Open Doors vermeldt in haar jaarverslag dat er in 2022 meer christenen zijn vervolgd dan voorheen, vooral in Afrikaanse landen. Tegelijkertijd heeft Open Doors in 2022 ook meer vervolgde christenen bemoedigd. Gerard Wilts van Open Doors vertelt er in het programma Uitgelicht! Van Family7 meer over.
“Als je naar de jaarverslagen van de afgelopen jaren kijkt, zie je een heel duidelijke ontwikkeling van dat steeds meer christenen vervolgd worden. In 2020 ging het om 302 miljoen christenen. Inmiddels gaat het om 360 miljoen. Het heeft natuurlijk te maken met tegenwerking van overheden en ook de aandacht voor het Christendom neemt toe.
De vervolging wordt getalsmatig erger, maar het wordt ook veel intenser. Stel je voor dat je christen bent en je krijgt een steen door de ruit, dan is dat heel vervelend. Maar de vervolging wordt nu zoveel erger dat het bij wijze van spreken niet meer gaat om een steen door de ruit, maar dat het hele christelijke gezin uit huis wordt gezet. Christenen krijgen doodsbedreigingen, verliezen hun werk… Op die manier wordt het geweld steeds intenser.”
Afrika
Vooral in Afrika is de vervolging op dit moment heel erg. Nigeria staat daarbij op eenzame hoogte. 80% tot 90% van alle geweld, dus van aanvallen op kerken en mensen die vermoord worden, vindt plaats in Nigeria. De laatste jaren zien we daar ook een stijgende tendens in; 4.000 tot 5.000 doden per jaar. Voor Nigeria alleen betekent dat zo’n 10 tot 15 mensen per dag.”
Er worden ook veel christenen ontvoerd. “Ik denk dat dat lucratief is voor ontvoerders. Ze weten dat een kerk een gemeenschap is en door de communicatiemiddelen krijgt de bekendheid van zo’n ontvoering een groter bereik. Dan is misschien de kans op losgeld groter en dat is aantrekkelijk voor mensen die verkeerde dingen van plan zijn. Het begint een soort business model te worden waarbij niet alleen christenen, maar misschien ook rijke mensen vaker slachtoffer zullen zijn.”
India
“In India gaat het op een andere manier. Daar zit een andere ideologie achter waarbij wordt gezegd dat je pas Indiër bent als je ook hindoe bent. Wie geen hindoe is, hoort er eigenlijk niet bij, die is aanhanger van een buitenlandse religie en die willen we hier niet. Christenen worden onder druk gezet om hun geloof op te geven. Dus je ziet in India een trend van steeds meer anti-bekeringswetten onder het mom van: we willen niet da teen hindoe onder dwang bekeerd wordt. Maar het wordt vaak misbruikt om christenen onder druk te zetten en te zeggen: ‘Jullie moeten stoppen met het uitdragen van het goede nieuws van Jezus Christus’. Dat past hier niet in India.”
Digitalisering
“In China zie je de trend van technologie en digitalisering. Dat heeft ook te maken met Corona. Tijdens de pandemie wilden we kijken hoe we die ziekte goed in de hand konden houden. Corona verdwijnt, maar die middelen blijven en die worden nu gebruikt om bijvoorbeeld mensen beter te kunnen volgen; wat doen ze eigenlijk op zondag?
We moeten in deze tijd van technologie voorzichtig zijn, maar tegelijk zijn er heel veel mogelijkheden om bekend te maken wat de kerk wereldwijd overkomt en wat er aan vervolgingen plaatsvindt. Dat proberen we steeds uit te dragen. Zo hebben we een gebedsapp. Mensen kunnen dagelijks bidden voor vervolgde christenen. We hebben een gebedskalender voor mensen die niet vertrouwd zijn met moderne media. Daar maken mensen ook veel gebruik van.”
Bekijk hier het volledige gesprek terug: