In deze rubriek vragen we christenen in Nederland wat hun favoriete Bijbelboek is en hoe dit boek impact heeft op hun leven. Wat is het favoriete Bijbelboek van pastor en kerkplanter Christian Tan? “Mijn favoriete boek is… het boek Handelingen. Sorry, een beetje standaard. Maar ik ben erg blij dat dit ‘Handelingen’ heet, en niet ‘vergaderingen’, zoals je in de hedendaagse kerk soms zou kunnen denken, haha.”
Voordat Tan uitlegt wat hij zo mooi vindt aan Handelingen, vertelt hij dat hij zeker van vergaderen houdt, mits ze maar leiden tot ‘handelingen’. “Als je het bij vergaderen houdt, geldt de tekst uit Spreuken 14:23: ‘gepraat der lippen leidt slechts tot gebrek’”, zegt hij met een knipoog.
Christian Tan vertelt dat zijn liefde voor het boek Handelingen paralel loopt met zijn bekering. Hij las als onbekeerde jongen uit verveling de Bijbel en stuitte op het boek Handelingen. Daar zag hij hoe er een aardbeving ontstond bij een bidstond en hoe steden op z’n kop gezet worden. “Toen dacht ik: ‘Waarom merk ik hier nooit iets van? Ik sprak uit: ‘Als dit ook voor mij is, en U bestaat, dan wil ik dit ook.’ Op dat moment kwam God heel krachtig met een antwoord. Mijn kamer werd gevuld met Gods brandende heiligheid en ik kreeg een diep besef van zonde, de realiteit van de hel én daarna van vergeving door alleen het kruis. Door die ervaring wist ik niet alleen dat God echt was en Jezus de enige weg, maar ook dat het boek Handelingen voor nu is. We leerden toen met onze jeugdgroep dat Jezus’ gebed ‘Uw wil geschiede’ betekent dat we nooit genoegen moeten nemen met iets minder dan Gods kracht, liefde en vrucht in ons leven zoals we zien in Handelingen.
Alsof God ons uitdaagt: “Dit was niet alleen voor vroeger, als je dit in je leven wilt en vastberaden bent, kom maar!’
Kerkplanter
Voor de kerkplanter Christian Tan zijn de verrichtingen van apostel Paulus in het Bijbelboek Handelingen relevant om na te volgen. Het begon met zien dat een kerk leiden niet saai en statisch was, maar in Handelingen juist heftig en intens, maar ook avontuurlijk. “Ik merkte dat ik niet warm liep voor voorgangerschap zoals ik dat om mee heen zag, maar wél zoals ik het Paulus en de apostelen zag doen! En ook in het apostolische in meerdere plaatsen tegelijk kerken stichten zoals nu, wil ik net als Paulus overal zoeken naar kansen.”
Specifiek Handelingen 19 vind ik heel interesssant. Daar komt Paulus in Efeze en hij trof daar enige discipelen aan. Het is niet duidelijk welke discipelen dat zijn. Misschien hadden ze niet eens van Jezus gehoord, maar waren het volgelingen van Johannes de Doper. Wat ik mooi vind, is dat Paulus aansluit bij waar ze op dat moment zijn. Hij ziet duidelijk dat er nog iets ontbreekt. Dan vraagt hij: ‘Hebben jullie wel de Heilige Geest ontvangen?’ Ze weten op dat moment niet wie de Heilige Geest is. Dan legt hij handen op en beginnen ze in tongen te spreken en te profeteren. Dit was het begin van de megakerk Efeze. Het geheim: aansluiten waar ze op dat moment zijn.”
Onderscheidingsvermogen
Om dat goed te kunnen doen, is het belangrijk, vertelt Christian Tan, dat geestelijk onderscheidingsvermogen hebt. Dan valt het je bijvoorbeeld op waar nog groeipunten liggen voor een gemeente.
“Sommige kerken zijn heel warm en geestelijk, maar mist er goed en duidelijk leiderschap. Andere kerken worden goed geleid, maar kunnen groeien in de onderlinge liefde. In Hebreeën 3 staat geschreven hoe je door je geestelijke zintuigen te ontwikkelingen, zaken beter kan onderscheiden. Uiteraard moet je ervaring nooit een afgod zijn, zodat je gemakzuchtig wordt. God werkt altijd weer anders en Hij doet steeds een nieuw werk.”