De grote onrust in de wereld als gevolg van de coronacrisis , de toenemende polarisatie tussen religieus rechts en links, en de massale protesten in Amerika , brengt veel christelijke leiders tot het besef dat er iets móet gebeuren. Onder de naam ‘Return’ is er daarom vanuit Amerika tien dagen bidden en vasten georganiseerd. Dit zal zijn van 18 tot 28 september. Inmiddels is het ook in Nederland breed opgepakt, vertelt de Nederlandse organisator Jack van der Tang verheugd. “Het is massaal opgepakt, vele bedieningen doen mee, maar ook Kamerleden als Kees van der Staaij en Eppo Bruins.” Hij vertelt wat er in Nederland op het programma staat.
Van der Tang van de stichting ‘Pillar of Fire’ heeft veel internationale contacten, waaronder met het team van Johathan Cahn, die ‘The Return’ heeft geinitieerd. Deze connectie zorgde ervoor dat Van der Tang samen met Cees Vork besloot om ook in Nederland op te staan. Hij vertelt hoe het uiteindelijk tot stand kwam.
“De situatie in Amerika is dermate urgent, dat men zei: ‘Als we ons nu niet verootmoedigen, dan is er geen kans meer.’ Deze beweging verspreidde zich ook naar andere delen van de wereld. Toen voelde ik aan dat het ook voor ons land urgent is. Het klikte. Er is ook in Nederland een heleboel gaande.”
In elke kerk zitten mensen die óf volledig meegaan met de samenzweringstheorieën, of juist enorm bang zijn, of volledig achter de overheidsmaatregelen staan, of er tussenin zitten.”
“We geloven als kernteam dat er ook in Nederland veel niet goed gaat. Je ziet dat de coronacrisis veel aan het licht brengt. Er is een grote verdeeldheid ontstaan, echt een enórme verdeeldheid. In elke kerk zitten mensen die óf volledig meegaan met de samenzweringstheorieën, of juist enorm bang zijn, of volledig achter de overheidsmaatregelen staan, of er tussenin zitten.”
Zingen
“Ik hoorde laatst een dominee zeggen: ‘Jack, als ik laat zingen in de kerk dan komt de ene helft niet, als ik niet laat zingen in de kerk dan komt de andere helft niet.’”
“In onze eigen gemeente zeg ik regelmatig: ‘We gaan niet discussiëren, want de duivel lacht zich rot.’ Natuurlijk geloof ik dat er wel wat aan de hand is in de wereld, maar als het ons enkel uit elkaar drijft, schieten we er niets mee op.” Andere grote noodzaken ziet Jack rondom thema’s als o.a. abortus en Israël.
Van der Tang signaleert dat er enorm veel Nederlandse organisaties aanhaken met het Bidden en Vasten. Hij somt er wat op. “Stichting Opwekking, Rafaël Nederland, de Betteld, stichting Presence, Jaap Dieleman, Herman Boon, Hans Maat van het Evangelisch Werkverband, Harvest Fields International en ook Kamerleden Eppo Bruins en Kees van der Staaij. Het is overweldigend wat er gaande is. Er zijn ook veel particuliere christenen die meedoen.”
Bijzonder tijdframe
Ook valt de bidden en vasten-week in een zeer bijzonder tijdframe, vertelt Van der Tang. “Het begint op de achttiende in de avond, tijdens de start van het Bijbelse feest ‘Yom Teruah’. Dit is een feest waarbij er op de sjofar wordt geblazen en er waarschuwingen komen voor het volk. Vervolgens komt er een tijd van ‘de ontzagwekkende dagen’, waarbij mensen geconfronteerd worden voor persoonlijke en nationale zonden. Vervolgens komt er ‘Yom Kipur’ tot de laatste dag van het vasten, 28 september. Tijdens dit feest wordt er gevraagd om vergeving. Het is mooi dat het vasten tijdens deze dagen gepland staat.”
Een belangrijk moment in Nederland is zaterdag 26 september – deze dag wordt ‘de dag van inkeer’ genoemd. Er is dan een groot programma opgesteld. Via een livestream begint de organisatie met gebed in Den Haag. Daarna zal er in Nederland op vele plaatsen voorbede zijn voor ons land.
“Vervolgens is er in de avond een groot programma in de grote conferentie zaal van De Betteld. De avond wordt gecoördineerd door Gerhard Hobelman. Wim Hoddenbagh en Peter en Carin van Essen zijn ook betrokken. Het zal twee uur lang een verootmoedigingsdienst zijn.”
Voortouw
“Het is bijzonder dat Nederland hier vergeleken met andere Europese landen echt het voortouw in neemt. In veel niet-Europese landen wordt het flink opgepakt, maar in Europa minder. Behalve in Nederland.”
“Er is geprofeteerd dat Nederland de deur gaat zijn naar andere landen in Europa. Dit soort events kunnen daar een voorbode voor zijn. Het is daarbij bijzonder dat het niet een soort Amerikaans concept is, maar dat we er onze eigen, Nederlandse draai aan geven.”