De universiteit van Tilburg gaat haar katholieke identiteit de komende jaren sterker voor het voetlicht brengen. Dat schrijft het Brabants Dagblad, op basis van een gesprek met rector magnificus Wim van de Donk. Van de Donk ziet een generatie die ‘heel erg geïnteresseerd is in maatschappelijke en levensbeschouwelijke vraagstukken’.
Bang om niet serieus genomen te worden, schrapte de universiteit bijna twintig jaar geleden het woord katholiek uit haar naam. “Typisch Nederlands”, vindt theoloog Erik Borgman de gedachte dat wetenschappelijk onderwijs beter af is bij een neutrale overheid. “Alsof de seculiere cultuur de neutrale cultuur is. Ik vind dat echt een blinde vlek. Hoe universiteiten de afgelopen periode onder het juk van overheidssturing door zijn gemoeten, is helemaal niet neutraal.”
Openheid
Er is juist een enorme openheid onder de huidige generatie naar levensbeschouwing, vertelt studentenpastor Michiel Peeters in het artikel. “De huidige generatie jongeren is niet belast met negatieve ervaringen of verhalen, ze hebben geen vooroordelen. Religie is geen taboe. Ze staan neutraal of licht positief tegenover geloof en kerk. De animo voor vieringen is de afgelopen jaren gegroeid.’’
“Het doel is iets aanbieden dat je leven kan verrijken’’, zegt Peeters, die in de huiselijke ontmoetingsruimte (lange tafel, keuken, kachel en piano) gespreksavonden heeft met studenten en soms op verzoek in een wandeling de biecht afneemt.
Klik hier om het hele artikel te lezen.