Bert en Bianca Vlasman uit Katwijk vieren nu vier jaar het Loofhuttenfeest. Ze beseften dat dit niet enkel voor de Joden is, waardoor ze het nu elk jaar groter vieren. “Het mooie van het Loofhuttenfeest is dat God een afspraakje met ons wil hebben. Het is als een date met God, waarbij Hij zegt: ‘Ik kom onder jullie wonen.’” Bert vertelt over het belang van het Loofhuttenfeest en hoe ze dit in hun huis vieren.
Sinds Bert de sabbat ging vieren, zo’n zeven jaar geleden, kwam hij er al snel achter dat ook het Loofhuttenfeest een belangrijk feest is. “Je kunt deze feesten snel ‘joodse feesten’ noemen, maar in Leviticus 23 worden ze ‘Feesten van de Heer’ genoemd. Het beperkt zich niet alleen tot de Joden, maar het is een Bijbels feest.”
Bert vertelt dat het Hebreeuwse woord voor deze feesten ‘Moadiem’ is, dat in brede zin ‘afspraak’ of zelfs ‘date’ betekent. “God wil een date met ons en heeft dat zo afgestemd. Juist die speciale feesten, zijn momenten dat God een extra speciaal moment met ons wil.”
Gebedsverhoringen
De voorjaarsfeesten, zoals Pesach, Pinksteren (dat is het wekenfeest), zijn feesten die vervuld zijn door de Here Jezus. De najaarsfeesten zoals het Loofhuttenfeest en YomKippoer en Bazuinenfeest zijn feesten die gaan over wat nog moet komen. “Het Loofhuttenfeest is een feest waarbij God zegt: ik kom bij jullie ‘tabernakelen’, ofwel; ik kom onder jullie wonen.”
“We ervaren echt dat God werkelijk in de tent komt, terwijl we het vieren. Vorig jaar hebben we prachtige gebedsverhoringen meegemaakt. Daarbij is zo’n feest een soort ‘repeteren’, waarbij God zegt: ga maar vast oefenen hoe het is dat Ik bij jullie ben. In Johannes 1 staat: ‘Het Woord, Jezus, heeft onder ons gewoond.’ Dat wonen betekent letterlijk ‘tabernakelen’.”
Volmaaktheid
Bert vindt het bijzonder dat het Loofhuttenfeest acht dagen duurt. Waar zeven dagen voor volmaaktheid staat, betekent acht dagen ‘meer dan volmaaktheid, voleinding, eeuwigheid der eeuwigheden. Tijdens het Loofhuttenfeest draagt God ook op dat mensen verplicht blij zijn.
Hij vertelt hoe het er in de praktijk uit ziet dat ze dit vieren. “We begonnen vier jaar geleden, toen mijn vrouw zei: ‘Het zou leuk zijn om ook een loofhutje te hebben in huis.’ Toen heb ik haar verrast door een tentje boven de tafel te maken, met vier palen eromheen.”
“Vervolgens hebben we deze loofhut elk jaar een beetje groter gemaakt. Dit jaar beslaat de loofhut de halve woonkamer. Mijn vrouw kookt elke avond uitgebreid en op sommige avonden hebben we meer dan tien gasten.”
“Het is zo leuk. We beginnen eerst met het avondmaal, waarbij we brood en wijn nemen. Vervolgens gaan we gezellig met elkaar eten, en delen we samen wat God in onze levens doet. We hebben ook extreem veel gelachen. Want God doet ook veel grappige dingen.”
Grappig
Hij noemt een voorbeeld. “Ik ging eens naar een bijeenkomst van de Hells Angels waar een irritant harde housemuziek opstond. Ik werd er niet goed van. Toen zei ik tegen mijn maat: weet je wat, ik ga keihard de naam van Jezus roepen. Dus ik spande mezelf in en met mijn harde stem riep ik keihard. Precies op dat moment viel de muziek stil. Dus de hele groep hoorde mij hard roepen. Je zag al de koppies van de mensen zich omdraaien naar mij. Dat vond ik humor van God.”
Aan tafel wordt er ook gezongen en gebeden. “Je ervaart God op een bijzondere manier. Deze dagen heeft God apart gezet en als je erbij stil staat, dan is Hij er heel nadrukkelijk. Dat is heel mooi.”
“In Jesaja 4 vers 5-6 staat ook beschreven over de toekomst dat de HEERE boven de berg Sion letterlijk een ‘Loofhut’ gaat maken. Het is een prachtige vooruitblik op wat komen gaat, terwijl we ondertussen genieten van de overvloed aan eten die God geeft.”
Terwijl de avonden al redelijk volgeboekt zitten, is er zondag nog plek, benadrukt Bert Vlasman.