Archeologen denken dat ze in Turkije de grootste ondergrondse stad ter wereld hebben gevonden. Deze werd mogelijk gebruikt om vervolgde christenen te verbergen. De ontdekking in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije, werd eerder deze maand voor het eerst gemeld. Dat meldt The Western Journal.
Het nieuws werd aanvankelijk gemeld door het door de Turkse overheid gerunde Anadolu Agency. Vervolgens stond het in een artikel gepubliceerd in de Turkse krant Daily Sabah.
Volgens het Anadolu Agency werden artefacten uit de tweede en derde eeuw na Christus gevonden “in een ondergrondse stad met gebedshuizen, silo’s, waterputten en gangen”. De Jerusalem Post merkte op dat de onderzoekers die het opgraven, geloven dat het de grootste ondergrondse stad ter wereld zou kunnen zijn.
Historische betekenis
De stad lag in de wijk Midyat, al bekend om zijn rijke, historische betekenis. “Midyat is bijna een openluchtmuseum is met zijn geschiedenis en cultuur. De stad biedt een historische sfeer aan zijn bezoekers met stenen huizen, herbergen, moskeeën, kerken en kloosters die duizenden jaren oud zijn”, deelde het Anadolu Agency.
Tijdens een project om de huizen in de wijk schoon te maken en te conserveren, werd twee jaar geleden een grot ontdekt. Deze leidde naar de ondergrondse stad.
“Nadat was vastgesteld dat de grot een doorgang is naar verschillende plaatsen met gangen, werden graafwerken gelanceerd om de ondergrondse stad op te graven.” Dat meldde het Anadolu Agency.
De stad wordt “Matiate” genoemd. Hoewel de archeologische vondst niet de enige plaats is die in Turkije is opgegraven, zeggen de autoriteiten dat deze anders is.
Schuilplaats
“Matiate wordt al 1900 jaar ononderbroken gebruikt”, vertelde Gani Tarkan, directeur van het Mardin Museum. Hij leidt de opgravingen in Matiate. “Het werd eerst gebouwd als schuilplaats of ontsnappingsgebied. Zoals bekend was, was het christendom in de tweede eeuw geen officiële religie’, zei hij.
“Families en groepen die het christendom aanvaardden, zochten over het algemeen hun toevlucht in ondergrondse steden om te ontsnappen aan de vervolging van Rome. Of ze vormden een nieuwe ondergrondse stad.
Mogelijk was de ondergrondse stad Midyat een van de woonruimtes die voor dit doel werden gebouwd. Het is een gebied waar we schatten dat er minstens 60.000-70.000 mensen ondergronds leefden.” De opgraving van Matiate zal zich nu uitbreiden naar het hele Midyat-district.
Wereldwijde impact
Tarkan vertelde de Turkse staatsomroep TRT World dat de implicaties van het opgraven van de plek enorm zijn. “Tot nu toe hebben we er slechts 3 procent van opgegraven”, zei hij. “Als dit allemaal wordt onthuld, zal dit echt een ondergrondse stad zijn die een wereldwijde impact zal hebben.”
Belangrijke herinnering
Het is ook een belangrijke herinnering aan hoe christenen vervolging hebben overleefd, zelfs in de donkerste tijden. Ja, we hebben nu te maken met tegenwind in de Verenigde Staten en het Westen – en in tal van landen worden gelovigen geconfronteerd met zware juridische straffen voor hun geloof.
Maar christenen hebben volgehouden. Waar geloof is, is een wil en een weg – genoeg, zo lijkt het, om een ondergrondse stad te bouwen die tienduizenden gelovigen zou kunnen huisvesten.
Deze christenen waren bereid het bovengrondse leven op te geven voor leven na de dood. Laat dat een les zijn voor ons allemaal.
Lees hier het originele artikel.