cijfers die East-West hier aanhaalt, komen van een onderzoek van The Traveling Team.
Lees hier het volledige artikel.