In het afgelopen weekend zijn social media accounts van Donald Trump, Sidney Powell en talloze andere conservatieve leiders offline gehaald. Daarnaast is het conservatieve social mediaplatform Parler verbannen van hostingservice Amazon. Aanleiding was de druk die werd opgevoerd op deze bedrijven, na de bestorming van het Capitool in Washington DC.
Volgens een e-mail van BuzzFeed News kon platform Parler naar verluidt de toename van gewelddadige inhoud, die in strijd is met de gebruikersovereenkomst van Amazon Web Services (AWS), niet goed beheren.
Het AWS Trust and Safety-team heeft Parler Chief Policy Officer Amy Peikoff laten weten dat het platform niet naar behoren voldeed aan de servicevoorwaarden.
“Onlangs hebben we een gestage toename gezien van deze gewelddadige inhoud op uw website, die allemaal in strijd is met onze voorwaarden”, luidt de e-mail. “Het is duidelijk dat Parler niet in staat is om te voldoen aan de servicevoorwaarden van AWS.”
Bovendien tweette de groep Amazon Employees for Climate Justice dat “Amazon Parler-diensten weigert totdat het berichten verwijdert die aanzetten tot geweld, ook bij de presidentiële inauguratie.”
Gecoördineerde aanval
John Matze, CEO van Parler, zei in een verklaring dat “het mogelijk is dat Parler een week lang niet beschikbaar zal zijn op internet terwijl we vanaf nul opnieuw opbouwen.”
“Dit was een gecoördineerde aanval van de technische reuzen om de concurrentie op de markt te doden”, schreef hij. “We waren te snel te succesvol.”
Internetcensuur
De internetcensuur – die een grote groep conservatieven monddood maakt – stuit op veel verzet. Ook in Nederland is het debat erover opgelaaid. CU-leider Gert-Jan Segers vraagt zich op Twitter af of dit consequent is, aangezien dictators uit Iran nog wel vrij hun gang kunnen gaan.
Ook onder Nederlandse christenen zijn er gevolgen van internetcensuur. Zo is boekenschrijver en ‘Jezus-fan’ Peter Scheele verbannen van LinkedIn na kritische schrijfsels over vermeende verkiezingsfraude in de VS.