Een rabbijn uit de eerste eeuw zei ooit; “Een niet-geinterpreteerde droom is een ongeopende brief.” Stel je voor dat de Schepper-God je een brief had gestuurd – een bericht dat je vraag beantwoordde, je een visie voor de toekomst gaf of enig inzicht gaf in je huidige situatie. Maar het ligt daar in de brievenbus, ongeopend en ongelezen, terwijl je nog steeds gefrustreerd bidt, je afvragend waarom God niet heeft gesproken…
Tekst: God Converstations
Het lijkt erop dat dit geen nieuw scenario is. Velen die ons voorgingen hadden hetzelfde probleem: waarom klaag je dat God niet spreekt? Vraagt de schrijver van Job; ‘Hij spreekt wel, nu op de ene manier, dan op de andere. Hij spreekt in een droom of een visioen van de nacht… maar je merkt het niet’ (van Job 33:13-15).
O, wat een ironie! God heeft misschien gesproken, maar we hebben het niet opgemerkt. We zitten hier teleurgesteld en onwetend, terwijl God zijn antwoord al heeft gestuurd.
Dus waarom zouden we het niet merken?
Een deel van de reden is dat onze westerse cultuur ons heeft misleid door te denken dat God tegenwoordig niet in dromen spreekt. Het was misschien wel zijn meest populaire manier van communiceren in het verleden, maar we hebben geleerd dat het niet langer geldig is.
Er is nog een andere reden. Een deel ervan is dat we de taal die dromen gebruiken niet hebben geleerd. Meestal spreken dromen in beelden, metaforen en symbolen, een taal die aanvankelijk onbekend en zelfs bizar lijkt.
Maar de waarheid is dat we de hele tijd symbolen gebruiken. Een gekleurd licht geeft aan waar onze auto’s moeten stoppen. Een rood kruis geeft de plaats voor medische hulp aan. Een handgebaar geeft vrede door. Ze doen dit effectief – allemaal zonder woorden. Symbolen zijn een universele taal die communicatiebarrières overstijgt. Als je eenmaal begrijpt hoe beeldtalen werken, zul je beginnen te beseffen dat een foto echt meer zegt dan duizend woorden.
Hier zijn vijf stappen die je moet nemen om de taal van je dromen te begrijpen. Ze zijn opgesteld als vragen om u door het proces te leiden:
- De setting: wat gebeurt er op dit moment in mijn leven?
De eerste vraag die we bij elke droom moeten stellen, is; ‘Wat is de setting van mijn leven?’ Dit is essentieel om de boodschap van de droom te begrijpen. Vraag: Wat is er onlangs gebeurd? Wat zit er in mijn hoofd? God spreekt om onze vragen en behoeften te beantwoorden, dus we moeten de droom filteren door de context van onze huidige situatie.
Deze zelfde vraag kan gesteld worden bij natuurlijke dromen. Vaak weerspiegelt de droom een recent dilemma of trigger die een belangrijk probleem naar voren brengt.
- De gevoelens: wat is de emotie van mijn droom?
De schoonheid van dromen is dat het het vermogen heeft om je emotie te beïnvloeden. Ze kunnen ons intellect omzeilen en dingen onthullen die we moeilijk kunnen zien of begrijpen met onze bewuste redenering. De droom neemt je vaak mee naar een scène en je emotionele reactie erop geeft een indicatie van de boodschap.
Dus hoe je je voelde tijdens de droom zal een belangrijke sleutel zijn. Vraag, hoe voelde ik me in de droom? Was ik blij, verdrietig, hoopvol, angstig. Zijn je gevoelens in de droom veranderd? Heb je iets verdrietigs gezien maar voel je je toch blij. Was je vol hoop of was je ontmoedigd?
- De symbolen: wat betekenen de symbolen voor mij?
De derde vraag die je moet stellen is; “Wat betekenen deze symbolen voor de dromer?” Dromen en visioenen spreken een symbolische taal. Ze gebruiken afbeeldingen in plaats van woorden.
Je droom kan verschillende objecten bevatten, zoals gebouwen, dieren en mensen. Denk na over de verschillende elementen van de droom. Vraag wat ze voor jou symboliseren.
Symbolen zijn vaak uniek voor de dromer, dus wat een symbool voor de ene persoon betekent, is voor de ander anders. Dit is de reden waarom ‘droomwoordenboeken’ beperkt zijn in hun vermogen om te helpen. Een hond die in je droom verschijnt, kan bijvoorbeeld troost en gezelschap vertegenwoordigen als je er een als gezinshuisdier hebt. Maar voor iemand die geen genegenheid heeft voor honden, kunnen ze een bedreiging vormen.
- De test: is de droom van God?
Het is duidelijk dat niet alle dromen van God zijn, op dezelfde manier zijn alle gedachten niet van God! De meeste dromen zijn natuurlijk – een product van ons onderbewustzijn. Dit is de reden waarom counselors en psychologen zijn opgeleid om te begrijpen hoe ze in therapie kunnen worden gebruikt. We testen de bron van onze dromen op dezelfde manier waarop we onze ervaringen met God-spreken in onze wakkere uren testen. Niet elke ‘openbaring’ is van God (1 Johannes 4:1).
De belangrijkste vraag die je moet stellen is: Zou God dit zeggen? Komt het overeen met zijn karakter en aard die het meest perfect in Jezus worden gezien? Brengt het de ‘vrucht van de Geest’ voort – hoop, vreugde, vrede, liefde, vrijheid? Onthoud dat de stem die we via de Geest horen de voortdurende stem van Jezus is en dus consistent zal zijn met zijn leringen en daden in de Schrift. We moeten ook onze ervaringen in de gemeenschap testen (Lees in Engels: 3 tips om een God-droom te herkennen).
- Het antwoord: Hoe vraagt de droom me om te reageren?
De meeste dromen vragen om een soort reactie. Terugkerende dromen komen wanneer we er niet op reageren. Als de droom van God komt, zal er altijd enige wijsheid zijn om over na te denken, veranderingen aan te brengen of een nieuwe richting in te slaan. Vraag jezelf af, wat zegt de droom mij te doen? Is er iets waar ik me bewust van moet worden? Is er een mentaliteit die ik moet veranderen?
Wil jij hier meer over leren? In Nederland biedt Matthew Helland speciale cursussen aan om Gods stem te verstaan, onder andere door dromen. Klik hier voor meer informatie.