Shurion Damatius maakt sinds 2009 zijn eigen rapmuziek. Wat als een hobby begon wordt al snel serieuzer. In het begin van zijn twintiger-jaren wordt hij uitgenodigd voor een jongerenavond van een kerk dat iets in hem aanwakkert en zijn leven radicaal verandert. Hij gaat verder onder een nieuwe artiestennaam ‘Lucas Eli’ en wil met zijn muziek de boodschap van geloof, hoop en liefde overbrengen.
Kinderjaren
“Mijn vader was behoorlijk streng en hanteerde regelmatig de harde hand. Wanneer we in zijn ogen vervelend waren, sloeg hij ons met een riem, zijn slipper of de blote vuist.” Ik schrik van het antwoord dat ik krijg op mijn vraag over zijn jeugd, maar Shurion vertelt verder: “Omdat mijn vader vroeger militair was, leek hij mij en mijn twee broertjes op te willen voeden als soldaten. Dat heeft ons behoorlijk getekend in de tijd dat we nog op Curaçao woonden en me als persoon best onzeker gemaakt. Ik denk dat ik nooit echte vaderliefde heb gekend.” Hij vervolgt: “Mijn moeder was daarentegen wat zachter en nam het vaak voor ons op. Naarmate de jaren verstreken, zijn mijn ouders uit elkaar gegaan omdat het gewoon niet meer ging. Dat doet toch wel wat me je als kind.”
“Omdat mijn vader vroeger militair was, leek hij mij en mijn twee broertjes op te willen voeden als soldaten”
Shurion vervolgt: “In 2000 bracht mijn oma mij en mijn twee broertjes naar Nederland waar onze ouders toen al een jaar woonden. Daar voetbalde ik vaak samen met mijn vrienden. Toen ik 16 jaar was, vond mijn vader dat ik teveel met jongens omging. Hij vroeg: ‘Ben je homo ofzo?’ Ik begon hierdoor aan mezelf te twijfelen: ‘zou ik echt op jongens vallen?’” Ik vraag hoe hij in die tijd tegen zijn vader aankeek en Shurion antwoordt: “Ik keek erg tegen mijn vader op, ondanks dat hij mij op een harde manier opvoedde. Ik weet niet waarom, maar ik denk toch omdat het je vader is. Je wilt dat je vader trots op je kan zijn.” Hij vervolgt: “Als reactie op wat mijn vader zei, ben ik extreem achter meiden aangegaan. Van mijn zestiende tot mijn twintigste had ik meerdere relaties en ging ik met veel vrouwen naar bed. Daarnaast ging ik veel uit en bezocht ik vaak feestjes. Terwijl ik de leegte probeerde op te vullen, voelde ik me eenzaam. En ik snapte niet waarom.”
“Terwijl ik de leegte probeerde op te vullen, voelde ik me eenzaam”
Shurion vertelt verder over deze moeilijk periode: “Ik dacht: de dingen die ik doe zijn toch gewoon prima? Iedereen doet dit zo. Dat is toch gewoon het leven? Op een gegeven moment zag ik het leven niet meer zitten. Ik dacht: als God bestaat waarom helpt hij me dan niet?
De beste keuze van mijn leven
“Op een gegeven moment werd ik door een vriend van mijn moeder voor een jongerenavond van de kerk Nehemia uitgenodigd. Ik was katholiek opgevoed dus dacht dat ik het allemaal wel gezien had; dat geloof was niks voor mij.” Het is even stil en dan vervolgt Shurion: “Mijn moeder zei: ‘doe het dan voor mij, als je het niks vindt, hoef je niet meer te gaan.’ Ik dacht: laat ik maar gaan zodat ik van het gezeur af ben. Met die instelling ben ik gaan kijken en ik had nooit gedacht dat het de beste keuze van mijn leven zou zijn.” Ik vraag hoe hij die avond ervaarde en hij antwoordt: “Voor mijn gevoel was ik in een discotheek terecht gekomen. Ik wist niet wat ik zag. Allemaal lichten en iedereen stond met de handen in de lucht. Ik dacht: de kerk, die mensen zijn toch altijd zo stil en eenzaam? Maar iedereen lachte hier, iedereen was zo blij. Ik vroeg me af waarom de mensen zo blij waren. Ik moest dat weten, want ik miste de blijdschap die deze mensen hadden. In de tijd die volgde bezocht ik de kerk vaker. Ik zag mensen uit rolstoelen komen, verlamden weer naar buiten lopen. Ik wist niet wat ik meemaakte. Veel mensen spraken met me over de liefde van Jezus.”
Vragen en twijfels
Shurion vertelt over de volgende fase in zijn wandel met God: “Maar toen kwam de coronaperiode waarin de kerken hun deuren sloten. Ik was daar best door geraakt. Ik dacht: al die tijd horen we ‘Jezus is overwinnaar’ en ‘Jezus is de geneesheer’, maar Jezus kan ons niet van corona afhelpen? Zelfs niet als zijn kerk daardoor moet sluiten? Er kwam een vriend naar me toe die vroeg: ‘Waarom helpt jouw God ons niet van corona af?’ Ik stond met een mond vol tanden.” Ik vraag Shurion wat voor antwoord hij nu op deze vraag zou geven en hij antwoordt: “Jezus kan jou van alles genezen, ook van corona, maar het draait allemaal om geloof. Het hebben van een geloof als een mosterdzaadje kan bergen verzetten en in zee storten. Het geloof dat ik ten tijde van corona in de kerk mistte, was het geloof dat Daniël en zijn vrienden hadden. Ondanks de dreiging van de brandende vuuroven, bleven ze op God vertrouwen. Zij zeiden: ‘Wij zullen niet voor u buigen koning, wij zullen alleen de Heer dienen.’ Ik ben van mening dat veel kerkleiders best hadden mogen zeggen: ‘Wacht even overheid, wij gaan eerst naar onze Vader toe om raad te vragen, want wij volgen God, ongeacht de consequenties.’”
“Ondanks de dreiging van de brandende vuuroven, bleven ze op God vertrouwen”
Boodschap voor jongeren
“Met mijn raps heb ik een boodschap voor de jongeren van nu. Een boodschap van geloof hoop en liefde. Ik was al radicaal, maar ik ben nu echt radicaler dan ooit.” Ik vraag Shurion hoe hij de Heilige Geest in zijn werk bezig ziet, hij vertelt: “God opent deuren waarvan ik zelf nooit had kunnen dromen. Gisteren trad ik op in Tilburg tijdens de ‘Good News Truck’. Er liepen veel jongeren langs en een deel stopte, ook ongelovige jongeren. Ze begonnen te filmen en mee te doen met mijn nummers. Ze roepen dan gewoon, terwijl ze het zelf misschien maar half beseffen: ‘Jezus is de Heer’. Maar ik geloof dat woorden kracht hebben en dat het zich vroeg of laat in hun leven zal uitwerken.” Ik vraag Shurion of hij tot slot nog iets mee wilt geven. Enthousiast reageert hij: “Psalm 86 waarin staat: ‘Here leer mij uw weg in ik zal in uw waarheid wandelen’. Dit is zo belangrijk”, gaat Shurion verder: “Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende waarheden. Iedereen claimt de waarheid in pacht te hebben. Maar er is maar één waarheid en dat is Jezus. Hij is de weg, de waarheid en het leven. Wanneer je in die waarheid wandelt, wandel je in Zijn voetsporen.”