“Hoera! Christus is opgestaan. Ik groet alle gelovigen (ik ben dat nu), de ongelovigen (dat was ik) en de atheïsten (dat was ik ook).” schreef hij met Pasen. De Rus Alexei Navalny die in februari tijdens zijn gevangenschap vermoedelijk werd vermoord door het Russische regime, sprak de laatste tijd meer over zijn geloof.
Navalny zat opgesloten in een strafkolonie ten noorden van de poolcirkel, zo’n 1900 kilometer van Moskou. Hij werd als tegenstander van het regime van Putin beschouwd. Navalny werd geprezen om zijn persoonlijke moed, politieke overtuigingen en de loyaliteit van zijn familie. Maar in de meeste berichten over zijn overlijden ontbrak dat hij gelovig was. Zijn weduwe, Joelia Navalnaja, benadrukte dit wel. Navalny ging naar de kerk, vastte voor Pasen, ook in de gevangenis en de grondslag voor zijn politieke activiteit waren ‘christelijke waarden’, zei zij.
Proces
In zijn toespraak tijdens zijn proces in 2021 verwees hij vaak naar de rijke taal van de evangeliën. Hij citeerde Mattheüs 5:6: “Gezegend zijn zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid”, bijvoorbeeld en noemde dit “min of meer een instructie om actief te zijn”.
Veel van zijn aanhangers vonden dit ongemakkelijk. De afkeer die Navalny kreeg tegen het atheïsme was een vrij recente ontwikkeling. Het maakte hem tot een bron van contante spot. Tegelijkertijd leek hij weinig vurig te zijn. In een interview met Open Democracy zei hij dat zijn vriendem hem ervan beschuldigden een ‘schijnorthodoxe’ te zijn, die niet veel wist over de grondbeginselen van zijn eigen kerkgenootschap. Hij gaf toe dat hij niet vaak naar diensten ging en niet de neiging had om zijn geloof te promoten.
Zijn proces benadrukte wel hoezeer zijn geloof zijn activisme beïnvloedde. Het omarmen van het geloof had hem “minder dilemma’s” opgeleverd omdat de Bijbel hem een leidraad gaf voor wat hij moest doen.
Bron: Religion Unplugged