Het verhaal van Credo Church in Amsterdam Noord is een bijzonder verhaal. En dit begint al met de uitzonderlijke manier waarop voorganger Enzo Pignato Gods roeping naar Nederland volgde. “Binnen 24 uur was alles geregeld.”
Voor hij naar Nederland kwam, was de Franstalige Enzo voorganger bij een redelijk grote kerk in Brussel. Omdat de senior pastor met pensioen ging, wilde de gemeente hem in zijn plaats aanstellen als kerkleider. Maar op de dag dat dit bekend werd gemaakt, werd Enzo gebeld door een kerk in Amsterdam met de vraag of hij daar wilde komen helpen. Meteen zocht hij een baan en hij had de dag erna al een sollicitatiegesprek. Hij werd aangenomen. En terwijl hij onderweg was naar huis, werd hij door een man aangesproken. “Meneer, verkoopt u uw huis?”, vroeg hij. “Hoe weet u dat?” vroeg Enzo verbaasd. Zonder op zijn vraag in te gaan zei de man: “Ik kan je huis nu kopen.” Zo was alles binnen 24 uur besloten en geregeld.
“We besloten: dit is niet wat God van ons vraagt.”
Jaren later startte Enzo samen met zijn gezin en drie andere echtparen Credo Church in zijn huiskamer. Na een paar weken was de die huiskamer al te klein en verhuisde de gemeente naar een buurthuis. De kerk bleef groeien en eind 2019 kwam er een eigen gebouw in Amsterdam Noord. Maar twee maanden later zorgde de coronapandemie er voor dat dit niet voor kerkdiensten gebruikt kon worden. “We probeerden wat iedereen deed,” vertelt Enzo, “namelijk het online uitzenden van onze diensten. Maar gezien ons budget was de kwaliteit om te huilen. We besloten: dit is niet wat God van ons vraagt.”
Midden in de maatschappij
Het moment waarop alle deuren leken dicht te gaan, bleek juist de start te zijn van een grote doorbraak. Credo Church ging tijdens de pandemie alsnog open, als voedselbank. “Elke week kwamen er 150 gezinnen langs om eten op te halen. De meesten van hen hadden een moslimachtergrond, of waren mensen zonder kerkelijke achtergrond. En terwijl ze dan levensmiddelen kwamen ophalen, vroegen ze geregeld of we ook voor hen wilden bidden. Na verloop van tijd ontstonden vanuit dit contact discipelschapstrainingen in het Arabisch en in andere talen. Mensen konden individueel langskomen voor deze trainingen, en we hielden er al snel zo’n 20 tot 30 per week.”
Het aanbieden van discipelschapstrainingen is nog steeds de kracht van de kerk, vertelt Enzo. “We geven nog wekelijks trainingen voor zo’n 30 verschillende groepen op verschillende locaties en in verschillende talen. We doen dit voor mensen met allerlei nationaliteiten en achtergronden. Echt voor iedereen.” Veel nieuwe mensen kwamen in aanraking met de kerk door de activiteiten die Credo organiseerde in de wijk, naast het uitdelen van voedsel.
“Ook wijkagenten komen naar onze kerk, omdat ze haast niet kunnen geloven wat er gebeurt.”
“85 procent van de nieuwe mensen die bij ons binnenkwamen hadden geen christelijke achtergrond.” Maar door mensen actief te discipelen konden zij al snel mensen binnen hun eigen gemeenschap bereiken. Zo sloot een jonge vrouw die uit de prostitutie was gestapt zich op een gegeven moment aan bij de kerk. Ze deelde haar ervaringen met lotgenoten en al snel kwamen er verschillende vrouwen uit het safehouse waar ze woonde naar Credo Church. “Ook wijkagenten komen naar onze kerk, omdat ze haast niet kunnen geloven wat er gebeurt”, merkt Enzo op.
Voor buitenstaanders zal de transformatie die mensen doormaken zeker opzienbarend zijn. Enzo vertelt over een man uit de Credo Church community: “Hij was werkloos, verslaafd aan drugs en porno, en zijn leven was uitzichtloos. Het was slecht gesteld met zijn mentale en fysieke gezondheid. Toen hij had besloten om zich te laten dopen, gaf God hem instructies om al zijn slechte gewoonten achter zich te laten. Helemaal clean stapte de man het doopbad in. Een dag later bleek zijn vrouw zwanger te zijn. Het stel heeft nu twee prachtige dochters en goede banen. De man kon een geweldig huis kopen en hij is nu vrij van verslaving.” Zo zijn er meer mensen in Credo Church die God’s aanwezigheid zo sterk hebben ervaren, dat zij hun verslaving letterlijk hebben weggegooid en hun leven aan God gegeven hebben. “We ervaren dat de Heilige Geest beweegt op zo’n voelbare manier, dat veel mensen gered en gedoopt worden.”
“…nu zien we dat mensen radicaal getransformeerd worden.”
Nu dat zoveel nieuwe mensen zonder christelijke achtergrond de kerk zijn binnengekomen, is de focus binnen Credo Church de afgelopen weken verlegd naar de vervulling met de Heilige Geest, legt Enzo uit. “Ons eerste doel als kerk was om mensen binnen te brengen die normaal gesproken nooit naar de kerk zouden gaan of niet snel met het christelijke geloof in aanraking zouden komen. Maar vervolgens willen we dat mensen getransformeerd worden door de Heilige Geest. En dat is wat we nu ook zien. Mensen voelden zich in de eerste plaats welkom en thuis bij Credo Church, en nu zien we dat mensen radicaal getransformeerd worden. De tweede laag neemt vorm aan in de mensen.” Afgelopen zondag preekte Enzo over dit onderwerp, waarna 200 mensen naar voren kwamen voor gebed voor de zalving en de vervulling met de Heilige Geest.
“We hadden nooit gedacht dat we door een voorganger de kerk uit zouden worden gezet.”
“Laatst zeiden een aantal gemeenteleden tegen me: ‘We hadden nooit gedacht dat we door een voorganger de kerk uit zouden worden gezet.’ Die week hielden we onze speciale Open Heaven-dienst op dinsdagavond, en om middernacht moest ik mensen echt naar huis sturen. Ze wilden gewoon niet weggaan!”
Uitbreiding
Credo Church barst inmiddels uit haar voegen. Er wordt gekeken naar een nieuwe ruimte, maar ook naar de mogelijkheid om de bestaande ruimte uit te breiden. “We hadden in eerste instantie al een nee van de gemeente op onze uitbreidingsplannen”, vertelt Enzo. “Maar laatst kregen we een mailtje dat de gemeente toch met ons om de tafel wil. Er is ook al een delegatie van de gemeente komen kijken wat wij als kerk allemaal doen. We werken samen met allerlei maatschappelijke organisaties in de buurt en we hebben ook een eigen café dat als buurthuis dient. Ook door dit café zijn er veel nieuwe mensen bij ons de kerk binnengekomen.”
Aanvankelijk begreep Enzo niet zo goed waarom God hem naar Amsterdam leidde, zonder dat hij ook maar een woord Nederlands sprak. Maar nu het multiculturele Credo Church groeit en groeit, en mensen met allerlei achtergronden aantrekt, valt alles op zijn plek. “Onze diensten worden in vier talen vertaald: Portugees, Oekraïens, Engels en Nederlands. En we hebben life groups in nog veel meer talen. Ik spreek zelf ook meerdere talen, en nu weet ik waarom God mij hier wilde hebben, bij deze zeer diverse groep mensen.”
De impact van deze vorm van kerk zijn, midden in de samenleving, blijft echter niet beperkt tot Amsterdam of de directe omgeving van Credo Church. Overal in Europa werden al soortgelijke kerken geplant…
Meer weten over Credo Church? Kijk op: https://www.credochurch.nl/nl/