Voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vertelt in een weekend essay op UnHerd dat zij het christendom heeft omarmd. Ayaan groeide op in Somalië onder de invloed van de Moslimbroederschap. Ze hing daardoor ook zelf een strenge interpretatie van de Islam aan. Diepe angst bleek de belangrijkste motivatie voor haar geloofsovertuiging die van haar en vele jongeren met haar ook religieuze activisten maakte. Maar langzaam veranderde ze van een fanatieke moslima die ongelovigen en vooral Joden verafschuwde en vervloekte, naar een vrouw die in het christendom alles vond wat zij en de wereld nodig heeft.
De aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten hadden grote impact op Ayaan. Ze woonde toen in Nederland en veroordeelde de terreurdaden publiekelijk. Haar eigen geloof kwam ook door de terreurdaden onder druk te staan. Toen ze een jaar later een atheïstisch pleidooi genaam Why I Am Not a Christian onder ogen kreeg, kon ze zich eindelijk ontworstelen aan de beklemmende greep die religie op haar had. Atheïsme was voor haar een bevrijding, een bevrijding van angst voor de wraak van God en de hel.
Verandering
Twintig jaar lang hield Ayaan vast aan haar atheïstische overtuiging. Ze was actief als mensenrechtenactiviste en lid van de Tweede Kamer en ze schreef diverse boeken. Herhaaldelijk haalde ze hierbij flink uit naar de Islam. Dit leverde haar vele doodsbedreigingen op en ze werd in Nederland streng beveiligd. In 2007 vertrok ze naar de Verenigde Staten, waar ze een organisatie voor vrouwenrechten oprichtte en werkt voor verschillende universiteiten. Hier kreeg ze waardering voor de Joods-christelijke waarden die de basis vormen van de Westerse beschaving. Ook zag ze in dat deze waarden en de christelijke geloofsovertuiging de enige hoop vormen op het afweren van alle bedreigingen die op ons afkomen en op innerlijke vrede.
“Er is een betere manier om om te gaan met de uitdagingen van het bestaan dan de Islam of ongeloof konden bieden.”
“Ik had nooit gedacht dat ik, bijna een eeuw nadat Why I Am Not a Christian werd gepubliceerd, me gedreven zou voelen om een essay te schrijven met een totaal tegenovergestelde titel”, zo begint Ayaan haar essay. “Natuurlijk heb ik nog veel te leren over het christendom. En ik ontdek iedere zondag in de kerk een beetje meer. Maar door mijn eigen lange reis door een woestijn van angst en onzekerheid heb ik inmiddels al ontdekt dat er een betere manier is om om te gaan met de uitdagingen van het bestaan dan de Islam of ongeloof konden bieden.”
“Wanneer mensen kiezen om niet in God te geloven, dan geloven ze vervolgens niet in niets, maar zijn in staat om in alles te geloven.”
Ayaan noemt met name de toestand in de wereld als reden voor het omarmen van het christelijk geloof. De Westerse wereld wordt bedreid door krachten van buitenaf, denk aan China en Rusland, maar ook door krachten van binnenuit. Het is volgens haar het afkeren van Joods-christelijke waarden dat vreet aan de basis van onze beschaving. Door het afbrokkelen van geloof is er volgens Ayaan een vacuüm ontstaan dat nu opgevuld wordt met quasi-religieuze dogma. Politieke stromingen en ideeën vormen nieuwe religies als het ware die de ontwrichte massa’s meesleuren. De volgende uitspraak van G.K. Chesterton is volgens Ayaan een profetie geworden: “Wanneer mensen kiezen om niet in God te geloven, dan geloven ze vervolgens niet in niets, maar zijn in staat om in alles te geloven.”
Betekenis
Naast politieke ideologiën ziet Ayaan dat mensen in de Westerse wereld zich ook keren tot zaken als New Age om de leegte die de kerk achterliet te vullen. Maar het christendom heeft volgens haar juist iets betekenisvols te bieden. “Gelukkig hoef je niet te zoeken naar een New Age-brouwsel van medicatie en mindfullness om betekenis te vinden. Het christendom heeft het allemaal.” Zelf vond ze het leven zonder enige geestelijk troost ondragelijk en vond ze betekenis en een doel in het christelijke geloof.
Het essay van Ayaan is een getuigenis maar ook een sterk pleidooi voor het bieden van inhoud en betekenis door het geloof. Al in haar jeugd onder de Moslimbroederschap zag ze de kracht van een verenigend verhaal, de kracht om mensen aan te trekken, actief te betrekken en te mobiliseren. Als Westerse beschaving moeten we terug naar ons verhaal, naar het fundament van de Bijbel, en van daaruit iets betekenisvols bieden om de erosie van onze beschaving te stoppen.
“We kunnen geen weerstand bieden … zolang we niet aan onze bevolkingen kunnen uitleggen waarom het belangrijk is dat we dit doen.”
Ayaan schrijft: “In dit nihilistische vacuüm wordt de uitdaging die voor ons ligt een beschavingsgerelateerde uitdaging. We kunnen geen weerstand bieden aan China, Rusland en Iran zolang we niet aan onze bevolkingen kunnen uitleggen waarom het belangrijk is dat we dit doen. We kunnen woke-ideologieën (denk aan LHBTQ-activisme) niet bevechten zolang we de beschaving, die deze ideologieën vast van plan zijn te vernietigen, niet kunnen beschermen. En we kunnen Islam niet tegengaan met slechts seculiere middelen. Om de hoofden en harten te winnen van Moslims hier in het Westen moeten we hen meer bieden dan videos op TikTok.”
Lees Ayaans volledige essay hier: https://unherd.com/2023/11/why-i-am-now-a-christian/