Het Finse parlementslid Päivi Räsänen en de Nederlandse dominee Anthonie Kort stonden beide voor de rechter vanwege uitlatingen over homoseksualiteit die ‘grensoverschrijdend’ zouden zijn. In het geval van het Finse parlementslid ging het om het citeren van een Bijbeltekst uit Romeinen 1. Dat wierp de vraag op: is dit een tijd waarin je zelfs gestraft kan worden wanneer je je beroept op de Bijbel?
We spreken met Laurens van der Tang van het Bijbels Beraad m/v wat deze vrijspraak betekent en of de zaak nu is afgedaan.
Verder lezen? Schrijf je hieronder direct in voor een abonnement om meer te lezen. Met een abonnement heb je toegang tot alle premium artikelen en steun je de missie van Revive!
Heb je al een account? Login
Van der Tang geeft zijn eerste reactie op de zaak. “Ik ben er nu natuurlijk blij mee, laat dat duidelijk zijn. Ik moet zeggen dat de uitkomst persoonlijk niet onverwacht is. Beide zaken waren voor mij tamelijk dun. Mevrouw Räsänen citeerde in essentie bijvoorbeeld een bijbelvers uit Romeinen 1.
Dominee Kort deed een uitspraak dat zonde tegen de scheppingsorde moet worden uitgebannen. Hij noemde niet eens homoseksualiteit. Het was een dunne zaak, dat is duidelijk. Het is dus verblijdend dat het rechtssysteem z’n werk doet.”
Heel optimistisch is Van der Tang echter niet. “Ik denk niet dat we ermee klaar zijn. In Finland bereidt de aanklager zich voor op hoger beroep en in Nederland is de zaak mogelijk ook nog niet klaar. Ik denk dat er nog veel meer zaken zullen volgen. Dat is inspannend voor de betrokkenen, het kost veel tijd en energie. Er blijkt tevens weinig voor nodig te zijn om zo’n zaak aan te spannen en er jarenlang de aandacht mee te trekken.”
Rechtssysteem
Niettemin is dit wel een belangrijk referentiepunt, benadrukt Van der Tang. Het blijkt volgens hem dat het rechtssysteem nog functioneert. “De lat om christenen nu aan te klagen ligt hoger en dat is goed. Tegelijkertijd verwacht ik dat dit niet de laatste keer is dat het geprobeerd wordt.
Ook op het gebied van wetgeving is er veel gaande. De initiatiefwet over conversietherapie is daar een voorbeeld van. Het zijn initiatieven om christenen die Bijbels willen leven en opvattingen willen uitdragen, het niet makkelijker te maken.
Van der Tang neemt zelf door het Bijbels Beraad m/v stelling in over deze onderwerpen, maar zegt niet ongerust te zijn. “Ik probeer dat ook over te geven, er is een God die alle dingen bestuurt. In die zin lig ik er niet wakker van. Ik denk dat we als christenen vooral helder moeten blijven spreken over deze onderwerpen. Dat is mijn advies. Als niemand dat meer doet, dan valt het extra op als iemand het wel doet.”
Van der Tang heeft dominee Kort een half jaar geleden nog ontmoet bij een ambtsdragersbijeenkomst waar beiden een bijdrage aan leverden. Hij repte in het geheel niet over de zaak. “Ik vind dat mooi, het is makkelijk om een slachtofferrol aan te nemen. Maar dat moeten we helemaal niet doen. Kort is daarbij overstelpt met steunbetuigingen. Dus dat is positief.”
Pastoraal bewogen
Kan de ophef tot slot ook nog een heilzaam effect hebben, bijvoorbeeld dat kerken voorzichtig zijn en niet te onwelgevallig omgaan met mensen die homogevoelens hebben? “Zeker. Dat is een terecht punt. Het gaat uiteindelijk over mensen en we moeten daarom zorgvuldig spreken. Bijbels helder, maar ook pastoraal bewogen. Maar zaken zoals die van dominee Kort kunnen er ook voor zorgen dat christenen kopschuw worden om zich überhaupt uit te spreken. Daar moeten we ook voor waken.”