De tweede editie van Presence op het Malieveld was in veel opzichten een voortzetting van de start in 2020. Zowel offline als online werd er door duizenden christenen aan meegedaan. Toch waren er fysiek opvallend meer mensen aanwezig en lag de nadruk nóg meer op gebed. Daarnaast is er in het afgelopen jaar veel gebeurd (waaronder een kerk die gekrompen is), zodat in de toespraken het woord ‘overblijfsel’ regelmatig voorbijkwam. Maar deze resterende kerk schittert. “God is aanwezig op elke plek, maar ons diepe verlangen is dat het zichtbaar wordt voor de wereld om ons heen”, zo opende organisator Wim Hoddenbagh de avond.
Naar schatting van de organisatie en de politie – die een tamelijk rustige avond had – lag het aantal bezoekers over de hele avond op zo’n 7000 mensen.
Ego’s en logo’s
Er waren 45 aanbiddingsleiders aanwezig, die hun eigen ‘ego’s en logo’s’ aan de kant zetten om in eenheid te aanbidden.
De avond startte met een groep zangers, waaronder Jafeth en Sifra Bekx – die ook de afsluiting van de avond deden – die het lied ‘Geen andere naam dan de naam van Jezus’ zongen, afgewisseld met het Engelstalige lied ‘Yeshua’. Vanuit veel hoeken van het veld filmen cameramannen, en zelfs vanuit een hoge toren naast het Malieveld wordt er gefilmd.
Wim Hoddenbagh voerde het woord. “We zijn hier bij elkaar om te laten zien dat de kerk nog leeft. Het is ons diepe verlangen dat Gods aanwezigheid zichtbaar wordt in alle onderdelen van de maatschappij. God is al aanwezig op elke plek, maar we zien het niet altijd. We zijn geroepen om Gods aanwezigheid zichtbaar te maken.”
Overblijfsel
Hij vervolgt, met voorbidster Carolyn Ross naast zich, met het spreken over een ‘overblijfsel’ die de knieën voor Baäl niet wil buigen, zoals geschreven in Romeinen 11:4-5.
Maar God zoekt naar mensen die hun knie niet willen buigen voor de God van deze wereld, maar voor de God van Israël.”
“Wat een genade dat God hier duizenden samenbrengt die de knieën voor Baal niet willen buigen. Wij hebben tegenwoordig onze eigen Baäls, die offers vraagt van welvaart, offers van mensenlevens of offers van onze tijd. Maar God zoekt naar mensen die hun knie niet willen buigen voor de God van deze wereld, maar voor de God van Israël.”
Ross bidt: “Heer, U bent welkom in ons midden. Kom met Uw kracht en Uw heerlijkheid. We bidden voor een open hemel vanavond.”
De avond wordt afgewisseld met getuigenissen, liederen van allerlei soort en gebed.
Politici
Een bijzonder moment is als politici samen bidden voor het land. SGP-burgemeester Jan Nathan Roozendaal staat samen met CU-Kamerlid Don Ceder op het podium. Ceder zegt: “Broeders en zusters, het is geweldig om in zware en soms ook donkere tijden samen te komen. Richt je op God en besef dat je het licht in de wereld bent. We mogen samen het licht van Christus laten zien, in alle delen van de samenleving.” Hij bidt voor de regering en de burgemeesters en wethouders in het land.
Tussendoor klinken er ook regelmatig toeters, ofwel ‘sjofar’s genoemd.’ Wim Hoddenbagh grapt tussendoor: ‘Dit heeft niets met voetbal te maken.’
Johan den Hartogh van Justice House of Prayer in Den Haag zegent de politiek vanaf het podium. “Ze werken vaak zestien uur per dag, een enorm offer dat politici brengen. We zegenen Rutte en het kabinet. We zegenen hen ook met eerlijkheid en transparantie en dat ze niet teveel door Europa geleid worden, maar door de Heilige Geest.”
Vervolgens klinkt het lied ‘Mijn schild en de betrouwen.’ CDA Kamerlid Derk Boswijk vertelt met tranen in zijn ogen dat het samenzijn hem veel doet. Op twitter schrijft hij: ‘Jezus, U bent meer dan genoeg voor mij.’
Maatschappij
Na liederen van worship, is er gebed van mensen uit allerlei onderdelen van de maatschappij. Een ondernemer, een ex-gedetineerde, een missionaris in Maastricht en ook prediker Ruben de Jong. “We bidden dat overal waar U verschijnt alles nieuw wordt. Want de mensen in de supermarkt of op de werkvloer zitten wél op U te wachten. En ik bid niet alleen voor mooie woorden, maar dat we bedienen met kracht. Maak ons klaar om een grote oogst op te vangen.”
Een stel uit België komt ook vrij spontaan op het podium. Ze zijn aangedaan om dit te zien. “We vinden het zo bijzonder dat de kerk in Nederland vanavond verenigd is. Tegelijkertijd is het confronterend, omdat er in België zo’n enorme verdeeldheid is.” Ze bidden voor een nieuwe eenheid in België.
Een prachtig moment van worship is als Eline Bakker en Reyer samen op het podium staan. Ze zingen onder andere Jezus Overwinnaar, dat met zoveel kracht en toewijding wordt gezongen, zowel vanaf het veld en het podium. De meeste mensen zingen of dansen uitbundig, andere mensen staan rustig, met eerbied mee te zingen.
Overwinnaar
Het woord wordt in de avond gedeeld door spreker Jurjen ten Brinke. Hij vertelt: “Is Jezus overwinnaar? Het hangt af van welke kanalen je volgt. Het is niet overal te zien, tenzij je met ogen van geloof kijkt. Ik zie kerken teruglopen en sluiten, hoewel er ook mensen tot geloof komen. In de hele linie kun je afvragen: is de kerk niet een restverschijnsel geworden?’” Tegelijkertijd constateert hij ook dat er kerkplanters zijn die ‘hun mouwen opstropen’, wat volgens de spreker kan duiden op ‘activisme.’
“Tegelijkertijd zien we in het boek Sefanja een boodschap van hoop. Er is daar een overblijfsel waar God zijn werk doorheen doet. Ook bij Elia was er moeite, maar God verzekerde hem: er zijn zeker 7000 mensen die hun knieën niet voor Baal gebogen hebben.
Openbaring 3 spreekt ook van een kerk ‘van kleine kracht, maar van grote trouw.’ Ik ben zo blij dat het niet van ons afhangt. Tegelijkertijd zijn we geen stuiptrekkend restje. Ook als het klein is hoeven we niet fatalistisch te zijn.
Aan de hand van Sefanja roept Ten Brinke op: ‘Zoek de Heer en zijn wetten, leef rechtvaardig en zoek nederigheid.’ Voor het volk dat dat doet, is er altijd hoop.
Israël
Een volgend moment van de avond is na het offer, waar violist Peter van Essen het Hebreeuwse lied ‘Kadosh’ speelt. Jack van der Tang van Pillar of Fire kwam vervolgens met een Joodse vriend en een Arabische vriend het podium op. Een Joodse man bidt voor de mensen met een ‘gebedskleed’ boven zijn hoofd. De man is enthousiast over het grote aantal jonge mensen dat aanwezig is. In dit gedeelte wordt het Joodse volk ook gezegend. Christian Verwoerd zingt vervolgens het lied ‘Jeruzalem, o stad van goud.’”
Krachtige optredens volgen van Adem Project en van Rebekka en Iwan Sehertian, de aanbiddingsleider die voor zijn leven vocht op de IC; het waren prachtige onderdelen van de avond. Iwan getuigde duidelijk. “Ik was heel bang, ik moest al afscheid nemen van mijn vrouw, omdat de corona zo heftig was. Ik ben heel dankbaar dat ik nog leef.”
Hij roept de menigte op om tot God uit te roepen voor een doorbraak, zowel voor het land als ook voor je persoonlijke situatie. Vervolgens gaat het hele Malieveld uit z’n dak.
Mooi was ook dat het slotstuk van de avond zelfs op Den Haag CS zeer duidelijk te horen was. Voorbijgangers, fietsers kijken met interesse en enige verbazing naar het event. Daarmee is de missie om Gods aanwezigheid zichtbaar te maken in ieder geval onder deze groep geslaagd.
Ook op de website Dumpert kwam nog een vermelding voorbij.
Je maakt deze bijeenkomsten mogelijk door Presence te ondersteunen of door partner te worden. Ga naar www.presence.nl/ondersteunen.
Foto’s: Gerhard Nel Fotografie (Presence)