Afgelopen dinsdagavond hadden we gemeenteavond. Dat is een vergadering van onze gemeente, van onze kerk. In het begin had ik mijn aandacht er niet bij. Ik had contact met de politie. Echt waar. En weet je, dat klinkt wel spectaculair, maar dat was het niet. Ik had via WhatsApp contact met een kennis, die politieagent is.
Waarom? Ik was op zoek naar een antwoord. Een antwoord dat relevant was voor mijn schrijven van vandaag. De titel van dit schrijven vormt het antwoord. Het woord ‘bonk’. Een bonk is de naam die politieagenten aan hun stalen deurrammer hebben gegeven. Misschien heb je het wel eens op het journaal gezien? Dat de politie een deur forceert. Dat doen ze vaak met een bonk, waarmee het slot uit de deur geramd wordt, waarmee de deur open kan.
Ik wist dat er een naam voor was, maar kon er niet op komen. En internet gaf me het antwoord ook niet. Politieagent Klaas wel: ‘De deurrammer wordt door de politie aangeduid als bonk ’, schreef hij. Nu wist ik het. Nu vraag jij je misschien af: Waarom wil je dat weten? Nou dat zit zo…
Praten
Ik praat graag. Mensen die me goed kennen, zullen nu glimlachen of instemmend knikken, als ze dit lezen. Ik weet dat en probeer af en toe op de rem te trappen. Nu is het echt niet zo, dat ik nooit luister, maar praten… dat doe ik gewoon graag. Ik deel graag wat ik heb geleerd, wat ik zie of waar ik enthousiast over ben.
De laatste maanden gebruik ik regelmatig een voorbeeld in mijn werk, als het gaat om veel praten. Het is dit voorbeeld: Stel je eens voor, dat je een nieuw recept hebt geprobeerd, waar je iets heerlijks mee hebt klaargemaakt. Je vindt het verrukkelijk en wilt het wel van de daken schreeuwen. Iedereen zou het eens moeten proberen. Je neemt het mee naar je werk, je deelt het uit en praat er vol vuur over. Sterker nog: Je wilt het mensen wel voeren: ‘Hier! Toe nou, neem ‘es een hap!’ Ik denk, dat je wel begrijpt wat ik bedoel.
Een voorbeeld: Harmanna en ik mogen veel leren de laatste tijd. We ontdekken nieuwe dingen in de Bijbel. Bestaande kennis krijgt een nieuwe lading en bekende Bijbelteksten komen soms in een ander licht te staan. Wat we leren maakt ons dankbaar en enthousiast. Zo enthousiast dat we het graag zouden delen met iedereen. Maar niet iedereen wil het horen. Waarom niet?
Ander voorbeeld: Je ziet een worsteling bij je vriend of vriendin. Je weet waar het aan schort. Je kent ook de oplossing, want je bent zelf op die plaats geweest. Je wilt het diegene wel toeschreeuwen, maar hij of zij luistert niet. Waarom niet?
In deze context deelde een goede vriend laatst een Bijbeltekst met mij, die ik graag met jou wil delen – Openbaring 3:20 HSV:
‘Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij.’
Zie je het verschil? Een aan de deur staande Jezus, die klopt om binnengelaten te worden tegenover een deur open rammende enthousiasteling met een bonk in zijn handen? Het is een groot contrast.
Luisteren
Daarnet was ik aan het hardlopen met Liz. Even voor de beeldvorming: Liz rent als een hinde. Ik ren daar als een hijgend hert achteraan. Verschil moet er zijn. Toen we door het natuurgebied dichtbij ons huis liepen, spraken we over de stilte. Over het geluid van de krekels, de fluitende vogels en verder niets. Liz vertelde dat ze graag in de tuin ligt te luisteren. Gewoon zomaar. Geen geluid. Geen afleiding. Gewoon luisteren.
Eerlijk? Dat raakte me. We kwamen samen tot de conclusie dat gewoon stil zijn een mooi moment is om naar God te luisteren. En stel je het verschil eens voor tussen de aan je deur kloppende Jezus en die enthousiasteling, die je deur wil open rammen.
Hoe is dat voor jou? Lukt het jou om stil te zijn voor Jezus. Lukt het jou om Zijn klop op jouw deur te horen? Of wordt het geluid overstemd met wat jezelf zegt? Of met wat je verder allemaal hoort, als je luistert naar andere geluiden? Of wordt het overstemd door je omgeving of je omstandigheden, door dat waar je dagelijks druk mee bent?
Wonen
Is het je opgevallen, wat het voorstel van Jezus is? Jezus ‘wil de maaltijd gebruiken’. Dat wil Hij samen met jou. Jezus zegt: ‘Als iemand naar Mij luistert en de deur opendoet, zal Ik bij hem binnenkomen. Dan zullen we samen eten: hij met Mij en Ik met hem.’ Jezus wil samen met je eten. Samen eten is een symbool van vriendschap, een teken van verbinding en een bevestiging van relatie.
Wanneer is er voor het laatst aan jouw deur geklopt? Dat kan overigens op heel veel verschillende manieren heb ik geleerd. Het kan zijn dat Jezus zelf klopt. Het kan zijn dat een vriend of vriendin iets tegen je zegt, waar je mee aan de slag mag. Het kan ook zijn dat je iets leest, waarvan je eigenlijk wel weet: Hier moet ik iets mee. En dan? Wat doe je dan?
De apostel Johannes, die schrijft over de kloppende Jezus, heeft nog iets soortgelijks geschreven. Dat deed hij in het evangelie, dat hij schreef. Daar staat dit – : Johannes 14:23 NBG51
‘Jezus antwoordde en zeide tot hem: Indien iemand Mij liefheeft, zal hij mijn woord bewaren en mijn Vader zal hem liefhebben en Wij zullen tot hem komen en bij hem wonen.’
Jezus klopt. Jezus spreekt. Doe je open en luister je naar Hem, dan komt Hij binnen. Je eet samen, je woont samen en je leeft samen. Hij wil graag een blijvend onderdeel van je leven zijn. Hij wil bij je wonen en iemand die bij je woont, kan binnenlopen zonder kloppen. Zo iemand heeft al helemaal geen bonk nodig.
In- en uitgaan
Ter afsluiting wil ik graag nog één ding met je delen. Maar eerst nog even dit: Vaak ben ik een bonk geweest. Soms was dat goed. Vaak ook niet. Ik wil meer op een aan de deur kloppende Jezus lijken. En dat hardlooprondje met Liz? Dat was een mooie spiegel.
Als afsluiting wil ik nog een tekst van Johannes met je delen. Het is een tekst over de Goede Herder. Jezus, die niet alleen de Herder is, maar ook de Deur van de schaapskooi. Jezus zegt dit – Johannes 10:9 HTB:
‘Ik ben de deur en wie door Mij binnenkomt, zal gered worden. Hij zal in en uit kunnen gaan en voedsel vinden.’
Ik las ergens dat ‘in- en uitgaan’ een Hebreeuws gezegde is, dat ‘leven’ betekent. Gaaf toch? Kloppen. Eten. Wonen. Leven. Jezus wil jouw leven zijn. Leven in overvloed!
Zegen!
Tim Meijer
Tim is man, vader, ondernemer, schrijver en spreker. Tim (1982) is getrouwd met Harmanna en vader van vier kinderen. Hij geeft samen met twee partners leiding aan drie bedrijven. Daarnaast schrijft en spreekt hij graag. Wekelijks deelt hij zijn gedachten en doet daarbij de Bijbel open. Op dit moment schrijft hij aan zijn eerste boek. Naast het schrijven spreekt Tim graag.