Als je de titel leest zou je al gelijk in de weerstand kunnen gaan. Kenmerken van een Geest vervulde preek? Hoe dan? Ja, de Heilige Geest gaat waarheen Hij wil en doet Zijn werk ook wanneer wij er niks van bakken. Gelukkig maar. Maar in mijn vorige blog over Geestvervuld spreken heb ik besproken dat een onvoorbereide preek niet persé meer ruimte geeft aan de Heilige Geest. Dus Geest vervuld spreken is niet ‘God zegen de greep’, maar eerder een reis die je in partnerschap samen met Hem maakt. Wil je weten hoe? Lees dit dan in mijn vorige blog.
Tekst: Jannica van Barneveld
Wat ik zelf zo mooi vindt aan Gods Woord is dat we daarin kunnen zien hoe God constant verlangt naar een samenwerking. En zo is dat ook in het spreken. Wij mogen onszelf helemaal geven in de voorbereiding en de uitvoering. We brengen de preken tot aan het hart. De Heilige Geest brengt het naar binnen in het hart.
Maar hoe klinkt dan een Geest vervulde preek? Welke kenmerken heeft het?
1. Energiek als de wind: Zoals de wind in de herfst alle dode bladeren van de boom blaast zo kan de Heilige Geest ook ons schoonblazen. De wind wekt energie op en verfrist. Van Barnabas staat er: ‘Hij wekte de mensen op om de Here trouw te blijven’.
2. Vredig als een duif: Een preek die vredig is als een duif zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen. Het is niet alleen: ‘Ik moet van alles’ maar de mensen proeven ook: ‘God komt mee in deze woorden’ Er is Shalom.
3. Helder als water: Gods Geest werpt geen rookgordijn op maar maakt dingen juist helder. Een wollige, onheldere preek is niet vol van de Geest. De Geest verlangt er naar dat mensen God en Jezus beter leren kennen. Een tip: Schrijf al je eerste duizend preken helemaal uit. Zo kan je alle wolligheid er uit filteren en focus aanbrengen in jouw preek.
4. Mysterieus als de wolk: Op de pinksterdag hoorde iedereen het evangelie in zijn eigen taal (helderheid) maar er waren ook tongen als vuur. Je voelt; er is meer. Een Geestvervulde preek geeft antwoorden en wekt tegelijkertijd verlangen op.
5. Gepassioneerd als het vuur: Voel je geen noodzaak en geen passie? Duik dan dieper. Geen enkele preek kan gesproken worden met het gevoel dat het ‘wel aardig’ is. Je mag eigenlijk als spreker een soort topsporter worden; diep overtuigd van je inhoud en het moment. DIT MOET NU! DIT IS NOODZAAK. Het is belangrijk dat je voelt: ‘mijn laatste preek was het allermooist’. Zorg dat je in de voorbereiding tijd inbouwt om eerst zelf diep geraakt te worden. Dan kan je vol passie vanuit jouw eigen hart rechtstreeks naar het hart van de hoorder spreken.
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je grip kunt krijgen op jouw voorbereiding richting een preek? Bekijk dan eens ons aanbod van training op de website: www.sermonmovementcenter.nl of stuur een mail naar [email protected] als je vragen hebt.