Na dagenlang gesproken en gebeden te hebben, zit de elfde vergadering van de Wereldraad van Kerken erop. De vergadering vond plaats in Karlsruhe, Duitsland en duurde acht dagen. Er waren 655 afgevaardigden van 352 kerken uit 120 landen. Ook waren er nog duizenden andere gasten op het congres dat eens in de zeven jaar plaatsvindt, meldt CNE.
Een van de zaken die besproken werd, was het slotdocument over rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten. Daar ontstond een discussie over met als belangrijkste vraag of het beleid van Israël m.b.t. de Palestijnen ‘apartheid’ genoemd moet worden volgens het internationaal recht. Er is met regelmaat kritiek op de Wereldraad, omdat de raad voorstander is van de Palestijnen.
Recht en vrede
De Wereldraad spreekt haar onenigheid over de kwestie in haar verklaring uit: “Sommige kerken en afgevaardigden ondersteunen het gebruik van deze term als een nauwkeurige beschrijving van de realiteit van het volk van Palestina/Israël en de positie onder internationaal recht, terwijl anderen het ongepast, nutteloos en pijnlijk vinden.” De Wereldraad roept lidkerken echter op om “te blijven worstelen” met de verhouding tussen Israël en de Palestijnen en samen te werken op “de reis van recht en vrede”.
Lees hier het volledige artikel.