Als het gaat over ervaringen in de verbinding tussen geest, ziel en lichaam, kan Angela Dekker je veel vertellen (lees hier haar getuigenis). In haar werk als paardencoach bij Sta op en Schitter! komt het thema vaak langs. “Wat iemand denkt heeft invloed op het lichaam. Vaak zie ik al wat mensen willen voordat ze zelf doorhebben dat ze dat willen, alleen aan hun lichaamsbeweging en houding.” Bovendien heeft het denken volgens Angela ook vaak invloed op lichamelijke klachten. In een eerder artikel (lees hier) beschreven we welk effect leven vanuit je ziel heeft op je lichaam. Ook bespraken we de fysieke impact van angst. In dit artikel geeft Angela 5 sleutels die je helpen je negatieve gedachten te overwinnen. Ga daarmee samen met God aan de slag.
Angela gelooft dat er twee problemen zijn onder christenen op het gebied van ziekte en pijn. “Ten eerste geven we de duivel te veel eer. Je kunt niet alle problemen wijten aan zijn werk, soms zijn je eigen daden gewoon de oorzaak. Ten tweede verontschuldigen we ons zelf veel te veel; we wachten te veel op God. We nemen de verantwoordelijkheid van problemen niet op ons, waardoor we passief worden.” Zie ook 2 Timotheüs 2 vers 26 (KJV).
“Negatieve woorden in je gedachten hebben invloed op je gedrag. Je gedrag wordt al snel een gewoonte die je karakter vormt. En doordat het gedrag een patroon is geworden, leef je in gebondenheid en ervaar je daar fysieke gevolgen door.”
Hoe neem je die verantwoordelijkheid wel op je? 5 sleutels op een rij
Veel problemen worden veroorzaakt door negatieve bolwerken van angst, schuld en schaamte, zoals beschreven in het vorige artikel. “Negatieve gedachten hebben invloed op je gedrag. Je gedrag wordt al snel een gewoonte die je karakter vormt. En doordat het gedrag een patroon is geworden, leef je in gebondenheid en ervaar je daar fysieke gevolgen door.”
Hieronder vind je vijf sleutels die je helpen om verantwoordelijkheid over je eigen gedachten te nemen, en om goed voor je geest, ziel en lichaam te zorgen.
- Focus op Jezus.
Je hoeft je niet neer te leggen bij gebondenheid of vastgesleten patronen in je denken: Jezus zegt dat de waarheid je vrij maakt (Joh. 8:32). En dat het oude voorbijgegaan is en het nieuwe gekomen. “Om bevrijd te worden en je gedachten te vernieuwen, is het belangrijk dat je de aandacht verlegt van je zorgen naar Gods Waarheid. Je mag je oude levensstijl belijden en je richten op wat de Bijbel zegt en wat God doet.”
De Hebreeën-schrijver noemt dat ook in hoofdstuk 2:8-9: ‘(…) maar wij zien Jezus (…)’. “In alle omstandigheden, zorgen, gedachten, emoties en pijn, mogen we ons op God focussen. David doet dat ook in de Psalmen: ‘Wat buigt u zich neer, mijn ziel, en bent u onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem weer loven (…).’ In zijn situatie richt David zich weer op God.”
- Jezelf vergeven.
Vaak komen negatieve gedachten vanuit verwijt aan jezelf. “Je vraagt God wel om vergeving, maar je blijft jezelf vervolgens straffen. Stop daarmee. In 1 Johannes 1:5 staat dat je zonden vergeven zijn en dat je gereinigd bent van je ongerechtigheden als je je zonden belijdt. Laat de vrede in je hart en leven komen. Keer je naar de Waarheid (Jezus) en ga dit in je leven toepassen.”
- Spreek tegen de bergen.
Veel christenen zijn gewend om voor alles te bidden. “Ze bidden of God hun bergen wil verzetten. Maar in Markus 11:23 en 24 lezen we dat we niet moeten bidden voor de bergen in ons leven, maar dat we ertegen moeten spreken. Je mag in de autoriteit gaan staan die Jezus je heeft gegeven.”
“Het zijn een soort snelwegen in je brein die je kunt laten vervallen door ze niet te gebruiken. Door nieuwe gedachten aan te leren, leg je nieuwe paden aan in je brein.”
- Voer je oorlog, haal de bolwerken neer.
In Johannes 10:10 lezen we dat Jezus kwam om ons leven te geven in overvloed. Maar de dief komt om te stelen, te vernietigen en verloren te laten gaan. “Hij wil je gezondheid van je afpakken, je terneergeslagen maken en hij wil je laten geloven dat je niet gered bent. Dat doet hij ook door gedachten in je hoofd te fluisteren. Er woedt een oorlog om je denken. Neem je gedachten daarom krijgsgevangen (2 Kor. 10:5).”
Dat ‘krijgsgevangen maken van je gedachten’ en het vervangen van die gedachten met waarheid, verandert je brein: je begint nieuwe en gezonde ‘vestingen’ in je denken te bouwen. In de neurologie wordt dat neurogenese genoemd. “Het zijn een soort snelwegen in je brein die je kunt laten vervallen door ze niet te gebruiken. Door nieuwe gedachten aan te leren, leg je nieuwe paden aan in je brein. En als je die gedachten vaker gebruikt, ontwikkelen de paden zich tot bredere (snel)wegen: Je denkt die gedachten sneller en makkelijker.” Dit is letterlijk het spreekwoord ‘waar je aandacht aan geeft, groeit.’
- Doe het niet alleen.
We hebben elkaar zo nodig om sterk te staan. Zoek een veilige kerk, veilige mensen om verantwoording naar elkaar af te leggen. Dit voorkomt vrijblijvendheid en schijnheiligheid.
Via de site van Angela’s coachpraktijk kun je meer lezen over haar werk. Reageren kan via haar e-mailadres.