Christelijke identiteits-, ICR paard & life coach Bertine Martens houdt ervan om vrouwen te helpen groeien in hun persoonlijke leven en in hun leven met God. Door haar coaching helpt ze vrouwen tot rust in intimiteit met God te komen en helpt ze hen hun identiteit te vinden om krachtig uit te stappen in wat God voor hen heeft. Nadat ze de christelijke post HBO-opleiding Paard- & Lifecoaching aan de Academie voor Paard- & Lifecoaching afrondde, heeft ze haar coaching uitgebreid tot paardencoaching. Paardencoaching is iets waar je steeds meer over hoort in Nederland. Bertine vertelt over hoe ze als christelijke coach paardencoaching als een kado van God ziet en hoe ze met behulp van het paard en christelijke principes ervan geniet vrouwen te helpen verder te komen in hun persoonlijke leven.
- Wat is het verschil tussen ‘gewone’ christelijke coaching en paardencoaching?
“Om deze vraag te beantwoorden zou ik eerst willen uitleggen wat het verschil is tussen therapie en coaching. Bij therapie gaat het meestal om het verwerken van het verleden door te praten. Bij coaching gaat het meer om het nu en de toekomst waarbij ook dingen uit het verleden omhoog kunnen komen. De coachee wil met een aantal concrete doelen aan de slag. De coach helpt om dat SMART te maken. Het kan om een heel praktisch doel gaan zoals een nieuwe baan vinden of om een houdingsverandering gaan, bijvoorbeeld om zekerder van jezelf te zijn of je talenten en ook zo over te komen.
Wat ik zo mooi vind aan de Lifecoaching en Paardencoaching die ik geef, is dat het zo ervaringsgericht is. De coachee gaat meteen aan de bak. Het is de coachees’ leerproces waarbij ik help. In de Lifecoaching en Paardencoaching gaat het niet om het praten. Een goede coach weet goede vragen te stellen op het juiste moment met de juiste intonatie zodat de coachee verder komt in de doelen waarmee die aan de slag wil. Maar we praten niet alleen, we doen allerlei interventies, zoals oefeningen en modellen met platen op de grond, om iets uit te beelden, waardoor de inzichten en verandering komen. De coachee ervaart het.
Eigenlijk begint het coachproces al wanneer de coachee het intakeformulier invult. Dan wordt het proces al in werking gezet. In de Lifecoaching die ik doe kan ik bijna dezelfde modellen en oefeningen inzetten als bij de Paardencoaching zodat de Lifecoaching ook heel ervaringsgericht is en shifts in het denken en leven te wegen brengen.
Maar mijn ervaring is dat Paardencoaching veel sneller resultaat brengt door de inzichten en ervaring die de omgang het Paard erbij geeft. Je bent immers met het paard bezig en doet daar oefeningen of modellen mee. De Coach samen met het paard, maakt dat de coachee veel sneller tot zijn doel kan komen dan met alleen Life coaching.
Eigenlijk heeft iemand dan twee coaches. Een paard is een supergevoelig dier. Ze leven in kuddes en zijn vluchtdieren, ze scannen in het wild constant de omgeving of er niet een roofdier is wat hun zou kunnen op eten. Daarom kunnen ze bij mensen ook heel goed een ademcheck doen. Hoe is het met je spanning in de spieren, sta je op spanning om me aan te vallen, en me op te eten? Is er iemand bang? Waar moet ik bang voor zijn? Of is iemand ontspannen. Zo is een paard bezig.
Ze willen weten waar ze aan toe zijn, ben ik degene die leiderschap moet nemen of ga jij leiderschap over mij nemen? Ben jij veilig? zodat we uiteindelijk allemaal veilig zijn. Ze zijn erop gericht om met de kudde te kunnen vluchten. Dus ieder in die kudde moet sterk zijn om mee te kunnen komen. En als dat niet zo is, dan dient dat gefikst te worden. Jij dus ook, want jij bent dan deel van de kudde.
Zo kom je met de paarden coaching veel sneller tot inzicht, omdat een paard heel snel dingen oppakt .”
Je kunt dat zien aan verschillende interventies die een paard doet, bijvoorbeeld: hij kan gaan gapen, weglopen, met de kont naar je toe gaan staan of heel dicht bij iemand gaan staan of gaan scrapen over de grond. Ook kijk ik naar de coachvraag van de coachee. Sluit wat het paard doet daarbij aan? Samen met de coachee puzzel ik. Natuurlijk weet ik wat een aantal van die interventies kunnen betekenen en help ik de coachee ontdekken door vragen te stellen wat die daar mee kan. Zo kom je met de paarden coaching veel sneller tot inzicht, omdat een paard heel snel dingen oppakt en door heeft wat er nou echt speelt, waar het op vast zit. Ik luister naar de Heilige Geest en ik zie heel gauw aan iemand iets, wat er speelt. Dat check ik met de Heer en met de persoon. Een paard liegt echter niet en dingen die ik niet oppak kan het paard weer haarfijn aanvoelen en oppakken. Daarnaast kan een paard goede nieuwe ervaringen geven en bijvoorbeeld helpen om vaardigheden zoals grenzen stellen en herkennen oefenen. Ik heb wel eens een paard gehad dat legde zijn hoofd op mijn schouder in mijn nek en wat doet dat dan met je en waarom doet het paard dat? Of een paard legt zijn voor hoofd helemaal over je borst naar je buik of een paard loopt weg en gaat met zijn kont naar je toestaan. Waar kan dat op duiden? Voel je je afgewezen ja of nee, er zijn allerlei dingen die iets kunnen zeggen en waar je dan mee aan de slag kan gaan.”
2. Kun je iets vertellen over jouw ervaringen met paardencoaching, hoe zie je dat het cliënten helpt?
“Ik verbaas me elke keer weer over wat de paardencoaching de coachees oplevert. Ik sta ervan te kijken en geniet om te zien dat ze van AHA momenten hebben van ontdekken en inzicht krijgen. Hoe ze in beweging komen in wat ze voor ogen hadden om naar toe te werken. En ook een volgende sessie al vertellen dat ze zich bijvoorbeeld helemaal anders voelen of keuzes hebben gemaakt die eerder niet lukten. Of ze hebben door waardoor hun collega’s op een bepaalde manier op hun leiderschap reageren. Niet meer onzeker zijn of nu wel een gesprek aan te gaan wat ze eerder niet durfden.
Ik had een dame die uit best een heel heftige ingewikkelde situatie aan het komen was. Ik zag hoe ze door de sessies heen groeide in zelfverzekerdheid, wat ook een thema voor haar was om aan te werken. Ze wilde heel graag dat in haar leven bepaalde mensen iets voor haar deden wat nu eindelijk gebeurde en hoe ze een heel moeilijk gesprek aan ging, is super om te zien. Ze kon “haar moeten” loslaten waardoor wat vastzat nu in beweging kwam. En hoe blij zij achteraf was, is zo tof. (Artikel gaat verder onder foto.)
Mijn eigen ervaring tijdens de opleiding en in het coachtraject dat we daarvoor zelf moesten ervaren, is dat er bepaalde oefeningen zijn die in een keer een inzicht kunnen geven en een knopje omzetten. Er zijn heel veel mensen die moeite hebben met grenzen aan geven of zelfs te herkennen wat hun grenzen zijn en waar hun verantwoordelijkheid ligt en die van de ander. Daar heb ik wat oefeningen voor, waardoor je dan ineens door kan hebben “deze verantwoordelijkheid is niet voor mij, maar voor de ander.” In dit geval van het paard en dat was voor mij zo’n eyeopener. Het heeft mijn leven veranderd en manier waarop ik nu kijk naar verantwoordelijkheid en grenzen.
En de reacties die ik van de coachees krijg zijn: “Ik voel me compleet anders, ik voel me zelfverzekerder, ik durf nu wel: “te spreken in het openbaar of iemand aan te spreken, een gesprek aan te gaan, etc.”, Ook zag bij iemand dat ze nu heel anders en veel sterker overkwam, dat mensen niet zomaar profijt meer van haar trekken maar rekening met haar houden om dat zij gewoon staat voor wie ze is en niet meer onzeker is over bepaalde kwaliteiten en vaardigheden die ze heeft.”
3. Hoe zie je paardencoaching in de context van het geloof?
“Ik werk samen met Heilige Geest, samen met het paard en samen met de coachee. God weet wat de coachee verder helpt en wat die nodig heeft. Hij kan mijn dat influisteren, me indrukken geven, een Bijbeltekst vooraf of en vraag van “vraag nu dit”. Of er is me iets in de intake verteld en ineens krijg ik het inzicht “oh maar daar zit het op vast”. De Heer kan dat aan mij laten weten, maar Hij kan dat ook door het paard doen. De Paardencoaching samen met God maakt dat je kan bidden, maar ik help ook mensen die God nog niet kennen en daar geeft Hij me juist indrukken of ideeën die de ander verder helpen.
God heeft paarden zo supermooi en gevoelig gemaakt dat ze ideale medecoaches zijn. Ze kunnen op 3 niveaus helpen zijn op het vlak van gedrag, vaak met betrekking tot grenzen, op het intrapsychische niveau doordat ze spiegelen (dus nadoen wat ze bij de coachee ‘proeven’ aan wat er bij die persoon leeft en systemisch. Een paard kan aanvoelen hoe je je verhoudt tot het gezin waaruit je komt en dat is geen hocus pocus. Het komt omdat het paard ruikt, proeft, ziet, voelt hoe jij reageert qua spierspanning, ademhaling, gevoel, uitdrukking op een bepaald persoon of situatie.
4. Kun je een getuigenis delen over hoe God werkt tijdens paardencoaching?
“Ik zat met een coachee naar een paard te kijken en door de houding van het paard kwamen we op een hele diepe kernleugen. Ik zag nog een parallel met iets wat in de intake gedeeld was en stelde voor om dit bij God te brengen, in een gebed de kracht ervan te breken en de coachee te laten vragen naar wat Gods waarheid en overtuiging was over deze situatie. De keer erna waren heel veel dingen rondom deze persoon gaan veranderen waardoor ze ontspannener was, lekker in haar vel zat en er minder op haar bordje qua verantwoordelijkheden kwam.”
5. Wat zou je de lezers mee willen geven over jouw specifieke paardencoaching?
Er zijn altijd dingen waar je tegenaan loopt in het leven. Altijd dingen voor verbetering mogelijk, om angsten te overwinnen en misschien denk je nou ik ben nou eenmaal zo, of ik heb het al zo lang… Mijn team of gezin kan ook wel wat beter functioneren. Het kan een vraag zijn, een dilemma, een probleem of een thema. Ik gun je zo om verder te komen dan waar je nu bent. In je leiderschap, in je persoonlijke leven, gezin, werkleven, bedrijf of onderneming en bestemming.
Wil je weten of Lifecoaching (ervaringsgericht maar zonder paard) of Paardencoaching iets voor jou kan betekenen stuur een e-mailtje naar [email protected] met je telefoonnummer en ik bel je z.s.m. terug om jouw vragen te beantwoorden. En volg me op https://www.instagram.com/bertinemartens/ .
Lees hier ook een eerder artikel op Revive over het coachingswerk van Bertine.