God houdt van je. Geloof je dat? Als je als kind ooit de zondagsschool hebt doorlopen, geloofde je dat waarschijnlijk meteen. Maar nu je volwassen bent, stel jezelf die vraag dan opnieuw, rekening houdend met al je levenservaringen en religieuze bagage: Geloof je echt dat God van je houdt? Vertrouwt je op de liefde van God als je ‘s ochtends opstaat en’ s avonds gaat liggen? Weet je het wanneer je op het werk bent en wanneer je thuis bent, wanneer je omringd bent door medegelovigen en wanneer je helemaal alleen bent?
Dit is belangrijk, want hoe je die vraag beantwoordt, heeft zoveel invloed. Het zal de manier waarop je met je hemelse Vader, je gezin en zelfs met jezelf omgaat, veranderen. 1 Johannes 4: 7-10 legt de diepte van Gods liefde als volgt uit:
Beste vrienden, laten we elkaar blijven liefhebben, want liefde komt van God. Iedereen die liefheeft, is een kind van God en kent God. Maar wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde. God liet zien hoeveel hij van ons hield door zijn enige Zoon naar de wereld te sturen, zodat we door hem eeuwig leven zouden hebben. Dit is echte liefde – niet dat we God liefhadden, maar dat hij ons liefhad en zijn Zoon zond als een offer om onze zonden weg te nemen.
Gods liefde
Gods liefde voor jou – en ieder ander persoon – is de reden waarom Hij Zijn Zoon voor de mensheid heeft geofferd. Het is ook waarom Hij de Heilige Geest als geschenk aan het Lichaam van Christus zond. Meer bewijs nodig? Lees 1 Johannes 4: 13-16 eens: “En God heeft ons zijn Geest gegeven als bewijs dat wij in hem leven en hij in ons. Bovendien hebben we met eigen ogen gezien en getuigen we nu dat de Vader zijn Zoon heeft gezonden om de Heiland van de wereld te zijn. Allen die verklaren dat Jezus de Zoon van God is, hebben God in zich, en zij leven in God. We weten hoeveel God van ons houdt, en we hebben ons vertrouwen in zijn liefde gesteld. “
Je kunt nooit wegkomen van Gods liefde. Het maakt niet uit wat je wel of niet hebt gedaan in je leven, zijn liefde is altijd bij je. Je kunt het effect van zijn liefde in je leven echter enorm belemmeren door te leven en te handelen alsof je niet op zijn liefde vertrouwt. Hieronder staan zes veelvoorkomende tekenen dat je niet echt vertrouwt op de liefde van God.
1. Als je God de schuld geeft tijdens uitdagingen
Het is gemakkelijk te beweren dat God van je houdt als alles goed gaat, maar hoe zit het als er moeilijkheden komen? Dat is het moment waarop je merkt dat je je tegen God keert en je afvraagt: “Waarom liet U dit met mij gebeuren?”
Dat is geen nieuwe reactie. Het is dezelfde die de discipelen hadden toen een storm hun boot dreigde omver te werpen. “Leraar, kan het je niet schelen dat we gaan verdrinken?” vroegen ze (Marcus 4:38).
Als ze echt Gods liefde voor hen hadden begrepen, zouden ze hebben ingezien dat: 1) Jezus, de Messias, bij hen was, en 2) dat de storm voor Hem geen probleem was om mee om te gaan.
Jakobus 1: 2-8 vertelt ons om crises als volgt te behandelen:
Geliefde broeders en zusters, als u moeilijkheden ervaart, beschouw het dan als een gelegenheid tot grote vreugde. Want u weet dat wanneer uw geloof wordt beproefd, uw uithoudingsvermogen de kans krijgt om te groeien. Dus laat het groeien, want als je uithoudingsvermogen volledig ontwikkeld is, zul je perfect en compleet zijn en niets nodig hebben. Als je wijsheid nodig hebt, vraag het dan aan onze vrijgevige God, en Hij zal het je geven. Hij zal je niet terechtwijzen als je erom vraagt. Maar als u het Hem vraagt, wees er dan zeker van dat uw geloof alleen in God is. Wankel niet, want een persoon met verdeelde loyaliteit is net zo onrustig als een golf van de zee die door de wind wordt geblazen en geworpen. Zulke mensen mogen niets van de Heer verwachten. Hun loyaliteit is verdeeld tussen God en de wereld, en ze zijn onstabiel in alles wat ze doen.
Als er uitdagingen komen, wil je geen verdeelde loyaliteit hebben, of, zoals de King James Version het uitdrukt, “dubbelzinnig” zijn. Je wilt vertrouwen op de liefde van God om je te helpen elk obstakel te overwinnen.
2. Wanneer je je gebrek aan geloof aan je menselijkheid wijt
Je hebt gelovigen horen zeggen: “We zijn maar een mens.” Wat een valse bewering! Misschien was je “maar een mens” voordat je wedergeboren werd, maar als wedergeboren gelovige in de Allerhoogste God ben je meer dan “alleen maar een mens”. Efeziërs 2:10 noemt je “Gods meesterwerk…. opnieuw gemaakt. ” Je bent een nieuwe schepping en dezelfde Geest die Christus uit de dood heeft opgewekt, woont nu in jou.
Vlak voor Zijn dood bad Jezus dit voor elke gelovige:
Ik bid niet alleen voor deze discipelen, maar ook voor allen die ooit in mij zullen geloven door hun boodschap. Ik bid dat ze allemaal één zullen zijn, net zoals jij en ik één zijn – zoals jij in mij bent, Vader, en ik in jou. En mogen ze in ons zijn, zodat de wereld zal geloven dat je me hebt gestuurd. Ik heb ze de glorie gegeven die jij mij gaf, zodat ze één kunnen zijn zoals wij één zijn. Ik ben in hen en jij bent in mij. Mogen ze zo’n perfecte eenheid ervaren dat de wereld zal weten dat je mij hebt gestuurd en dat je net zoveel van hen houdt als van mij. Vader, ik wil dat degenen die u mij hebt gegeven, bij mij zijn waar ik ben. Dan kunnen ze alle glorie zien die je me gaf omdat je van me hield, zelfs voordat de wereld begon! (Johannes 17: 20-24)
Beschouw jezelf nooit meer als ‘alleen maar menselijk’. Je bent een wedergeboren mens, en er is een verschil. God leeft nu in jou met al Zijn macht en heerlijkheid, en dat is allesbehalve normaal. Het is een wonder!
3. Als je angst in je leven toelaat
Liefde faalt nooit (1 Korintiërs 13: 8, NKJV). Denk daar eens over na: Gods liefde voor jou – Zijn voorziening voor jou, Zijn zorg voor jou, Zijn interesse in jou – faalt nooit. Als je echter angst in je leven toelaat, ontken je die liefde. En als je die liefde ontkent, open je de deur zodat de vijand grote schade aanricht. Angst kan de dubbelzinnigheid creëren waar we het eerder over hadden. Het is de dubbelzinnigheid die zegt: “Zeker, God houdt van mij”, en je dan denkt, maar misschien wil Hij dat ik ziek word. Het is ook de dubbelzinnigheid die zegt: “Ja, God houdt van me, maar misschien is Hij boos op me omdat ik dit nog niet gedaan heb (vul de lege ruimte in).”
Als je je echter afkeert van angst en naar God en Zijn Woord gaat, zul je niet alleen met angst omgaan (dat wil zeggen, het op afstand houden); je zult het uitdrijven (1 Johannes 4:18).
4. Wanneer je je recht ontkent
Je kent Jezus waarschijnlijk als je Redder, maar ken je hem ook als je advocaat? Allereerst zegt Johannes je dat wanneer je tekort schiet – en iedereen schiet tekort – dat je een advocaat hebt bij de Vader. Jezus vervult die positie niet met tegenzin of wrok. Nee, Hij betaalde de ultieme prijs om die positie voor jou en elke andere gelovige te behouden. Dat is het recht – jouw recht – dat Hij mogelijk heeft gemaakt. Dus als je vergeving nodig hebt, kun je er eenvoudig en serieus om vragen in Jezus ‘Naam, en je zult het ontvangen. Prijs God!
5. Als je haat en onvergevingsgezindheid omarmt
1 Johannes 2: 9-11 vertelt ons hoe belangrijk het is om in vergeving te wandelen: “Als iemand beweert:‘ Ik leef in het licht ’maar een medegelovige haat, leeft die persoon nog steeds in duisternis. Iedereen die een medegelovige liefheeft, leeft in het licht en laat anderen niet struikelen. Maar iedereen die een medegelovige haat, leeft en wandelt nog steeds in duisternis. Zo iemand weet de weg niet, hij is verblind door de duisternis. “
Jezus heeft de prijs betaald die nodig is om jou te bevrijden van de greep van de vijand op uw leven, maar er zijn gevallen waarin je de vijand weer in je leven kunt uitnodigen. We hebben één manier hierboven behandeld – door angst te omarmen – maar er is een andere manier – door haat en onvergevingsgezindheid te koesteren. Alleen als we van anderen houden, kunnen we de vrede en zekerheid van de liefde van God genieten.
6. Als je toegeeft aan roekeloze woorden
Jezus suggereerde hoe belangrijk de woorden zijn die we spreken toen Hij zei: “De woorden die ik spreek zijn niet van mijzelf, maar mijn Vader die in mij woont, doet zijn werk door mij” (Johannes 14: 10b). Hij sprak alleen wat de Vader Hem vertelde te spreken. Omdat Hij volledig God en volledig mens was, had Hij ervoor kunnen kiezen om toe te geven aan menselijke aandrang en zonder geloof te spreken, maar dat deed Hij niet … en jij ook niet. Roekeloze woorden leiden vaak tot dubbelzinnigheid, angst, onvergevingsgezindheid en zich tegen God keren.
Als je merkt dat je een van deze zes dingen doet, neem dan even de tijd om je voor God te bekeren en vraag Hem om je een diepere openbaring van zijn liefde voor jou te geven. Je moet meer doen dan jezelf simpelweg niet aan deze neigingen willen overgeven. Je moet eerst Gods ongeëvenaarde en allesomvattende liefde aanvaarden. Hij houdt van jou. Als zijn kind staat Hij 100 procent van de tijd aan jouw kant. Door vast te houden aan Zijn Woord, kunt je je geloof opbouwen en je leven veranderen om de liefde van God te weerspiegelen en een baken van licht te zijn voor een gekwetste en gedesillusioneerde wereld.
Dit artikel is eerder verschenen in het Engels op de website van Eagle Mountain International Church.